Jak wybrać drewno opałowe? Tych błędów unikaj
Popularność drewna jako materiału opałowego od dawna utrzymuje się na wysokim poziomie. Wybierane jest nierzadko jako alternatywa węgla, cenione zarówno w przypadku do niewielkich kominków, jak i pieców ogrzewających całe domy. Jakimi kryteriami powinniśmy się kierować, kiedy wybieramy drewno opałowe?
Jeśli planujesz remont lub wykończenie wnętrz, skorzystaj z usługi Szukaj Wykonawcy, dostępnej na stronie Kalkulatory Budowlane. Po wypełnieniu krótkiego formularza zyskasz dostęp do najlepszych ofert.
Z tego artykułu dowiesz się:
Drewno liściaste czy iglaste?
Warto zastanowić się nad tym, czy lepszym rozwiązaniem będzie wykorzystanie w roli opału drewna pochodzącego z drzew liściastych czy też iglastych. Nie ma najmniejszych wątpliwości, że w tym przypadku szala zwycięstwa przechyla się na stronę tych pierwszych. Dlaczego?
Drewno pochodzące z drzew liściastych charakteryzuje się równomiernym stopniem spalania, ponadto nie powoduje ono wydzielania się dużej ilości dymu. Jego mocną stroną jest także niska zawartość żywicy. Palenie drewnem liściastym o dużej gęstości powoduje generowanie pokaźnej ilości ciepła.
Drewno iglaste natomiast słynie z tego, że ma w sobie duże ilości żywicy. Jego strzelanie podczas spalania także należy do negatywnych cech. Sprawia ono, że otoczenie zostaje zanieczyszczone, a wnętrze kominka zabrudzone. Poza tym generuje wiele dymu, co nie jest pożądaną cechą w przypadku drewna na opał, określanego potocznie jako drzewo opałowe. Jeśli planujesz zakup drewna, sprawdź także ten artykuł z cennikiem drewna opałowego.
Na jakie parametry zwrócić uwagę?
Wybierając drewno na opał, powinniśmy zwrócić uwagę także na inne jego cechy. Jedną z nich jest wilgotność. To ze świeżo ściętego drzewa okazuje się być zbyt wilgotnym, dlatego też konieczne okazuje się być jego sezonowanie.
W opinii ekspertów powinno ono trwać przynajmniej 15 miesięcy, często wspomina się o tym, że półtora roku, dwa lata to najodpowiedniejszy czas. Gdy osiągnie wilgotność niższą niż 20%, będzie nadawało się do roli materiału opałowego wprost idealnie.
Bardzo istotnym parametrem jest również wartość energetyczna drewna. Im wyższa, tym więcej energii zostaje wyprodukowana podczas spalania. Warto podkreślić, że im drewno bardziej wilgotne, tym jego wartość energetyczna jest niższa.
Jak prawidłowo przechowywać drewno kominkowe?
Drewno opałowe powinno być przechowywane w odpowiednich warunkach, tylko wtedy bowiem będzie można w pełni skorzystać z jego właściwości.
Warto zadbać o to, by pozostawało ono suche, zatem przechowywanie go w pomieszczeniu byłoby najlepszym rozwiązaniem. Nie zawsze jednak można sobie na taką opcję pozwolić. W takim przypadku należy zadbać o to, by na posesji pojawiła się wiata na drewno lub też stylowa drewutnia, która jednocześnie stanie się ozdobą ogrodu. Można traktować ją również jako składzik na narzędzia, dzięki czemu będzie pełniła dodatkową funkcję.
Rodzaje drewna opałowego
Drewno bukowe i dębina
Na palenie drewnem bukowym Polacy decydują się relatywnie często. Daje ono bowiem relatywnie dużo ciepła, paląc się spokojnie i równomiernie. Drewno bukowe posiada wysoką wartość opałową, co stanowi jego dodatkową zaletę. Warto, by było suszone przez około 2 lata.
Sporym zainteresowaniem cieszy się także dąb opałowy. Jego zapach podczas spalania jest przyjemny, zawiera bowiem garbiki. Tego drewna często używa się do wędzenia potraw. Spala się ono długo i równomiernie. Jako drewno do kominka również się sprawdzi.
Wartość energetyczna dębu opałowego jest wysoka. Zwykle schnie ono dość długo, potrzebne bywają niekiedy 3 lata, by osiągnęło pożądany stopień wilgotności.
A może sosna, brzoza albo olcha?
Sosna to rodzaj drewna opałowego/ drzewa opałowego, które jest co prawda w naszym kraju dość powszechne, ale jego właściwości raczej nie są pożądane. Spore iskrzenie się podczas palenia drewnem tego typu oraz brudzenie wnętrza pieca to spore jego mankamenty. Jednak drewno z sosny można zastosować na rozpałkę, sprawdzi się w tym przypadku dobrze.
Brzoza bardzo często wykorzystywana jest jako drewno do kominka. Należy ją suszyć przynajmniej 1,5 roku, więc relatywnie krótko. Docenia się przyjemny zapach tego drewna podczas palenia. Drewno z brzozy pali się płomieniem o niebieskiej barwie.
Olcha natomiast stanowi bardzo dobre rozwiązanie w przypadku wędzenia potraw. Jako drewno opałowe radzi sobie już dużo gorzej. Dlaczego? Musi być bardzo dobrze wysuszona, w przeciwnym razie kiepsko się pali. Popularność olchy w piecach i kominkach nie jest zatem zbyt wysoka.