Agrest - uprawa, pielęgnacja, sadzenie i inne porady

Owoce agrestu o lekko kwaskowatym posmaku są przysmakiem dla wielu osób. Zjadane na surowo, w galaretkach, ciastach i kompotach, owoce agrestu mają wielu miłośników, dlatego bardzo często krzew pojawia się w ogrodach przydomowych. Uprawa agrestu nie jest szczególnie skomplikowana, wręcz przeciwnie, może pokusić się na nią nawet początkująca osoba. Dowiedz się, na czym polega pielęgnacja agrestu oraz jak przeprowadzić sadzenie, nawożenie czy przycinanie.

Jeśli szukasz firmy, która wykona aranżację ogrodu, skorzystaj z usługi Szukaj Wykonawcy, dostępnej na stronie Kalkulatory Budowlane. Po wypełnieniu krótkiego formularza uzyskasz dostęp do najlepszych ofert sprawdzonych fachowców.

Ocena: 4,2/5 (głosów 5)

Owoce agrestu a krzewie

Agrest – wielki powrót trochę zapomnianego krzewu

Jeszcze kilkadziesiąt lat temu uprawa agrestu była tak powszechna, że trudno było znaleźć wiejski ogród, w którym nie byłoby chociaż dwóch czy trzech krzewów. Później nieco zapomniano o tej wyjątkowej roślinie, jednak teraz agrest wraca w wielkim stylu. Być może powodem jest moda na zdrowe odżywianie, bo owoce agrestu są bogate w fosfor, potas, wapń, magnez, żelazo i cynk. Warto zwrócić na nie uwagę także ze względu na bardzo dużą zawartość witaminy C, a także beta-karotenu.

Tak naprawdę porzeczka agrest...

W zasadzie prawidłowa nazwa tej rośliny brzmi porzeczka agrest, ponieważ jest z nimi bardzo blisko spowinowacona. Ma podobny do porzeczek niewysoki pokrój - w zależności od odmiany może mieć od 0,5 do 1,5 m wysokości. Wszystkie pędy są pokryte cierniami, dlatego pielęgnacja agrestu powinna być przeprowadzana w rękawiczkach. Pędy są dość gęsto ulistnione, mają ciekawe, trzyklapowe liście, które często stosuje się do kiszenia ogórków.

Owoce agrestu

Agrest jest uprawiany dla owoców, a te są naprawdę wyjątkowe. Pojawiają się na miejscu drobnych, gronowatych i niepozornych kwiatów, które zazwyczaj zwisają. Kwitnienie trwa w kwietniu i maju, roślina wabi do ogrodu liczne owady zapylające. Owoce agrestu są najczęściej zielone lub czerwone, mają postać jagody o kilku centymetrach średnicy. Zagrest zawiera liczne wartości odżywcze. Owoce mają słodki miąższ i ziarenka, ich skórka najczęściej jest co nieco przykwaskowa, co nadaje agrestowi tak wyjątkowego smaku i sprawia, że przetwory z agrestu są tak lubiane. Owoce mają skórkę pokrytą gruczołowatymi włoskami, jednak na rynku obecnie pojawiają się liczne odmiany o gładkiej, błyszczącej skórce. Wszystkie niezbędne informacje na temat krzewów owocowych zebraliśmy dla ciebie w tym miejscu.

Uprawa agrestu w ogrodzie: sadzenie

Agrest nie jest szczególnie wymagający, jeżeli chodzi o stanowisko w ogrodzie, ale jego sadzenie należy przeprowadzić w starannie wybranym i przygotowanym miejscu. Sadzonki, jeśli chodzi o te krzewy owocowe, umieszcza się wyłącznie na stanowisku o wystawie północnej lub wschodniej, ponieważ roślina najlepiej czuje się w rozproszonym świetle, bezpośrednie nasłonecznienie jej nie służy. Chociaż agrest jest świetnie mrozoodporny, nie należy sadzić go w miejscach odsłoniętych od wiatru. Wcześnie zaczyna wegetację, więc podmuchy wczesnowiosennego wiatru mogą być dla niego niebezpieczne.

Gleba pod sadzenie agrestu

Jak uprawiać agrest? Sadzenie przeprowadza się w glebie zasobnej w składniki odżywcze, ponieważ roślina potrzebuje ich w dużej ilości. Warto także zwrócić uwagę na to, że gleba powinna być lekka i pozwalać na wytworzenie rozłożystego, ale płytkiego systemu korzeniowego. Uprawa agrestu najlepiej uda się na średnio wilgotnych stanowiskach. Roślina nie znosi mokrego podłoża, wtedy jest bardziej narażona na typowe choroby agrestu. Jeśli interesuje cię także uprawa malin, porady znajdziesz w tym artykule.

