Dereń kousa - uprawa, pielęgnacja, cięcie

Derenie to bardzo popularne krzewy ozdobne, które sadzi się dla ich pięknych kwiatów. Niektóre z nich, na przykład dereń jadalny, to także krzewy owocowe, na dodatek jadalne i wyróżniające się dużymi właściwościami leczniczymi. Jeden przedstawiciel tego rodzaju – dereń kousa jest sadzony z obu tych powodów. Przede wszystkim wspaniale się prezentuje, ponadto jednak wytwarza smaczne owoce, które wyglądem przypominają maliny. Dowiedz się, jak dereń kousa sprawdza się w uprawie i jak pielęgnować te krzewy owocowe.

Jeśli szukasz firmy, która wykona aranżację ogrodu, skorzystaj z usługi Szukaj Wykonawcy, dostępnej na stronie Kalkulatory Budowlane. Po wypełnieniu krótkiego formularza uzyskasz dostęp do najlepszych ofert sprawdzonych fachowców.

Ocena: 3,8/5 (głosów 4)

Dereń kousa w okresie kwitnienia

Dereń kosua, czyli wszystko, co warto wiedzieć

Cornus kousa – kilka słów o gatunku

Cornus kousa, czyli dereń kousa to mało znana w Polsce roślina. Jednak w Chinach, Japonii i Korei, gdzie rośnie naturalnie, robi ogromną karierę. Te krzewy owocowe są uprawiane tam na szeroką skalę, jak w Polsce maliny. W naszych warunkach atmosferycznych Cornus kousa to raczej niewielkie drzewka bądź dość wysokie krzewy ozdobne, uprawiane dla przepięknych kwiatów.

Dereń kousa to roślina, która łączy w sobie smaczne owoce, które wytwarza dereń jadalny i piękne kwiaty, które ma dereń biały. Roślina po kilku latach osiąga swój maksymalny wzrost 4-6 m i już sam jej pokrój jest bardzo atrakcyjny. Korona jest stożkowata, dość szeroka i bardzo regularna. Dzięki temu roślina nawet poza okresem, jakim jest pora kwitnienia, jest niezwykle atrakcyjna i zasługuje na uwagę.

Dereń kousa jako krzewy ozdobne

Derenie traktuje się jak krzewy ozdobne głównie ze względu na piękne kwiaty. Te rozwijają się na przełomie maja i czerwca. Cornus kousa wyróżnia się bardzo długim kwitnieniem, dłuższym niż dereń biały – kwiaty utrzymują się przez cały miesiąc. Kwiaty mają bardzo ciekawy wygląd – składają się z czterech płatków w kształcie łzy, ostro zakończonych na krańcu. Między nimi znajduje się małe „oczko”, najczęściej zielone. Zarówno dereń kousa, jaki dereń biały i dereń jadalny wytwarzają kwiaty o białym kolorze płatków, bardzo liczne i delikatne, które przepięknie się prezentują. Są bardzo gęste, na dodatek wyrastają na tle ciemnozielonych, jajowatych liści. Dereń kousa (Cornus kousa) i dereń biały ładnie wyglądają także jesienią. Te krzewy ozdobne przebarwiają się na intensywny odcień czerwieni, co zwraca uwagę każdego. Zobacz także, co warto wiedzieć o dereniu jadalnym, o którym przeczytasz w tym artykule.

Nie można jednak zapomnieć, że derenie to przede wszystkim krzewy owocowe, na dodatek jadalne. Ich owoce przypominają trochę truskawki, a trochę maliny – to niewielkie pestkowce o ciemnoczerwonym kolorze i kształcie maliny. Mają około 2 cm długości i smaczny, słodkawy posmak. Dojrzewają jesienią, a do zbioru idealnie nadają się na przełomie września i października.

