Wiele osób zastanawia się, co zrobić z olejem po smażeniu. Wiadomo, że tłuszcze roślinne, pozostałe po obróbce termicznej, zawierać mogą znaczne ilości szkodliwych substancji stałych. Nie należy wylewać ich do kanalizacji, ponieważ w niskim temperaturach mogą one ulegać zestalaniu, przyczyniając się do zapychania rur. Dodatkowo wpływ toksycznych substancji zawartych w takich olejach na glebę i roślinność może być bardzo poważny. Co gorsze, po dostaniu się do ścieków komunalnych, oleje stanowić mogą poważny problem dla oczyszczalni ścieków. Bakterie, rozkładające odpady organiczne, często nie radzą sobie z tłuszczami, których usuwanie staje się kłopotliwe.

Co zrobić ze zużytym olejem, skoro nie należy go po prostu wylewać do kanalizacji? W jaki sposób zapewnić jego utylizację w sposób zgodny z obowiązkami przepisami, a jednocześnie niezagrażający środowisku? Dostępnych jest kilka rozwiązań, przy czym wybór najkorzystniejszego uzależniony jest najczęściej od skali, na jaką konieczne jest prowadzenie takiej utylizacji oleju. Co zrobić ze zużytym olejem w warunkach domowych?

Co zrobić z olejem z frytkownicy?

Nawet jeśli tłuszcz taki nie jest wymieniany po każdym użyciu, to w pewnym momencie samo filtrowanie nie wystarczy i konieczne jest napełnienie frytkownicy świeżym olejem. Powstaje wówczas pytanie o to, jak w ekologiczny sposób pozbyć się spalonego tłuszczu. Co zrobić z olejem spożywczym, używanym na dość niewielką, domową skalę?

Niektórzy uważają, że prawidłowym sposobem na jego utylizację będzie zlanie do pustej butelki lub innego pojemnika, a następnie wyrzucenie do pojemnika na odpady zmieszane. Trudno jednak przyznać, żeby była to w pełni ekologiczna forma pozbycia się tłuszczu. Co więcej, do odpadów zmieszanych nie należy wyrzucać ani szkła, ani opakowań z tworzyw sztucznych. Lepszym rozwiązaniem będzie więc oddanie takiego oleju do lokalnego Punktu Selektywnej Zbiórki Odpadów Komunalnych (PSZOK). Oczywiście zużyty olej można najpierw zlewać do większego pojemnika, a co jakiś czas odwieźć zebrany olej do punktu. PSZOK ma obowiązek zorganizować zgodną z przepisami utylizację również tego typu odpadków.

Co zrobić z fryturą z barów i restauracji?

Prawidłowe pozbycie się zużytego oleju spożywczego stanowi również poważne wyzwanie dla właścicieli barów i restauracji. W takich miejscach ilości tłuszczu do utylizacji są zwykle wielokrotnie większe niż w przypadku gospodarstw domowych. Naprzeciw ich oczekiwaniom wychodzą specjalistyczne firmy zajmujące się utylizacją odpadów, w tym olejów posmażalniczych. Firmy takie oferują barom i restauracjom odbiór olej posmażalniczego. Co więcej, zapewniają one swoim klientom specjalne beczki do przechowywania zużytych tłuszczów do momentu odbioru. Sprawdź odbiór oleju posmażalniczego w euro-eko-polska.pl

Tłuszcze, odbierane z punktów gastronomicznych, są następnie poddawane profesjonalnemu recyklingowi. Po oczyszczeniu mogą posłużyć jako składnik biopaliw lub do produkcji detergentów przemysłowych. Koszt odbioru oleju po smażeniu, przeprowadzony przez firmę zajmującą się profesjonalnym recyklingiem tłuszczów roślinnych wcale nie jest wysoki. W większości przypadków właściciel punktu gastronomicznego znajdzie odbiorcę oleju już za kilkadziesiąt złotych miesięcznie. To niewygórowana kwota, a zyskać można pewność, że utylizacja przeprowadzona została zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa i troską o środowisko naturalne.

Niezależnie od tego, czy olej posmażalniczy pochodzi z gospodarstwa domowego, czy punktu gastronomicznego, trzeba pamiętać, że wyrzucony w niewłaściwym miejscu stanowi zagrożenie dla środowiska i infrastruktury kanalizacyjnej.

artykuł sponsorowany

ikona podziel się Przekaż dalej