Rozpalanie i palenie od góry krok po kroku - wyjaśniamy wątpliwości
Wybór kotła centralnego ogrzewania zasilanego paliwami stałymi jest sporym wyzwaniem. Należy mieć na uwadze, że mamy do czynienia z różnymi rodzajami kotłów. Wybierając konkretny typ, możemy zdecydować się na palenie od góry lub na dolne spalanie. Warto dowiedzieć się czym różnią się obydwie techniki, jak i również, w jaki sposób należy prawidłowo rozpalić w piecu węglowym.
Jeśli planujesz remont lub wykończenie wnętrz, skorzystaj z usługi Szukaj Wykonawcy, dostępnej na stronie Kalkulatory Budowlane. Po wypełnieniu krótkiego formularza zyskasz dostęp do najlepszych ofert.
Z tego artykułu dowiesz się:
Jak rozpalić w piecu węglowym - typy kotłów CO
Wybierając kotły centralnego ogrzewania na paliwa stałe, najprostszy podział dotyczy kotłów z górny i dolnym spalaniem. Różnią się one między sobą przede wszystkim sposobem działania, jak i również tym, w jaki sposób musimy rozpalić w piecu węglowym. Oczywiście typ kotła nie jest bez znaczenia dla efektywności spalania oraz emisji zanieczyszczeń. Wybór kotła powinien koniecznie współgrać z prawidłowym użytkowaniem.
Wśród kotłów CO wymienimy:
- Kocioł górnego spalania - piec z górnym spalaniem obecnie cieszy się największą popularności. Jak sama nazwa wskazuje w kotle C.O. paliwo stałe dostarczamy od góry. Natomiast powietrze spalania wędruje od dołu. Palenie w piecu tego typu przynosi największą efektywność, jeżeli zdecydujemy się na węgiel grubego sortu.
- Kocioł na dolne spalanie - rozpalanie kotła odbywa się w komorze spalania, która znajduje się na dole lub na tylnej ścianie komory zasypowej. Palenie w piecu od dołu powoduje powstawanie minimalnej ilości spalin, ponieważ możemy doprowadzić do ich maksymalnego dopalenia.
- Kocioł hybrydowy na dolne i górne spalanie - decydując się na palenie drewnem, węglem lub innym paliwem stałym, dobrze jest zdecydować się na piec górnego i dolnego spalania. Od dołu możliwe jest palenie drewnem lub węglem. Sprawdzi się również rozpalanie pieca na ekogroszek. Natomiast wykorzystując piec z górnym spalaniem, najlepiej sprawdzi się miał węglowy.
Palenie od góry krok po kroku
Posiadając piec z górnym spalaniem, należy wiedzieć jak efektywnie użytkować kocioł. Od góry możliwe jest palenie nie tylko w starych kotłach na węgiel, ale również rozpalanie piec na ekogroszek. Rozpalanie kotła należy rozpocząć od ułożenia w odpowiedniej kolejności rozpałki oraz węgla lub drewna. Najczęstszym błędem jest kolejność umieszczanej rozpałki oraz paliwa stałego. Zazwyczaj na samym dole układamy rozpałkę, drewno, a dopiero później węgiel. Jeżeli zależy nam na tym, aby skutecznie rozpalić w piecu węglowym, to ta kolejność powinna być zupełnie inna.
Na samym dole powinien znaleźć się węgiel. Dopiero później na węgiel kładziemy kawałki drewna, aby w ostateczności na samym wierzchu ułożyć rozpałkę. Jest to rozwiązanie, dzięki któremu kocioł górnego spalania będzie emitował dużo mniejszą ilość zanieczyszczeń. Dzięki temu, że żar opada coraz bardziej na dół, to wszystko ulega praktycznie całkowitemu spaleniu. Jednocześnie wydzielane są niemalże przezroczyste spaliny, co zwiększa ekologiczność tego typu spalania. Dodatkowym atutem, jaki daje dobrze wykorzystany kocioł górnego spalania, jest mniejsze zużycia opału.