Dereń kousa w uprawie

Cornus kousa i jego wymagania uprawowe

Te krzewy owocowe, chociaż egzotyczne, świetnie sprawdzają się w uprawie w naszych warunkach atmosferycznych. Są dość odporne na mróz, w uprawie nie sprawiają większych problemów, jednak należy zapewnić i odpowiednie warunki. Dereń kousa (Cornus kousa) powinien być posadzony na maksymalnie żyznym podłożu w ogrodzie. Te krzewy ozdobne lubią podłoże bogate w próchnicę, które będzie zapewniało im ciągle odpowiednio wysoki poziom składników mineralnych.

Roślinę sadzi się do świeżej, lekko kwaśnej ziemi bądź nawet kwaśnej ziemi, jednak dobrze radzi sobie także w bardziej neutralnym podłożu. Jednak należy zwrócić uwagę na to, że dereń kousa nie może być sadzony do wapiennego podłoża. Z tego względu rzadko obok niego sadzi się inne krzewy ozdobne – najczęściej mają zupełnie inne wymagania i z tego powodu najlepszym towarzystwem dla derenia są trawy ozdobne. Aby dereń dobrze się rozwijał, podłoże dobrze jest dodatkowo zakwasić, na przykład dodatkiem torfu, najlepiej wymieszanego z piaskiem, by był jednak dość przepuszczalny i dobrze napowietrzony.

Dereń kousa - stanowisko uprawy

Dereń najpiękniej kwitnie na stanowisku dobrze nasłonecznionym. Bezpośrednie słońce to dla niego najlepsze miejsce, chociaż roślina całkiem nieźle znosi także niewielkie zacienienie. I chociaż jest dość odporny na mróz, jego pąki i delikatne gałązki mają tendencję do przemarzania wczesną wiosną lub późną zimą z powodu silnych i mroźnych wiatrów, warto więc zapewnić roślinie osłonięte miejsce.

Te krzewy owocowe sadzi się w okresie od wiosny do jesieni. W tym czasie należy pamiętać o tym, żeby w dole wykopanym pod sadzonkę umieścić odpowiednią warstwę drenażu. Po posadzeniu roślinę należy natychmiast obficie podlać i udeptać podłoże wokół, co zwiększy szansę, że krzew się przyjmie. Przez pierwszy sezon po posadzeniu roślina nie wymaga przycinania. Jeśli planujesz aranżację ogrodu, w tym miejscu znajdziesz cennik jego zakładania i pielęgnacji.

Jak pielęgnować i rozmnażać dereń kousa?

Dereń kousa - pielęgnacja

Derenie kousa to te owocowe krzewy, które nie wymagają szczególnej pielęgnacji ani nakładów pracy. W zasadzie ich pielęgnacja ogranicza się do nawożenia, które wystarczy przeprowadzić raz do roku. W tym celu wykorzystuje się standardowy nawóz wieloskładnikowy, który wspiera owocowe krzewy, poprawia ich ogólną kondycję i zwiększa poziom plonowania. Najwygodniejszy będzie nawóz w formie granulatu, który rozsypuje się wokół roślin, a następnie miesza z wierzchnią warstwą gleby.

Roślina oczywiście wymaga przycinania, jak wszystkie krzewy ozdobne. Cięcie jest potrzebne rzadko, ponieważ roślina nie ma szczególnie długich pędów, jednak od czasu do czasu warto je przeprowadzić, by odmłodzić roślinę i zagęścić jej pokrój. Usuwa się lub skraca boczne pędy krzewu. Zabieg najlepiej wykonywać wiosną lub latem. Należy także usunąć zeschnięte pędy, a także takie, które nie wydają owoców. Poza tym warto pozwolić roślinie zachowywać jej naturalny pokrój – właśnie tak prezentuje się najładniej.

Kolejnym ważnym zabiegiem pielęgnacyjnym jest osłanianie na zimę. Chociaż jest to roślina dość odporna na mróz, w zimniejszych częściach kraju dereń kousa może nieco przemarzać, jednak nie trzeba bardzo zajmować się rośliną. Nie musisz zakładać na nią kaptura z agrowłókniny, wystarczy, że wokół korzeni usypiesz dostatecznie dużą warstwę ściółki, która ochroni korzenie przed przemarzaniem. Nieco mniejszą warstwę warto zostawić także na co dzień, ponieważ dzięki niej znacznie zahamuje się pojawianie się chwastów, które są dość uciążliwe w uprawie derenia. Jeśli interesuje cię także dereń biały, w tym artykule znajdziesz informacje na jego temat.

