Dlaczego warto wysiewać nasiona?

To przede wszystkim najtańszy sposób uzyskania większej ilości dobrej jakości upraw przy stosunkowo niewielkim koszcie. Ponadto, w przypadku rzadkich roślin - niedostępnych jeszcze
w szkółkach - wysiew to jedyna możliwość ich pozyskania.

Im świeższe warzywa, tym lepiej. Samodzielnie zebrane nasiona należy osuszyć i przechować
w papierowych torebkach włożonych w zamknięte foliowe reklamówki lub zamykane słoiki. Przed planowanym wysiewem powinieneś je dokładnie przejrzeć; duże i twarde wymagają skaryfikacji. Twarda łupina nasion uniemożliwia swobodną wymianę gazów i wilgoci niezbędnych do kiełkowania. Skaryfikacja polega na uszkodzeniu łupiny poprzez pocieranie nasion papierem ściernym lub pilnikiem do momentu aż nasiona zmienią kolor.

Wśród zabiegów pielęgnacyjnych wykonywanych w celu przygotowania nasion do wysiewu wyróżniamy dodatkowo stratyfikacji oraz namoczenie. Stratyfikacja to proces polegający na umieszczeniu oczyszczonych z łupiny nasion w wilgotnym torfie i przechowywania ich w takim stanie w niskich lub wysokich temperatur (zarówno temperatura, jak i okres przetrzymywania nasion zależy od indywidualnych wymagań poszczególnych gatunków roślin). Zabieg ten skraca zimowy letarg roślin, a w rezultacie - przyśpiesza ich kiełkowanie.

Moczenie nasion ma natomiast na celu wyeliminowanie szkodliwych organizmów, które mogły zagnieździć się w skórce nasion. W tym celu umieść nasiona w średnio gorącej wodzie na ok. 48 godzin.

Natomiast nasiona zakupione w sklepie ogrodniczym są przygotowane bezpośrednio do wysiewu. Robiąc zakupy możesz natknąć się na tzw. "nasiona otoczkowe". Oznacza to, że podczas procesu otoczkowania zostają pokryte fungicydem - warstwą związków mineralnych i organicznych - który
z jednej strony odżywia nasiona podczas kiełkowania, z drugiej - chroni je przed chorobami.

1.       Jak wysiewać nasiona?

Nasiona do prawidłowego wzrostu przede wszystkim potrzebują dobrze oświetlonego
i nasłonecznionego miejsca: szklarni, namiotu foliowego lub - w domowych warunkach - parapetu. Nie bez znaczenia jest podłoże. Powinno być wolne od nasion chwastów czy grzybów. Podłoże - podobnie jak same nasiona - możesz zakupić w sklepie ogrodniczym lub przygotować je samodzielnie poprzez wyprażenie w piekarniku. Pamiętaj, że gleba pod domowy wysiew powinna być przewiewna, o luźnej strukturze i małej żyzności. Zbyt żyzne podłoże opóźnia kiełkowanie nasion i powoduje, że korzenie rozwijają się mniej intensywnie.

2.       W czym wysiewać?

Wybierając pojemniki do wysiewów możesz wybierać spośród amatorskich, jak i profesjonalnych rozwiązań. Do tych pierwszych zaliczamy m.in.: plastikowe kubki po jogurcie, ucięte butelki po wodzie czy opakowania po jajkach. Wystarczy, że nagrzanym gwoździem wypalisz na dnie otwory i są gotowe do użycia. Możesz również wykorzystać dowolnego rodzaju skrzynki lub doniczki wykonane ze sprasowanego torfu.

3.       Jak siejemy nasiona?

·        Duże nasiona wysiewaj w oddzielne doniczki po maksymalnie 2-3 sztuki; najsilniejszą siewkę pozostaw w ziemi, pozostałe natomiast usuń.

·        Lekko przesiewając, przykryj nasiona ziemią lub piaskiem.

Pamiętaj, że nie wszystkie gatunki roślin potrzebują tego zabiegu. Wśród nich wyróżnić można m.in.: begonię, żeniszka, niecierpka czy sałatę. Nasiona tych roślin do prawidłowego kiełkowania potrzebują dużej ilości światła. W ciemności kiełkują np. chabry czy nagietki.

·        Wysiane rośliny oznacz etykietką z nazwą i terminem wysiewu.

4.       Pielęgnacja wysianych siewek

Pojemniki z wysiewami przechowuj w pomieszczeniu o stałej temperaturze i poziomie wilgoci. Kiełkowanie możesz przyśpieszyć samodzielnie poprzez ocieplenie podłoża oraz przykrycie nasion np. foliową reklamówką. Siewki wietrz codziennie. Okrycie usuń, gdy pojawią się pierwsze młode rośliny. Dokładnie obserwuj kolor podłoża – zmiana sygnalizuje wahania wilgotności i konieczność nawilżania kiełkujących nasion.

Ciepła, bezśnieżna zima to idealny moment na przygotowywanie pierwszych sadzonek kwiatów
i warzyw. Kiełkujące w kontrolowanych – domowych – warunkach po ok. 3 miesiącach będą gotowe do przeniesienia do ogrodu i warzywnika.

artykuł sponsorowany

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Oceń
Dla 100,0% czytelników artykuł okazał się być pomocny