Blaty kuchenne drewniane - ceny, opinie, pielęgnacja i inne rzeczy, które musisz wiedzieć

Urządzając kuchnię, prędzej czy później musimy odpowiedzieć sobie na pytanie dotyczące wyboru blatu kuchennego. Godnymi uwagi okazują się być blaty kuchenne drewniane. Są one eleganckie i cechują się długoletnią żywotnością. Z drugiej strony są bardziej wymagające, jeżeli chodzi o ich pielęgnację.

Jeśli planujesz remont lub wykończenie kuchni, skorzystaj z usługi Szukaj Wykonawcy, dostępnej na stronie Kalkulatory Budowlane. Po wypełnieniu krótkiego formularza zyskasz dostęp do najlepszych ofert.

Ocena: 4,5/5 (głosów 11)

Drewniany blat w kuchni

Blat kuchenny z drewna litego

Blaty kuchenne drewniane - podział ze względu na gatunki drewna

Blaty kuchenne drewniane możemy podzielić pod względem gatunku drewna, z jakiego zostały wykonane. Najogólniej możemy wymienić krajowe oraz egzotyczne gatunki drewna. Te drugie są szczególnie polecane ze względu na wysoką trwałość, a także odporność na czynniki mechaniczne.

Mając do wyboru blaty kuchenne pod względem gatunku drewna, możemy wymienić:

  • Blat dębowy - na pewno blat dębowy będzie wyróżniał się wysoką odpornością na wszelkie urazy mechaniczne, w tym na zarysowania. Ze względu na łatwość obróbki, dębina jest bardzo często wykorzystywana na blat z drewna litego. Dużą zaletą jest również niski wskaźnik kurczenia drewna, a także wysoka odporność na wilgoć. Ten blat drewniany jest wart rozważenia, gdyż blaty dębowe charakteruzuje także szlachetny wygląd.
  • Blat bukowy - buczyna doskonale nadaje się na blat z drewna litego. Dzięki niskiej wilgotności, a także wysokiej gęstości pozornej, blat bukowy będzie wyróżniał się zbliżonymi właściwościami do blatu wykonanego z dębiny. Buk jest idealny do obróbki mechanicznej, jednak przy nieodpowiednio przeprowadzonych czynnościach, można doprowadzić do popękań materiału. Sprawdź także nasze porady, jaka jest najlepsza szerokość i wysokość blatu kuchennego.
  • Blat jesionowy - drewniany blat wykonany z jesionu, na pewno wyróżnia się wysoką ceną. Jednak w zamian możemy spodziewać się naprawdę twardego drewna, odpornego na różne czynniki mechaniczne. Szczególnie takimi właściwościami cechować się będą blaty kuchenne drewniane, wykonane z ciemniejszych odmian jesionu. Drewno również idealnie radzi sobie z wysokim poziomem wilgotności.
  • Blat sosnowy - blat sosnowy jest jednym z najpopularniejszych blatów kuchennych, z jakimi mamy do czynienia. Sosna wyróżnia się bardzo dużą dostępnością oraz atrakcyjną ceną. Jest to drewno podatne na szybkie i skuteczne wysychanie, chociaż w trakcie tego procesu, mogą pojawić się pewne spękania. Blat sosnowy doskonale poddaje się wszelkiej obróbce. Jednocześnie nie ma najmniejszych problemów z impregnowaniem drewna, dzięki czemu jest jeszcze lepiej zabezpieczone przed wilgocią.
  • Blat z drewna topolowego - zaraz za sosną, bardzo dużą popularnością cieszy się blat z drewna litego topolowego. Jej główną cechą jest bardzo niska waga. Dodatkowo nie ma najmniejszego problemu z jego obróbką. Blat kuchenny z topoli, ze względu na jego miękkość, może wyróżniać się różnymi rzeźbieniami i zdobieniami. Te blaty drewniane warto wziąć pod uwagę.
  • Blat z drewna teakowego -teak, jako gatunek drzewa egzotycznego, coraz częściej gości w naszych kuchniach. Dzieje się tak, ze względu na doskonałe właściwości, jakimi się wyróżnia. Do tych właściwości zalicza się m.in. średni ciężar, bardzo niski poziom wilgoci, a także wysoka odporność na różne czynniki mechaniczne. Jedynym mankamentem, z jakim możemy się zetknąć, decydując się na blat kuchenny teakowy, to ewentualne przebarwienia. Jeśli interesują cię nie tylko blaty drewniane, sprawdź także więcej porad na temat wyboru rodzaju blatu kuchennego.

Blaty kuchenne drewniane - podział ze względu na klasy

Zamawiając blat z drewna litego czy inny blat drewniany, wybieramy nie tylko spośród różnych gatunków drewna, z którego zostanie wykonany, ale również spośród różnych klas. Producenci blatów kuchennych przyjęli ogólnie 3 klasy: A, B i C. Zwykle każdy blat kuchenny określany jest mianem konkretnej klasy. Chociaż zdarzają się również połączenia klas, np. AB lub BC.