Rozmnażanie derenia kousa

W teorii dereń kousa rozmnaża się na trzy sposoby: poprzez wysiew nasion, sadzonki zielone i sadzonki zdrewniałe. W praktyce najbardziej popularne i efektywne są dwie ostatnie metody. Dzięki nim rozmnażanie derenia nie trwa zbyt długo. Sadzonki zielne zbiera się latem, zdrewniałe jesienią. Powinny mieć około 15 cm długości. Warto zostawić im wyłącznie cztery wierzchołkowe liście, pozostałe się obrywa.

Tak przygotowane sadzonki należy zanurzyć na chwilę w ukorzeniaczu, a później umieszcza się je bezpośrednio w pojemniku z ziemią ogrodową lub ziemią wymieszaną z torfem. Doniczki powinny stać w stałej, dość wysokiej temperaturze, dobrze sprawdza się także zwiększona wilgotność powietrza. Poleca się trzymanie ich w inspekcie, jednak w tym wypadku należy często je wietrzyć, ponieważ młode derenie mają tendencję do zapadnia na choroby grzybowe. Oczywiście nie można zapomnieć o ich podlewaniu, a dokarmianie dolistne sprawi, że rośliny szybciej wytworzą korzenie. Tak przygotowane sadzonki powinny szybko się ukorzenić, jednak nie od razu możesz wsadzić je do ziemi. Na to potrzebują około dwóch lat, warto jednak trochę poczekać, by mieć stuprocentową pewność, że rośliny dobrze się przyjmą. To najszybszy sposób na rozmnożenie derenia kousa.

Zastosowanie derenia

Walory smakowe derenia kousa

Dereń kousa to jadalny krzew, którego owoce są dość smaczne, niektórzy ich smak przyrównują do kwaskowatych śliwek. Można je jeść na surowo, ale ze względu na cierpkawy posmak, najczęściej przetwarza się je na dżemy i konfitury różnego rodzaju. Naprawdę warto, bo owoce derenia to prawdziwa skarbnica witaminy C i innych wartościowych składników mineralnych i odżywczych. Owoce derenia, w zależności od odmiany i przeznaczenia, zbiera się od lipca aż do października. Świetnym pomysłem jest przetworzenie ich na sok lub tak zwaną dereniówkę – nalewkę na jego owocach, która ma działanie antyseptyczne i antyprzeziębieniowe. Jeśi chodzi o uprawę krzewów owocowych w ogrodzie, na uwagę zasługują także takie krzewy liściaste, jak bez czarny, borówka wysoka, jagoda kamczacka czy z krzewów ozdobnych - dereń kwiecisty.

Dereń kousa jako krzewy ozdobne

Dereń kousa cornus to także wartościowy krzew ozdobny w ogrodach. Ponieważ jest dość duży, często sadzi się go jako soliter, czasami za towarzystwo ma trawy ozdobne. To roślina, która wspaniale prezentuje się samodzielnie, zwłaszcza w czasie kwitnienia, ale nie tylko. Jest ciekawą dekoracją jesiennego ogrodu, kiedy pięknie przebarwia się na czerwono lub żółto. Niektóre odmiany derenia nadają się również na żywopłot. Przeczytaj także nasz artykuł: Jak zaplanować stworzenie gęstego żywopłotu?

, aktualizacja 27 kwietnia 2017
Zaloguj się aby dodać komentarz

Zaloguj


Jeżeli jeszcze nie masz konta, zarejestruj się bezpłatnie.
Znajdź firmę budowlaną
Ta strona korzysta z plików cookies.

Więcej informacji znajdziesz w polityce cookies.


Zamknij