Blaty kuchenne - blat marmurowy, drewniany czy inny?

Blat to jeden z najważniejszych elementów wyposażenia każdej aranżacji kuchennej. To na nim przygotowujemy posiłki i stawiamy najpotrzebniejsze akcesoria kuchenne. Dobrze dobrany blat będzie także efektowną ozdobą pomieszczenia, która podkreśli stylistykę aranżacyjną mebli kuchennych. Wybierając konkretny model blatu warto zwrócić uwagę zarówno na kwestie wizualne jak i na czynniki praktyczne.

Koszt remontu i wykończenia kuchni obliczysz na kalkulatorze remontu kuchni.

Ocena: 5,0/5 (głosów 1)

Jakie cechy powinien posiadać dobry blat kuchenny?

Najważniejszą cechą dobrego blatu kuchennego jest trwałość jego powierzchni. Większość blatów jest poddawana dość intensywnej eksploatacji przez domowników. Dlatego warto zwrócić szczególną uwagę na kwestię żywotności. Przed zakupem konkretnego blatu zapoznajmy się z jego charakterystyką. Pamiętajmy, że niektóre produkty nie będą zbyt odporne na działanie zmiennych temperatur. Z kolei inne mogą być trudne do utrzymania w czystości. Zadaniem inwestora będzie wybór takiego produktu, który spełni jego indywidualne oczekiwania.

Ważnym aspektem są także względy dekoracyjne. Wzór blatu powinien komponować się z całym pomieszczeniem kuchennym. Nie powinien być zbyt wzorzysty ani zupełnie gładki. Produkty o bogatych wzorach mogą wprowadzać do kuchni wrażenie nieuporządkowania. Z model o jednolitym kolorze będzie rozwiązaniem niepraktycznym. Pamiętajmy, że gładkie i jednobarwne powierzchnie uwidaczniają wszystkie (nawet bardzo drobne) zabrudzenia, a przez to wymagają znacznie częstszego czyszczenia. Praktyczniejszym rozwiązaniem będzie zakup delikatnie nakrapianego blatu, który efektywnie maskuje drobne zabrudzenia.

Kolejną cechą blatu powinno być odpowiednie dopasowanie kolorystyczne. Najlepiej byłoby, gdyby blat posiadał barwę utrzymującą się w tonacji mebli kuchennych. W niektórych kuchniach sprawdza się także zastosowanie kontrastów (jednak zawsze w tej samej tonacji). Dzięki skontrastowaniu blatu z meblami kuchennymi zyskamy bardzo ciekawy efekt wizualny. Tego typu rozwiązania są szczególnie popularne w aranżacjach nowoczesnych oraz minimalistycznych.

Blaty kuchenne z kamienia naturalnego

To produkty, które cieszą się nieustanną popularnością. Świetnie podkreślają luksusowy charakter aranżacji kuchennej i stanowią swoistą ozdobę całego wnętrza. Są bardzo odporne na działanie zmiennych temperatur, a także łatwe do utrzymania w czystości. Przed ich zakupem zwróćmy szczególną uwagę na specyfikę kamienia.

Blat marmurowy odznacza się wysokim stopniem nasiąkliwości. Nie sprawdzi się w przypadku pomieszczeń o podwyższonej wilgotności powietrza. Znacznie trwalsze i odporniejsze na wilgoć są blaty z granitu. Pamiętajmy jednak, że różne rodzaje granitu mogą mieć odmienne właściwości. Najtrwalsze będą kamienie zwarte, które charakteryzują się bardzo niskim stopniem nasiąkliwości. Dobry jakościowo blat z granitu wytrzyma w idealnym stanie przez wiele długich lat. Jego jedynym mankamentem będzie dość wysoka cena zakupu.

Blaty kuchenne kompozytowe

Kompozyt może przypominać blaty z kamienia naturalnego jednak jest bardziej praktyczny. Produkty z kompozytów są znacznie lżejsze i łatwiejsze w obróbce. Mogą przybierać dowolną barwę, a jednocześnie odznaczają się odpornością na wilgoć i zmienne temperatury. Dużym atutem blatów kompozytowych jest bezspoinowe łączenie poszczególnych elementów. Ich powierzchnia jest gładka, a brak spoin zwiększa odporność na działanie wilgoci. Niestety produkty kompozytowe odznaczają się także wysokim kosztem zakupu. Większość z nich będzie droższa niż alternatywne produkty z marmuru czy granitu.

Blaty kuchenne drewniane

Blaty drewniane są zawsze ciepłe i miłe w dotyku. Z reguły wyglądają bardzo efektownie i stanowią świetne uzupełnienie kuchni naturalistycznych. Ich trwałość oraz cena zależą od rodzaju drewna. Najtańsze będą produkty z sosny oraz jesionu. Nieco droższe (ale i bardziej odporne) okażą się blaty z dębu i sosny. Najdroższe blaty produkuje się z trwałego drewna egzotycznego (np. teaku). Drewno egzotyczne wygląda bardzo reprezentatywnie, a jednocześnie jest najbardziej uodpornione na działanie wilgoci.