Niestety często pojawiającym się błędem, jeżeli chodzi o palenie w piecu od góry, jest ciągłe zasypywanie węglem lub drewnem. Tak naprawdę rozpalanie kotła powinno odbywać się cyklicznie. Dlatego należy czekać na to, aby opał wypalił się całkowicie. Może to być dla niektórych osób na początku dość kłopotliwe. Jednak po wprowadzeniu tych prostych nawyków, piec z górnym spalaniem przyniesie nam bardzo duże korzyści w ogrzewaniu domu. Jeśli szukasz więcej porad, sprawdź także ten artykuł o ekonomicznym spalaniu węgla kamiennego.
Dolne spalanie - instruktaż
Rzeczywiście kocioł górnego spalania jest obecnie najpopularniejszym rozwiązaniem. Jednak zdarzają się w naszych domach palenie drewnem w piecu hybrydowym bądź też w piecu dolnego spalania. Chociaż ten drugi typ kotła jest przeznaczony do ogrzewania budynków o bardzo dużej kubaturze. Dodatkowym atutem, jaki posiada dolne spalanie, jest brak konieczności, aby ciągle na nowo przeprowadzać czynność, jak jest rozpalanie kotła.
Palenie od góry wyróżnia się tym, że spaliny wędrują od dołu do góry. Natomiast w kotle C.O. dolnego spalania mamy do czynienia z wylotem spalin od dołu. To powoduje, że wszystkie powstające spaliny muszą przejść przez żar. Zatem z powodzeniem możemy rozpalić w piecu węglowym z dolnym spalaniem, a następnie regularnie dokładać opał wedle zapotrzebowania.
Palenie w piecu dolnego spalania jest bardzo wygodne, ponieważ dorzucamy węgiel lub drewno na żar. Natomiast największym problemem dla początkujących użytkowników jest to, jak rozpalić w piecu węglowym dolnego spalania, aby nie doszło do zadymienia całego pomieszczenia. Sztuką jest ułożenie odpowiedniej kolejności rozpałki oraz paliwa. Palenie od góry wyróżniało się tym, że trzeba było umieścić rozpałkę na samym wierzchu węgla i drewna. W kotle C.O. dolnego spalania umieszczamy najpierw rozpałkę, by dopiero później umieścić jak najdalej rusztu małą porcję paliwa. Musimy koniecznie poczekać aż ta porcja drewna lub węgla zajmie się ogniem. Dopiero później dosypujemy nieco więcej opału. Gdy już całość dobrze się rozpali, wtedy całą komorę możemy zasypać wybranym opałem. W kotle C.O. dolnego spalania możliwe jest palenie drewnem, pelletem, ekogroszkiem czy też węglem.
Rozpalanie pieca na ekogroszek
Decydując się na kocioł, w którym spalamy ekogroszek, najczęściej wbudowany jest podajnik, który systematycznie dosypuje do komory paliwo. W ten sposób nie musimy zaglądać do kotła nawet przez kilka dni. Najważniejszą zasadą, o której należy pamiętać jest to, aby rozpalanie pieca na ekogroszek zawsze odbywało się przy użyciu suchego paliwa.
Jak już przed chwilą wspomniano, rozpalanie w kotle C.O. z podajnikiem jest praktycznie bezobsługowe. Pierwszą czynnością jest załadowanie podajnika ekogroszkiem, a następnie umieszczamy część paliwa do retorty. Na tę część paliwa układamy rozpałkę i całość rozpalamy. Oczywiście całość wykonujemy w trybie ręcznym, a także przy otwartych drzwiczkach, aby zapewnić dopływ powietrza. Tryb automatyczny włączamy dopiero w momencie, kiedy uda nam się rozpalić w piecu. Nowoczesne sterowniki umożliwiają nam ustawienie temperatury, jaka ma być utrzymywana przez cały proces spalania.