Oczywiście pod każdą klasą kryją się pewne kryteria i właściwości blatu kuchennego. Mając na uwadze blat z drewna litego klasy A, należy rozumieć najlepszej jakości drewno. Wyróżniać się będzie ono ewentualną obecnością sęków, których średnica nie może przekroczyć 5 mm. Ponadto sęki, jeżeli już występują, powinny być jasne i zrośnięte.

Blat kuchenny klasy B, będzie wyróżniać się obecnością sęków o takiej średnicy, która nie wywoła napęcznienia drewna. Czyli jego nieestetycznych zniekształceń. Drewniany blat najniższej klasy, czyli klasy C, może wyróżniać się obecnością niezrośniętych, a także przebarwionych sęków. Raczej takie rozwiązanie nie jest wykorzystywane w nowoczesnych kuchniach, ze względu na niejednorodny, a nawet szpecący wygląd.

Blat kuchenny drewniany - plusy i minusy

Wśród zalet drewnianego blatu, wymienia się:

  • Korzystanie z ekologicznego surowca - wybierając drewniany blat, stawiamy na ekologię, a także nadanie naturalnego wyglądu naszej kuchni. W odróżnieniu od drewnianego blatu, blat granitowy lub wykonany z tworzyw sztucznych, wyróżnia się niską temperaturą, co możemy odczuć przy każdorazowym kontakcie ze skórą.
  • Łatwość obróbki - drewno jest surowcem, idealnie nadającym się do obróbki. Z łatwością można wykonać wszelkie wycięcia, frezy, a nawet zdobienia. W ten sposób drewniany blat będzie idealnie komponować się z drewnianymi frontami kuchennymi.
  • Wytrzymałość - na pewno blat dębowy lub blat bukowy będzie bardziej odporny na wszelkie czynniki mechaniczny niż blat sosnowy. Jednak i tak drewno uchodzi za trwalszy surowiec w porównaniu do blatów wykonanych z innych materiałów, w szczególności z kompozytów sztucznych.
  • Odporność na wilgoć - dobrze wysuszony, a także olejowany blat, świetnie poradzi sobie z wilgocią. W kuchennych warunkach co chwilę blat jest narażony na kontakt z wodą. Szczególną odpornością na ten czynnik wyróżniają się egzotyczne gatunki drewna, takie jak iroko, palisander, czy też merbau.
  • Elegancki i nowoczesny wygląd - nie ma wątpliwości, iż drewno doskonale odnajduje się w nowoczesnych i eleganckich przestrzeniach. Dlatego drewniany blat będzie idealnym uzupełnieniem minimalistycznej, a także urządzonej na miarę XXI wieku kuchni.
  • Możliwość renowacji - blat bukowy, blat dębowy, jak i również blat wykonany z innego gatunku drewna, co jakiś czas będzie wymagał wykonania prac renowacyjnych. Będzie można je wykonać z powodzeniem we własnym zakresie, przy użyciu papieru ściernego, a następnie zaimpregnowanie. W tym celu świetnie sprawdzić się może zarówno lakier, jak i też specjalny olej do blatów kuchennych.

Wśród minusów drewnianego blatu kuchennego wymienia się:

  • Niska odporność na wysokie temperatury - blat granitowy w porównaniu do blatu drewnianego, zdecydowanie lepiej radzi sobie z wysokimi temperaturami. Decydując się na drewno w swojej kuchni, musimy pamiętać o stosowaniu różnych podkładek pod gorące garnki oraz naczynia.
  • Konieczność impregnacji - blat laminowany jest już zabezpieczony przed przenikaniem wilgoci w głąb płyty. Natomiast naturalne drewno koniecznie wymaga impregnacji. W tym celu stosuje się lakier do drewna, drewnochron, lakierobejcę lub olej do blatów kuchennych. Do wyboru mamy zarówno bezbarwne preparaty, jak i również barwione w różnych odcieniach.
  • Niższa odporność na plamy - decydując się na drewniane blaty, musimy bardziej uważać na plamy z tłuszczu, intensywnie barwiących warzyw i owoców, a także różnego rodzaju detergentów. Często zabrudzenia i plamy przenikają w głąb struktury drewna, nie pozwalając na ich usunięcie.
  • Naturalna praca drewna - drewno, nawet przy bardzo dobrym wysuszeniu, nadal jest narażone na minimalną pracę. Jest to materiał podatny na zmiany temperatury, a także wilgoci. Można to szczególnie odczuć w przypadku zawilgoconego drewna, które pod wpływem wysokiej temperatury, zaczyna się rozszerzać i pękać.

Blat z drewna litego - cenne wskazówki i porady

Jak zabezpieczyć drewniany blat kuchenny?