Pamiętajmy jednak, że wszystkie blaty z drewna nie mogą być poddawane wysokim temperaturom. Na tego typu nawierzchniach nie postawimy gorącego garnka. Nawet sporadyczny kontakt drewna z rozgrzanym przedmiotem może wywołać powierzchniowe odbarwienie (trudne do zamaskowania). Dodatkową niedogodnością jest także konieczność regularnej konserwacji. Produkty z drewna muszą być co pewien czas szlifowane i zabezpieczane specjalnymi preparatami.

Blaty kuchenne z laminatu

Cieszy się dużą popularnością głównie przez aspekt cenowy. Blaty laminowane są dostępne w bardzo atrakcyjnych wzorach i mogą przybierać dowolną barwę. W ofertach handlowych znajdziemy bardzo szeroki wybór tego typu produktów, dzięki czemu każdy znajdzie coś dla siebie. Atutem blatów laminowanych jest niewielka waga oraz duża odporność na działanie wysokich temperatur. Dobre jakościowo modele będą także łatwe do utrzymania w czystości i odporne na działanie wilgoci. Podczas zakupu należy zwrócić szczególną uwagę na sposób wykończenia krawędzi. Niewłaściwie zabezpieczone mogą wchłaniać wilgoć co doprowadzi do ich „puchnięcia”. Pamiętajmy, że tego typu uszkodzenia nie mogą być w żaden sposób zreperowane. Dlatego warto dołożyć wszelkich starań, by wybrać dobrze wykończony produkt o odpowiedniej jakości.

Blaty kuchenne szklane

Blaty ze szkła to nowość na polskim rynku. Wyglądają bardzo reprezentatywnie i świetnie sprawdzają się w mniejszych aranżacjach kuchennych. Szkło jest odporne na działanie wilgoci oraz zmiennych temperatur. Dobry jakościowo produkt (o grubości powyżej 15 mm) zyskuje też odporność na uszkodzenia mechaniczne. Szkło matowe maskuje drobne zabrudzenia powierzchni i jest łatwe do utrzymania w czystości. Jego atutem jest także odporność na zarysowania. Szkło może efektownie ożywić każdą aranżację i stać się ciekawym elementem dekoracyjnym. Cena dobrego jakościowo blatu ze szkła jest porównywalna z ceną dobrych jakościowo blatów drewnianych.

Blaty kuchenne z żywicy

To najbardziej luksusowe rozwiązanie. Blat z żywicy jest całkowicie uodporniony na działanie wilgoci, zmiennych temperatur, kwasów oraz na powierzchniowe uszkodzenia mechaniczne.. Bogata paleta wzorów sprawia, że blat z żywicy może być uzupełnieniem każdej aranżacji kuchennej. Jego jedynym mankamentem jest bardzo wysoka cena zakupu. Produkty z żywicy są rozwiązaniem najdroższym, a ich wygórowana cena skutecznie odstrasza wielu potencjalnych nabywców.

Jaki blat wybrać do intensywnie użytkowanej kuchni?

Granitowy blat w elegancko urządzonej kuchni - source: FLICKR.com by wiccahwangW intensywnie użytkowanej kuchni najlepiej sprawdzą się blaty o zwiększonej odporności. Dobrym pomysłem będzie zakup produktu z kamienia naturalnego, kompozytu lub żywicy. Owe produkty charakteryzują się bardzo dużą odpornością, wyglądają reprezentatywnie, a jednocześnie są łatwe do utrzymania w czystości. Blaty kuchenne wykonane z kamienia naturalnego oraz kompozytu stanowią połączenie atrakcyjnej ceny oraz bardzo dobrej jakości. Z kolei blat z żywicy to rozwiązanie dla najbardziej wymagających użytkowników. Jego cena może być bardzo wysoka, jednak produkt z pewnością wytrzyma intensywną eksploatację i stanie się trwałym elementem wyposażenia aranżacji kuchennej.

W intensywnie eksploatowanych kuchniach nie poleca się natomiast tanich blatów z laminatu. Ich powierzchnia nie jest zbyt odporna, a intensywna eksploatacja wywoła szybkie powstawanie uszkodzeń powierzchniowych.

Blat do mało użytkowanych kuchni

Niektórzy korzystają z blatów kuchennych jedynie w sporadycznych sytuacjach. W tym przypadku nie opłaca się kupować drogich i najlepszych jakościowo produktów, które mają wytrzymywać intensywną eksploatacje. W mało użytkowanych kuchniach sprawdzi się nawet dobry jakościowo blat z laminatu. Jego niska cena sprawi, że zakup nie będzie dla nas zbyt dużym obciążeniem finansowym. Innym dobrym pomysłem będzie zakup blatu z drewna. Tego typu produkty wyglądają bardzo reprezentatywnie i mogą efektownie ozdobić każde pomieszczenie kuchenne.

Niewielka częstotliwość użytkowania sprawi, że blat będzie wymagał jedynie sporadycznej konserwacji i stanie się funkcjonalnym elementem wyposażenia. Oczywiście bardziej wymagający użytkownicy mogą się także pokusić się o zakup blatów z kompozytu czy żywicy. Jednak takie działania mają w tym wypadku jedynie uzasadnienie dekoracyjne.

, aktualizacja 21 kwietnia 2016
Zaloguj się aby dodać komentarz

Zaloguj


Jeżeli jeszcze nie masz konta, zarejestruj się bezpłatnie.
Ta strona korzysta z plików cookies.

Więcej informacji znajdziesz w polityce cookies.


Zamknij