Bakterie do kompostownika - rodzaje, cena, sposób użycia, skuteczność
Kompost stanowi naturalny i bezpieczny dla środowiska nawóz dla roślin w ogrodzie. Ponadto pozwala wykorzystać resztki z kuchni i odpady z ogrodu. Resztki zebrane w kompostowniku są przerabiane przez bakterie, co trwa bardzo długo, nawet półtora roku. Jednak stosując odpowiedni dodatek do rozkładania kompostu możemy ten proces znacznie przyspieszyć. Doradzamy jaki wybrać środek do przyspieszenia kompostowania i jak stosować bakterie do kompostownika.
Jeśli planujesz remont lub wykończenie wnętrz, skorzystaj z usługi Szukaj Wykonawcy, dostępnej na stronie Kalkulatory Budowlane. Po wypełnieniu krótkiego formularza zyskasz dostęp do najlepszych ofert.
Z tego artykułu dowiesz się:
Bakterie do kompostownika - do czego służą
Co to jest kompostownik i czy warto go mieć
Kompostowanie to prosty sposób, aby uzyskać pełnowartościowy, tani nawóz dla roślin. Pożyteczne bakterie w kompoście przyczyniają się do poprawy struktury gleby, dzięki czemu nasze rośliny ogrodowe lepiej kwitną i lepiej owocują. Kompostownik jest także miejscem, gdzie możemy tanio i łatwo pozbyć się różnego rodzaju resztek organicznych w ogrodzie. Pamiętajmy jednak, aby nie wyrzucać do kompostu resztek zawierających pleśnie, jaja szkodników, chwastów z nasionami itp. Takie resztki należy palić. Na kompost możemy wykorzystać także odpady kuchenne z domu, czyli wszystkie resztki roślinne. Na kompost nie nadają się resztki mięsa oraz odchody zwierzęce.
Kompost stanowi doskonały nawóz, którego nie można przedawkować. Poprawia strukturę gleby i zmniejsza zakwaszenie. Jest nieszkodliwy dla środowiska i zmniejsza ilość odpadów w domu.
Na kompostownik wykorzystujemy mniej eksponowane miejsce w ogrodzie, gdzie możemy samodzielnie wybudować pojemnik z desek. W sklepach dostępne są również estetyczne pojemniki na kompost.
Materiały w kompostowniku układamy warstwowo. Najpierw układamy warstwę pociętych gałęzi, następnie warstwę ziemi, a następnie materiał organiczny, jak skoszona trawa, opadłe liście, resztki roślin, warzyw i owoców (bez chorób i szkodników). Do kompostu wrzucamy także odpady z domu, jak:
- resztki kuchenne warzyw i owoców, z wyjątkiem cytrusów,
- skorupki jaj,
- fusy z kawy i herbaty,
- ziemia doniczkowa,
- rozdrobniony papier i tektura.
Dobrym pomysłem jest trzykomorowy kompostownik w ogrodzie. W pierwszym pojemniku zbieramy materiał roślinny i odpady kuchenne. W drugim kompost dojrzewa, zaś trzeci jest magazynem dojrzałego kompostu.
Czy warto stosować przyspieszacz do rozkładania kompostu
Wytwarzanie biomasy kompostu trwa długo i zależy od warunków atmosferycznych. Zwykle wytworzenie się kompostu trwa 10 - 18 miesięcy. Proces ten można jednak przyspieszyć stosując taki środek, jak bakterie do kompostowania, preparat do kompostu, czy aktywator.
Sposób na przyspieszenie kompostowania:
- różnorodność materiału na kompost,
- podlewanie w czasie suszy,
- mieszanie i napowietrzanie, szczególnie wtedy, gdy materiał w kompoście jest mało różnorodny,
- starter lub dodatek przyspieszający kompostowanie,
- dżdżownice kompostowe jako dodatek do kompostownika,
- termo kompostownik.
Najlepszy przyspieszacz do kompostowania - rodzaje:
- bakterie,
- aktywator przyspieszający.
Jak wybrać preparat do kompostu przyspieszający kompostowanie i jak go stosować
Środek do rozkładania kompostu najczęściej zawiera bakterie lub enzymy. Mogą mieć formę płynną lub stałą. Ich zadaniem jest przyspieszenie formowania się kompostu do 4 - 5 miesięcy. Ponadto mają za zadanie zniwelowanie zapachu. Kompostownik często wydziela nieprzyjemny zapach, co jest problemem w ogrodzie użytkowym. Przyspieszacz niweluje problem przykrego zapachu.
Dodatek aktywujący do kompostu stosuje się w rękawicach gumowych. Należy go rozsypywać na kompost cienkimi warstwami. Kompost nie może być suchy i nie mogą się w nim wytworzyć warunki beztlenowe. Dlatego też w czasie suszy należy kompostownik podlewać wodą. Należy również mieszać kompost widłami.
Popularnym produktem są bakterie do kompostownika firmy EmFarma Plus, Bokashi. Aby przygotować kompost należy umieścić resztki roślinne w zamkniętym pojemniku, który posiada na dole kranik do usuwania nadmiaru płynu. Kompost podlewamy rozcieńczonym preparatem. Możemy również przekładać warstwy organiczne warstwami aktywatora. Na wierzchu układamy warstwę gleby lub dojrzałego kompostu. Taki kompost będzie gotowy za 10 tygodni do 6 miesięcy. Możemy również zbierać w zamkniętym pojemniku kompost z resztek kuchennych wzbogacony preparatem do kompostu. W szczelnie zamkniętym pojemniku kompost wytworzy się w ciągu 3 - 4 tygodni, jeśli ustawimy go w ciepły miejscu. Kompostownika nie należy trzymać na słońcu. Pojemnik z kompostem możemy trzymać także w kuchni i na bieżąco wyrzucać resztki kuchenne. Taki pojemnik nie powoduje brzydkiego zapachu. Sprawdź także ten artykuł: Kompostownik, czyli sposoby na kompostowanie odpadów w domu.
W sprzedaży dostępne są różne preparaty przyspieszające kompostowanie. Ich stosowanie podane jest na etykiecie produktu.