Kiedy sadzić agrest?

Sadzenie wykonuje się jesienią. Taki termin związany jest z tym, że agrest bardzo wcześnie zaczyna wegetację, więc sadzenie wiosenne nie zawsze udaje się. Do wyboru masz najczęściej sadzonki z nagim korzeniem, balotowane lub w pojemniku. Najlepiej sprawdzają się te dwie ostatnie opcje, istnieje bowiem zagrożenie, że odkryte sadzonki są bardziej podatne na uszkodzenia i zniszczenia w transporcie, albo kiedy sadzenie będzie źle przeprowadzone.

Przygotowanie podłoża pod sadzenie agrestu

Podłoże przeznaczone na sadzenie krzewów agrestu należy odpowiednio przygotować. Wtedy pielęgnacja agrestu jest znacznie łatwiejsza, a roślina szybciej przyjmie się na stałym stanowisku. Ziemię należy przekopać na głębokości około 30-40 cm, należy usunąć z niej także wszystkie chwasty i pozostałości innych roślin, by nie stanowiły potencjalnego ogniska chorobowego lub nie były konkurencją dla sadzonki w wyścigu o składniki pokarmowe.

Pielęgnacja agrestu – nawożenie, przycinanie, podlewanie

Jednym z najważniejszych zabiegów pielęgnacyjnych jest nawożenie agrestu. Zabieg należy przeprowadzać rok rocznie, ponieważ roślina może potrzebować naprawdę wielu składników mineralnych. Roślina potrzebuje przede wszystkim dużych dawek magnezu, potasu i azotu – dzięki temu pielęgnacja agrestu jest łatwiejsza, roślina lepiej się rozwija i nie jest podatna na choroby agrestu.

Nawożenie agrestu

Nawożenie przeprowadza się za pomocą uniwersalnych nawozów mineralnych do krzewów liściastych i owocowych z dodatkową zawartością magnezu. Jednak należy stosować go dość ostrożnie, ponieważ nadmiar tego pierwiastka może być dla rośliny szkodliwy. Ten nawóz najlepiej jest zastosować w okresie letnim i jesiennym. Na wiosnę i przed posadzeniem odpowiednie jest nawożenie obornikiem lub kompostem.

Innym sposobem, który wpływa na użyźnienie gleby wokół krzewów będzie ściółkowanie. Rozłożenie na przykład kory sosnowej lub gałązek będzie świetnym pomysłem także z innych względów. Ściółka zapobiega wzrostowi chwastów i parowaniu wody, w związku z czym pielęgnacja agrestu staje się uproszczona. Na dodatek, odpowiednio skomponowana, może być świetnym sposobem na dostarczenie krzewom składników mineralnych. Jeśli interesuje cię także uprawa truskawek, informacje na ten temat znajdziesz w tym artykule.

Pielęgnacja i przycinanie agrestu

Uprawa agrestu wymaga także regularnego cięcia. Jak przycinać agrest? Przycinanie przeprowadza się już tuż po posadzeniu, pomaga w rozkrzewieniu się rośliny i sprawia, że staje się bardziej gęsta. Kolejne mają na celu prześwietlenie jej i zapewnienie odpowiedniego, bogatego owocowania. Pierwsze przycinanie przeprowadza się wczesną wiosną w pierwszym roku po posadzeniu. Wszystkie pędy skraca się na wysokości 2-3 oczek, a u form piennych wszystkie przyrosty skraca się o mniej więcej połowę.

Dalsze cięcia agrestu także przeprowadza się wiosną. Muszą być bardziej przemyślane, ponieważ w ich czasie należy uformować kształt krzewu. Agrest powinien być prowadzony tak jak porzeczka, jednak należy zwrócić uwagę na to, że jest bardzo żywotny. Z tego względu usuwa się dopiero 5-6 letnie pędy. Wcześniejsze należy nieco skrócić za każdym razem w trakcie przycinania. Celem zabiegu powinno być to, by krzew miał maksymalnie dwanaście luźno ułożonych pędów, tak, by korona była przejrzysta. Uprawa agrestu w takiej formie udaje się najlepiej, ponieważ wtedy krzew najlepiej i najobficiej owocuje.

Pielęgnacja agrestu – podlewanie

Agrest to roślina, która wytwarza rozłożysty system korzeniowy, znajdujący się jednak bardzo płytko pod powierzchnią ziemi. Przez to roślina może mieć tendencje do wysychania, a z pewnością nie służy jej susza, która może doprowadzić do bardzo poważnych i nieodwracalnych zniszczeń. Dlatego uprawa agrestu zakłada także regularne podlewanie, zwłaszcza w okresie długich upałów.

