Blat drewniany przy stole kuchennym

% get_media_image id=3229 %}

Blaty użytkowe przy stołach kuchennych muszą znosić wiele trudów. Mają do spełnienia specyficzne funkcje, ze względu na miejsce, w którym się znajdują. W związku z tym, że kuchnia służy przede wszystkim do przygotowywania i spożywania posiłków, wiele prac wykonywanych jest właśnie na stole. Trzeba więc wziąć pod uwagę to, że żywność będzie miała kontakt z drewnem, a sam stół będzie narażony na wilgoć, a także trudne w usunięciu resztki jedzenia. Wszystko to powoduje, że blat drewniany musi znosić ogromne trudy, jeżeli chodzi o warunki eksploatacji. Trzeba więc zastosować taki materiał, który jest odporny na wodę, najlepiej pokryty preparatami w żaden sposób niepowodującymi zanieczyszczenia żywności. Blat drewniany musi być również łatwy w utrzymaniu czystości i oczywiście musi bardzo dobrze wyglądać.

Istotne jest, aby wykonać blat drewniany z trwałego materiału, który będzie odporny na wszelkiego rodzaju uszkodzenia mechaniczne. Trzeba również wiedzieć, jakich środków konserwujących używać do drewna, aby cieszyć się z jego atrakcyjnego wyglądu przez lata. Im więcej wiesz o drewnie, tym lepiej na tym wyjdziesz.

Blat drewniany przy stole w jadalni

Bardzo często drewniany stół umieszczany jest w jadalni. Panują tu znacznie łatwiejsze warunki niż w kuchni, dlatego eksploatacja blatu jest znacznie mniejsza. Trzeba wziąć pod uwagę, że jadalnia służy przede wszystkim do spożywania posiłków, a nie ich przygotowywania, dlatego nie ma konieczności stosowania środków konserwujących takich, jak w kuchni. Bezpośredni kontakt blatu z żywnością występuje tutaj bardzo rzadko. Dobrym sposobem na zabezpieczenie powierzchni blatu w jadalni jest jego olejowanie lub polakierowanie. Trzeba go jednak cyklicznie odnawiać, aby nadal prezentował się atrakcyjnie.

Dębowe blaty drewniane – warto czy nie?

Blaty drewniane - inwestycja na lata?

Powszechnie uważa się że najlepszym drewnem jest dąb. Materiał ten jest niezwykle twardy, a przy tym bardzo trwały. Wykazuje się bardzo dużą odpornością na wilgoć. Wystarczy tylko odpowiednio zakonserwować dębowy blat, a będzie cieszyć się z uzyskania bardzo dobrych efektów wizualnych i przede wszystkim trwałości przez wiele lat. Decydując się na blat dębowy będziesz w posiadaniu solidnego stołu, z którym nie będzie żadnych problemów.

Sosnowy blat drewniany – warto czy nie?

Iglaste gatunki drzew, takie jak np. sosna kuszą przede wszystkim bardzo atrakcyjnymi cenami. Niestety, co za tym idzie, odznaczają się nieco mniejszą jakością niż blaty wykonane z gatunków liściastych. Drewno jest miękkie i podatne na odkształcenia i uszkodzenia mechaniczne. Choć powstają z niego przepiękne blaty, z trwałością bywa różnie, trzeba więc dużo bardziej na nie uważać, niż w przypadku blatów drewnianych wykonanych z dębu. Warto to wziąć pod uwagę przy podejmowaniu ostatecznej decyzji.

artykuł sponsorowany

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Oceń
Dla 0,0% czytelników artykuł okazał się być pomocny