Agrest – niesamowite właściwości zdrowotne i genialny smak
Może się wydawać, że agrest to nieco zapomniany krzew. Trzeba jednak wiedzieć, że agrest jest wciąż popularny wśród osób, które mają tradycyjne ogrody. Niektórzy uważają że wręcz nie może go zabraknąć w rustykalnych ogrodach! Agrest jest krzewem łatwym w uprawie i niewymagającym dużej uwagi, a do tego daje owoce o wyjątkowym smaku, które mają właściwości lecznicze. Z tego artykułu dowiesz się, dlaczego warto zasadzić agrest w przydomowym zieleńcu lub na działce.
To, co najlepsze z Twojego ogródka
Chyba nie trzeba nikogo przekonywać do tego, że owoce z własnego ogródka są najlepsze! Gdy sam decydujesz, czym nawozisz swoje owoce i jak chronisz je przed chorobami i szkodnikami, nie musisz martwić się tym, jakich substancji dostarczasz swojemu organizmowi. Wśród owoców, które warto posadzić w swoim ogrodzie, należy wymienić właśnie agrest. Krzew agrestu nie jest specjalnie okazały, więc nadaje się nawet do małego ogrodu. Już jednego krzaczka możesz zebrać sporo owoców, poza tym, roślina ta jest mało wymagająca w uprawie.
Agrest zawiera bardzo dużo witaminy C – nawet 28 mg na 100 g owoców. Jest on także źródłem witamin: B3 (niacyna), B6, B9 (kwas foliowy), A oraz E, a także minerałów. W agreście obecne jest żelazo, a także wapń, sód, miedź, potas, fosfor i magnez. W owocach tych znajdują się również takie substancje jak antynowotworowe taniny i flawonoidy, luteina, pektyny, węglowodany i białko.
Zadbaj o swoje zdrowie, jedząc agrest!
Co daje jedzenie agrestu? Agrest jest znany z tego, że wspomaga funkcjonowanie układu trawiennego. Poleca się go jako naturalny środek przeciwdziałający wzdęciom oraz zaparciom, należy też wiedzieć, że łagodzi on stany zapalne żołądka i jelit. Agrest przyspiesza przemianę materii i jest niskokaloryczny, warto też zaznaczyć, że mogą go bez obaw spożywać osoby z cukrzycą. Owoce agrestu mają też działanie żółciopędne i moczopędne oraz zapobiegają zakwaszeniu organizmu, ponieważ zawierają substancje działające alkalizująco.
Z racji tego, że w agreście jest sporo żelaza i witaminy C, która poprawia jego wchłanianie, owoc ten jest polecany kobietom w ciąży oraz osobom z niedokrwistością. Co istotne, agrest obniża poziom cholesterolu we krwi i zawierają rutynę, która wzmacnia naczynia krwionośne. Dzięki obecności karotenoidów i potasu agrest pomaga zapobiegać chorobom serca. Niektórzy jedzą agrest także po to, by wzmocnić swoje stawy i zapobiegać ich zwyrodnieniom. Jego spożywanie może też zapobiegać osteoporozie.
Agrest dobrze wpływa także na oczy, ponieważ zawiera luteinę. Chroni je przed szkodliwym promieniowaniem UV i zapobiega zwyrodnieniu plamki żółtej. Mało tego, agrest działa przeciwstresowo, wspomaga pamięć oraz koncentrację i poprawia odporność. Dzięki zawartości antyoksydantów pozytywnie wpływa na wygląd skóry.
Rozkoszuj się wspaniałym smakiem agrestu
Jeśli obawiasz się, że smak agrestu jest dla Ciebie zbyt kwaśny, to musisz wiedzieć, że dojrzałe owoce tracą kwaskowatość, poza tym istnieją odmiany, które są szczególnie słodkie. Dojrzały miąższ owoców agrestu jest dość słodki, a do tego bardzo bogaty i orzeźwiający. Należy jednak spożywać owoce bez skórki, która pozostaje kwaskowata nawet wtedy, gdy owoce są dojrzałe. Agrest można jeść na deser, ale jest on także idealny na kompot, sok, dżem lub nalewkę. Wejdź na stronę https://www.sadowniczy.pl/pol_m_KRZEWY-OWOCOWE_Agrest-6797.html i wybierz odmianę agrestu idealną do Twojego ogródka!
artykuł sponsorowany