Krzew powinno się podlewać wodą deszczową. Zwłaszcza w okresie kwitnienia i owocowania zabieg ten ma szczególne znaczenie.

Uprawa agrestu – rozmnażanie

Agrest można rozmnażać w warunkach domowych trzema sposobami: poprzez odkłady, sadzonki zielne albo szczepienie. Najczęściej wybieranym sposobem na rozmnażanie jest szczepienie agrestu na pniu. Roślina w formie piennej jest bardzo popularna, na dodatek odpowiednio dobraną podkładką można poprawić jej właściwości takie jak odporność na zimno. Agrest szczepi się głównie na porzeczce złotej.

Świetnie udaje się także rozmnażanie z sadzonek lub odkładów. Wystarczy pobrać odpowiedniej długości pędy, które wsadza się w ziemię w okolicy krzewu i zasypuje się podłożem. Odpowiednio nacięte szybko wypuszczą korzenie i już prawdopodobnie po pierwszej wiośnie będą nadawały się do odcięcia i przesadzenia na stałe miejsce. Takie sadzonki mają cechy rośliny macierzystej.

Jednak rozmnażanie agrestu przeprowadza się rzadko, ponieważ sadzonki nie są drogie. Można się w nie zaopatrzyć niemal w każdej szkółce. Dużym powodzeniem cieszą się zwłaszcza te w formie piennej, a warto wiedzieć, że szczepienie najczęściej udaje się właśnie w szkółkach. Jeśli szukasz inspiracji na drzewka owocowe i ozdobne do ogrodu, znajdziesz je w tym artykule.

Najbardziej zagrażające choroby agrestu

Krzewy są najczęściej narażone na liczne choroby agrestu. Sprzyja im nieodpowiednio dobrane stanowisko, nadmiar cienia i chłodu, a nade wszystko błędy w pielęgnacji. Jednak na rynku ciągle pojawiają się coraz bardziej odporne odmiany, które nie są tak podatne na choroby agrestu i nadają się do uprawy na plantacjach ekologicznych. W przypadku innych odmian warto zawczasu przeprowadzać zabiegi zapobiegające, najlepiej z użyciem środków przeciwgrzybicznych.

Najczęściej pojawiającą się chorobą agrestu jest mączniak rzekomy. Jest to grzyb, który atakuje pędy i liście, a czasami także owoce. Charakteryzuje się mączystym nalotem w białym kolorze, który może zmienić kolor na brązowy. Choroba nie tylko obniża wartość handlową owoców, ale może spowodować, że nie będą w ogóle nadawały się do jedzenia.

Uprawie zagraża także inna choroba pochodzenia grzybiczego – opadzina liści, czyli tak zwana antraknoza. Niewiele odmian jest na nią odpornych, jednak zdarzają się i takie. Ich owoce z reguły są mniejsze i mogą być nieco bardziej przykwaskowe. Choroba dotyczy raczej liści, ale nieleczona może doprowadzić do całkowitego zamierania krzewu. Objawia się pojawianiem się brunatnych plam na liściach, które zwijają się i stopniowo opadają. Na szczęście roślinę można ochronić specjalnym opryskiem przeciwgrzybicznym.

Uprawa agrestu nie jest trudna ani wymagająca, warto więc wprowadzić rośliny do swojego ogrodu, zwłaszcza, że owoce agrestu są po prostu przepyszne. Krzew w formie piennej nie zajmuje zbyt wiele przestrzeni, więc nawet w małym ogrodzie możesz wygospodarować dla niego miejsce. Owoce agrestu najlepiej smakują oczywiście zjadane prosto w krzewu, jednak warto część z nich zostawić na przetwory z agrestu. Zimą na pewno będziesz sobie wdzięczny, mogąc rozkoszować się smakiem ciast, galaretek czy kompotów. To prawdziwa bomba witaminowa, która pozwoli ci przetrwać sezon chorobowy. Przeczytaj także nasz artykuł: Jeżyna bezkolcowa - sadzenie, uprawa, pielęgnacja.

, aktualizacja 9 sierpnia 2017
Zaloguj się aby dodać komentarz

Zaloguj


Jeżeli jeszcze nie masz konta, zarejestruj się bezpłatnie.
Zobacz więcej artykułów na temat:
Znajdź firmę budowlaną
Ta strona korzysta z plików cookies.

Więcej informacji znajdziesz w polityce cookies.


Zamknij