Chcesz żyć bardziej ekologicznie? Nie popełniaj tych błędów w kuchni i podczas zakupów
Coraz częściej staramy się wprowadzić ekologię do wszystkich aspektów naszego życia. Kupujemy mniej ubrań, sprzedajemy te używane, staramy się mniej jeździć samochodem, a więcej rowerem, naprawiać, zamiast kupować nową elektronikę. Przygotowywanie posiłków to kolejny aspekt naszego życia, w którym możemy wiele zmienić, jeśli chcemy być bardziej eko. Oto nasze porady.
Nie kupuj żywności owiniętej w folię
Obecnie coraz więcej warzyw i owoców jest sprowadzanych z zagranicy, co wiążę się z tym, że muszą być transportowane w plastiku. Również mięso coraz częściej sprzedawane jest w plastikowych opakowaniach. Uczymy się, żeby nie brać ze sklepu plastikowych toreb, tylko przynosić swoje, najlepiej te papierowe, ale możemy przecież pójść o krok dalej. Kupujmy tylko warzywa i owoce, które są sprzedawane luzem, najlepiej na targu albo w warzywniaku. To samo tyczy się mięsa: kupując w sklepie mięsnym, mięso będzie najwyżej owinięte w woreczek, a nie zapakowane w pudełko.
To samo tyczy się też oczywiście innej żywności. Chociaż nie zawsze jesteśmy w stanie kupić żywność nie owiniętą w plastik, starajmy się wybierać opakowania jak najbardziej eko. Zauważmy też, że w plastik zapakowane są zazwyczaj najbardziej niezdrowe produkty: chipsy, słodycze, przekąski. Taki nowy nawyk wyjdzie nam więc podwójnie na dobre!
Na zakupy zawsze bierzmy też materiałową siatkę: nowa gazetka Kaufland na Kimbino często posiada je w swojej ofercie, ale często są też one do kupienia w innych sklepach.
Nie marnuj wody, gazu i prądu
Czas, żebyśmy nauczyli się traktować wodę, gaz i prąd jako cenne udogodnienia, których kiedyś może zabraknąć – dotyczy to szczególnie wody. Dlatego warto się nauczyć, jak je oszczędzać.
Metod jest wiele. Przede wszystkim nauczmy się korzystać z wody wtedy, kiedy jest to naprawdę konieczne: nie musimy przecież płukać szklanek przed włożeniem ich do zmywarki albo myć rąk za każdym razem, kiedy dotkniemy czegoś w kuchni. Chcesz obrać jabłko? Nie potrzebujemy do tego kolejnego talerza, który będzie trzeba potem umyć, możemy to zrobić bezpośrednio nad koszem na śmieci. Zamiast schładzać ugotowane jajka pod silnym strumieniem zimnej wody, włóżmy je na chwilę do szklanki z taką wodą. Wszystkie takie nawyki pozwolą nam znacznie oszczędzić wodę, a przy tym zaoszczędzić na rachunkach.
W przypadku gazu nauczmy się używać pokrywek – dzięki nim wszystko będzie gotować się krócej. W przypadku piekarnika pamiętajmy, że nie musi się on nagrzewać przez pół godziny, w większości przypadków wystarczy 5-10 minut. Pamiętajmy, że wiele rzeczy możemy też piec razem: nie bójmy się, że przejdą swoimi zapachami – czasami to plus.
A prąd? W kuchni lubimy mieć wiecznie włączone światło: w końcu co chwila ktoś z niej korzysta. Każda taka osoba może je jednak włączyć od nowa. To samo tyczy się urządzeń jak grill, airfryer, ekspres do kawy: kiedy z nich nie korzystamy, wyłączmy je z gniazdka – środowisko nam podziękuje.
Nie kupuj warzyw i owoców, które nie występują w danym sezonie
Sklepy przyzwyczaiły nas do tego, że możemy kupić truskawki, pomidory i gruszki przez okrągły rok. W tym celu owoce i warzywa muszą być jednak sprowadzane z zagranicy, a to oczywiście przeczy ekologii. Dlatego właśnie poczytaj o tym, które warzywa i owoce występują w danym sezonie i kupuj tylko te, które występują wtedy w naszym kraju naturalnie. Oczywiście oznacza to rezygnację z awokado, mango, czy fig, które w naszym kraju nie rosną wcale. Takie owoce i warzywa powinniśmy zostawić sobie na specjalne okazje.
Nie martwmy się jednak: Polska to kraj, który produkuje mnóstwo pysznych owoców i warzyw, więc na pewno nie zabraknie nam pysznych produktów przez okrągły rok.
Kupuj tylko tyle, ile zjesz
Kupowanie na zapas i wyrzucanie żywności to jeden z największych „grzechów”, jaki popełniają obecnie konsumenci. Sklepy często oferują promocje typu „Kup 3 za 2”. Niestety, bardzo często w takich sytuacjach kupujemy za dużo, co kończy się wyrzucaniem jedzenia. Jest to nie tylko nieekologiczne, ale również nieekonomiczne.
Przed każdymi zakupami róbmy sobie listę potrzebnych rzeczy i nie róbmy zapasów: sklepy otwarte są praktycznie codziennie, więc nie ma obawy, że nagle znajdziemy się z pustą lodówką. Sprawdzaj też zawsze daty ważności: kupowanie na zapas produktów jak jogurty bardzo często kończy się wyrzucaniem.
Oczywiście istnieje dużo innych nawyków podczas gotowania i robienia zakupów, które pomogą nam dbać o środowisko, a przy okazji zaoszczędzić.
artykuł sponsorowany