Wędzarnia gazowa i jej zalety

W wędzarni gazowej przygotować możemy dosłownie wszystko. Bez problemu uwędzić możemy różnego rodzaju mięsa, ryb i serów. Proces wędzenia polega na powolnym poddawaniu potraw, które pod wpływem dymu zostają zakonserwowane w niskich temperaturach. Dym, który jest wytwarzany w urządzeniu powoduje, że produkty poddawane procesowi wędzenia wyróżniają się specyficznym zapachem, aromatycznym smakiem i zabarwieniem, którego nie znajdziemy na sklepowych półkach. Im niższa temperatura wędzenia tym dłuższa trwałość produktów żywnościowych. Warto jednak mieć na uwadze, że niższa temperatura zdecydowanie wydłuża cały proces wędzenia. Więcej ciekawych informacji na temat wędzarni ogrodowych zebraliśmy dla ciebie w tym miejscu.

W praktyce tego typu wędzarnie są bardzo łatwe w obsłudze i tanie w eksploatacji, dzięki czemu każdy z nas może pokusić się o przygotowanie domowych wyrobów mięsnych, odpowiadających potrzebom naszych bliskich. Właściciele wędzarni gazowej mogą wykorzystać różnego rodzaju drewno, w tym olchę, klon, wiśnię, orzech, jabłoń występujące w postaci drewnianych wiórek. Co ciekawe, zdrowsze potrawy uzyskamy dzięki użyciu drewnianych wiórek przeznaczonych do wędzenia.

Nie zaleca się stosowania miękkiego drewna (sosna, świerk), bowiem duża zawartość soków żywicznych może nadać potrawom zły smak. W celu utrzymania miękkości i soczystości mięsa, niezbędny jest dodatek płynów w czasie wędzenia. Jako płyn doskonale sprawdzi się sok owocowy, ocet, a nawet piwo, dzięki któremu nasze potrawy zyskają pożądany smak. Jeśli interesuje cię także samodzielne wykonanie wędzarni z beczki metalowej lub drewnianej, wszelkie informacje i porady znajdziesz w tym artykule.

Polecane wędzarnie - sprawdź promocje!

Wędzarnia gazowa - opinie i cena

Na ogół, opinie użytkowników wędzarni gazowej są zadowalające, bowiem ich zdaniem tego typu wędzarnia wyróżnia się wyglądem estetycznym i prostotą w obsłudze, dzięki czemu będzie odpowiednia również dla laików, którzy rozpoczynają swoją przygodę z wędzeniem. Bardzo chwalą również końcowy efekt, który przekłada się na wysoką jakość i niesamowity smak wędlin.

Cena wędzarni gazowych jest bardzo zróżnicowana, niemniej jednak średnia cena opiewa na kwotę 1-3 tysięcy złotych. Koszt tego typu urządzenia uzależniony jest od wielu czynników, w tym parametrów, kształtu, ilości rusztów i haków, rodzaju termometru oraz materiału, z jakiego wykonana jest wędzarnia gazowa. Przed zakupem odpowiedniego modelu warto pokusić się o sprawdzenie, jaka jest cena drewnianych wiórek, które będą przeznaczone do wędzenia. 

Miłośnicy wędzenia mogą także pokusić się o stworzenie samodzielnej konstrukcji wędzarni gazowej odpowiadającej ich indywidualnym oczekiwaniom. Do jej budowy możemy wykorzystać różnego rodzaju materiały – cegły, glinę, stalową blachę. Warto pamiętać, aby kanał wędzarni nie był krótszy niż 3 metry. Im będzie dłuższy, tym lepsza jakość przygotowanej wędzonki.

ikona podziel się Przekaż dalej