Na pytanie, jak zabezpieczyć drewniany blat kuchenny możemy uzyskać kilka odpowiedzi. Wśród nich wymienia się możliwość impregnacji drewna przy pomocy lakieru lub oleju. Są to oczywiście nie jedyne, ale najpopularniejsze rozwiązania, jakie oferują nam producenci.

Blat kuchenny możemy polakierować. W tym przypadku do wyboru posiadamy lakier w połysku, półmacie lub macie. Dostępne są lakiery bezbarwne lub barwione - najczęściej w kolorach drewnopodobnych. Lakierowanie blatu nie wymaga od nas zbyt dużego zaangażowania. Pamiętajmy jednak, by po kilku latach zetrzeć starą powłokę lakieru, by nanieść świeżą warstwę.

Inną propozycją jest olejowany blat, który wyróżnia się jeszcze większą estetyką. Jednak na tak naturalny wygląd, również trzeba odpowiednio zapracować. Przede wszystkim musimy wyposażyć się w specjalny olej do blatów kuchennych. W odróżnieniu od lakieru olej nakłada się przy pomocy szmatki. W ten sposób olej ma okazję przeniknąć w głąb drewna. Olej do blatów kuchennych, zwykle po upływie 12 godzin, musimy nałożyć ponownie.

Jak się spisują blaty drewniane w porównaniu do innych blatów?

Blaty drewniane wykazują się naprawdę wysoką odpornością na wiele czynników mechanicznych, a także na wilgoć. Jednak chcąc się dowiedzieć, jak się spisują blaty drewniane względem innych rozwiązań, warto wspomnieć o pozostałych blatach. Popularnym rozwiązaniem jest blat laminowany. Niestety okleina bardzo często i szybko ulega różnym urazom mechanicznym. Jednak jest to dość przystępne cenowo rozwiązanie, które traktowane jest jako alternatywa dla drewnianych blatów kuchennych.

Inną propozycją jest blat z konglomeratu. Konglomerat jest niczym innym jak zmielonym kwarcem w połączeniu z żywicą poliestrową. Dzięki temu istnieje możliwość wykonania bezspoinowego łączenia. Na pewno wykończenie mebli kuchennych przy pomocy takiego blatu, będzie wysoce estetyczne i eleganckie. Jednak należy pamiętać o tym, że blat z konglomeratu, nie może być narażony na działanie wysokich temperatur, jak i również padających bezpośrednio promieni słonecznych. Dlatego każdy musi znaleźć swoje opinie na temat tego, czy blat drewniany będzie dla niego najlepszym rozwiązaniem.

Blaty kuchenne drewniane - podsumowanie

Blaty kuchenne drewniane - cennik

Przykładowy cennik blatów kuchennych prezentują się następująco:

  • Blat dębowy IKEA, olejowany - ceny 1000 zł/mb
  • Blat bukowy Gerton, IKEA, 155x75x3 cm - ceny 399 zł
  • Blat dębowy Avangard, Castorama, 37 mm - ceny dotyczą 1 mb - 212,66 zł
  • Blat bukowy, Castorama, 27 mm - ceny dotyczą 1 mb - 92,66 zł
  • Blat dębowy, Extrans, grubość 27 mm, wymiary - 230x65 cm -  cennik dotyczy 1 szt - 418 zł
  • Blat drewniany czereśnia klasy BC, wymiary - 27x600x3000 mm - 416 zł/szt.
  • Blat drewniany Jezion klasy BC, wymiary 27x600x3000 mm - 419 zł/szt.

Oczywiście powyższy cennik ma wyłącznie charakter orientacyjny. Dlatego na temat wyszczególnionych cen mogą pojawiać się przeróżne opinie. Jednak uśrednione koszty blat z litego drewna klasy A, będą utrzymywać się na poziomie bliskim 1000 zł/mb. Jeśli interesuje cię zakup blatu kuchennego, sprawdź także cennik.

Czy warto inwestować w blat kuchenny drewniany?

Na pytanie, czy warto inwestować w blat kuchenny, pojawią się zwykle opinie twierdzące. Chociaż niektóre osoby mogą uznawać, że drewno wiąże się z koniecznością prac renowacyjnych, na które nie będzie miała czasu lub ochoty.

Jednak podsumowując, drewno jako materiał na blaty kuchenne posiada przede wszystkim pozytywne opinie. Możemy zauważyć niesamowitą odporność na różne czynniki mechaniczne, a tym bardziej na wilgoć. Dodatkowo drewniane blaty są nieocenionym elementem pasującym w wystroju nowoczesnych i eleganckich kuchni.

, aktualizacja 25 kwietnia 2018
Zaloguj się aby dodać komentarz

Zaloguj


Jeżeli jeszcze nie masz konta, zarejestruj się bezpłatnie.
Ta strona korzysta z plików cookies.

Więcej informacji znajdziesz w polityce cookies.


Zamknij