Blaty kuchenne z marmuru – opinie, cena i porady

Zanim kupisz blat z marmuru

Marmur jest naturalnym kamieniem, z którego korzysta się już od wielu lat. To materiał wykańczający, ale i aranżujący wiele pomieszczeń. Marmur uważany jest za luksusowy kamień, który charakteryzuje się pięknym wyglądem oraz niesamowitą wytrzymałością. Możesz z powodzeniem wykorzystać marmur w swojej kuchni, ale i łazience czy na przedpokoju. Biała kuchnia z marmurowym blatem zawsze będzie wyglądać elegancko i prestiżowo. Dobrze jednak będzie odpowiednio zabezpieczyć blat kuchenny. W przypadku marmurowych blatów, trzeba też pamiętać o jego systematycznej konserwacji. Ze względu na chłonność wody czy tłuszczów, należy blaty odpowiednio impregnować.

Blaty marmurowe mają też swoje minusy, o których zawsze trzeba pamiętać. Są one podatne na uszkodzenia mechaniczne, czyli np. zadrapania czy uderzenia. Nie zaleca się więc przygotowywać jedzenia na takich blatach (a już tym bardziej kroić warzyw czy owoców!). Aby wypielęgnować blat z marmuru, należy zaopatrzyć się w specjalne środki czyszczące i pielęgnujące takie blaty. Wówczas nie będzie opcji, że czarny czy grafitowy blat z marmuru ulegnie uszkodzeniu. Jeśli poważnie myślisz o takim blacie, dobrze się zastanów. Generalnie, blaty kuchenne marmurowe słyną ze swoich walorów estetycznych. Nie są tak odporne, jak inne materiały. Mimo wszystko, większość z nich „biją na głowę” pod względem estetyki.

Czy warto kupić blat marmurowy do kuchni?

Przed zakupem takiego blatu, należy rozważyć wszystkie „za i przeciw”. Jak już wspominaliśmy, blat marmurowy przeważa nad innymi pod względem wyglądu. Cechuje się kolorytem i doskonałym użyleniem, przez co blaty z konglomeratu, blaty kamienne czy blaty granitowe są nim coraz częściej zastępowane.  Blat marmurowy jednak posiada też bardzo dużo wad. Szybko absorbuje ciecze, przez co wchłania je i błyskawicznie się przebarwia. Poza tym, ściera się szybciej niż jakikolwiek inny blat kamienny, a także rysuje. Miej to na uwadze, gdy w domu znajduje się biała kuchnia – wówczas wszelakie uszkodzenia mechaniczne będą w niej jeszcze bardziej widoczne.

Nie ma jednak problemu ze zniwelowaniem plam, gdy będziesz systematycznie dbał o impregnowanie blatu z marmuru. Wystarczy zaopatrzyć się w specjalnie przeznaczone środki do blatów marmurowych i korzystać z nich regularnie, według zaleceń producenta na opakowaniu. Wówczas nie straszne będą żadne plamy, które niestety mogą trwale odbarwić kamień (zwłaszcza ubrudzenia po keczupie, winie czy krwi). Kuchnia to miejsce, w którym ciężko jest uniknąć zabrudzeń. Jednak, odpowiednia impregnacja powinna poradzić sobie z tym kłopotem – i uchronić marmur przed przebarwieniami.

Jasna i nowoczesna kuchnia, a także polecane marmurowe blaty kuchenne i ich cena

Nie zapominaj o tym, że specjalistyczny impregnat to niezbędny produkt do konserwacji marmurowego blatu. Dzięki niemu, na blacie zostanie położona specjalna powłoczka, która będzie go ochraniać. Nie wyobrażaj sobie jednak, że od teraz będziesz mógł rozlewać wino po blacie i zapomnieć o plamach. Gdy cokolwiek się na marmur wyleje, musisz błyskawicznie zareagować i zetrzeć plamę. Inaczej plama wsiąknie w marmur i niewiele będzie można już z tym zrobić. Kolejnym minusem marmurowego blatu jest fakt, że = szybko się ściera – jednak, ma to do siebie każdy blat kuchenny z kamienia. Musisz więc mieć z tyłu głowy przeświadczenie, że taki blat posłuży maksymalnie kilkanaście lat – a później trzeba będzie go wymienić na inny. Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także ten artykuł o blatach granitowych do kuchni.

Marmurowe blaty kuchenne na wymiar – cennik

Blat marmurowy ma więcej plusów czy minusów?

To zależy, jak na nie spojrzeć. Oczywiście, marmur to szlachetny kamień, będący wrażliwy – zwłaszcza na wszelakie środki barwiące. Oprócz dużej wrażliwości na wymienione wcześniej plamy po winie, keczupie czy krwi, źle wpłynąć na jego strukturę i barwę może również tłuszcz i kolorowe soki. Rozlane i niewytarte, wnikną one głęboko w strukturę blatu kuchennego – i później ciężko będzie przywrócić blatu pierwotny wygląd. Właśnie dlatego osobom, którym nie chce się przeprowadzać regularnej impregnacji, nie zaleca się kupna marmurowego blatu.

Czy zatem blaty kuchenne z marmuru posiadają wyłącznie same wady? Oczywiście, że nie! Oprócz niesamowitego wyglądu, którym grafitowy czy czarny marmur może odmienić każdą kuchnię, blat wykazuje też dużą odporność na ciepło. Możesz więc postawić na nim danie w gorącym naczyniu i kompletnie nic się z marmurem nie stanie. Nie ma problemu, by na marmurowym blacie położyć patelnię albo garnek, który właśnie wyciągnąłeś z piekarnika czy kuchenki. Kuchnia z marmurowym blatem zawsze będzie wyglądać niesamowicie elegancko. Marmur lśni, a wypolerowany będzie świetnie wyglądał na tle np. mosiężnych dodatków. Poza tym, marmurowy blat kuchenny możesz kupić w wielu kolorach i wzorach, dopasowując go tym samym do dowolnej aranżacji kuchennej.

Cena blatu marmurowego na wymiar

Jeżeli chcesz kupić blat marmurowy, musisz wiedzieć jedno – nie są to tanie rzeczy. Ich ceny często zaczynają się od kilkuset złotych wzwyż. Im bardziej nietuzinkowy marmur będziesz chciał kupić, tym droższy on będzie. Średnie ceny blatu wahają się między 400-600 zł / m2 i jest to zupełnie normalna, standardowa cena. Jeżeli nie masz więc aż tylu pieniędzy, lepiej będzie zdecydować się na chociażby blat dębowy.

Najdroższe blaty marmurowe pochodzą z Włoch oraz Hiszpanii. Jednak, trochę taniej będzie można je kupić w Turcji, Indiach albo Chinach. No cóż. Marmur, jakby nie patrzeć, jest kamieniem szlachetnym. A więc, to towar luksusowy. A za luksus zawsze trzeba… płacić.

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Oceń
Dla 0,0% czytelników artykuł okazał się być pomocny