Drewno do kominka – rodzaje drewna, ceny, opinie, jak wybrać drewno?

Drewno opałowe dające dużo ciepła

Warto podkreślić, że przez okres trwania sezonu grzewczego drewno do kominka jest zwykle zużywane w imponujących ilościach. Szacuje się, że może być to nawet 15 metrów sześciennych. Nie liczy się jednak jego ilość, ale jakość, dlatego też należy wybierać takie, którego wartość opałowa jest jak najwyższa.

Sprawdza się tutaj drewno z drzew liściastych, jak choćby jesion, grab czy olcha. To z drzew liściastych nie jest natomiast dobrym rozwiązaniem ze względu na dużą zawartość żywicy oraz to, że jego spalanie powoduje pojawianie się dużej ilości dymu. Okazuje się, że buk do kominka to bardzo dobra opcja, bowiem daje dużo ciepła. To drewno charakteryzuje się długim czasem spalania, dlatego jest często wykorzystywane.

A czy drewno dębowe do kominka stanowi dobre rozwiązanie? Zdecydowanie tak. O jego wartości opałowej wiadomo, że jest bardzo duża, więc poleca się je kupującym. Poza tym drewno dębowe do kominka może być stosowane również do tego, by wędzić potrawy, ma bowiem bardzo specyficzny, przyjemny aromat, który podczas spalania uwalnia się. Właściwości tego drewna opałowego są nie do przecenienia.

Najlepsze drewno do kominka – ceny, opinie

Przyjrzyjmy się cenom drzewa do kominka (bo tak w potocznym języku bywa ono niekiedy określane). Za metr przestrzenny (1m x 1m x 1m) drewna dębowego do kominka zapłacimy około 170-220 złotych. Opinie na jego temat są bardzo pozytywne, podkreśla się jego ponadprzeciętną wydajność. Tego typu gatunki drewna opałowego klienci nabywają chętnie.

Jesion nie należy do najpopularniejszych gatunków drewna kominkowego, jednak niektórzy na niego właśnie stawiają. Zapewne jest to spowodowane tym, że jego pocięcie na szczapy nadające się do spalania to czynność relatywnie trudna ze względu na jego twardość.

Olcha nie daje tak dużo ciepła, jak mogłoby się wydawać.  Musi być odpowiednio wysuszona, by mogła spełnić swoją funkcję. Jednak często używana jest do wędzenia. Grab cieszy się natomiast pozytywnymi opiniami, a jego wartość opałowa jest wysoka. Doceniany jest fakt, że jest to drewno opałowe dające dużo ciepła, jego wartość opałowa kwalifikuje się do bardzo wysokich. Wspomnieliśmy już o buku do kominka, który jest wybierany przez wielu kupujących. W opiniach określany jest jako „spalający się spokojnie”, dlatego nie trzeba często go dokładać. Tego typu gatunki drewna opałowego są cenione przez kupujących od wielu lat. Dają bowiem mnóstwo ciepła.

Aktualne promocje na kominki

Drewno do kominka – rodzaje drewna, ceny, opinie, jak wybrać drewno?

Gatunki drewna kominkowego palące się długo uchodzą za te posiadające wyższą wartość opałową. Pamiętajmy również o tym, iż drewno do kominka, określane także jako drzewo do kominka, musi być odpowiednio długo przechowywane, by mogło spełniać swoją funkcję. Gatunki drewna kominkowego sezonowane /sezonowane drewna to te przechowywane przez rok lub dwa przed spaleniem.

Gdy porównujemy ceny gatunków drewna opałowego, musimy przyznać, że drewno z grabu jest tym najdroższym, zaraz za nim uplasowały się: dąb, buk oraz jesion. Koszt jest również uzależniony od miejsca nabycia drewna. Zdecydowanie najwięcej zapłacimy na stacjach benzynowych, o oszczędności postaramy się natomiast wtedy, kiedy drewno do kominka zakupimy choćby w nadleśnictwie. Jeśli interesuje cię cena drewna kominkowego, sprawdź także ten artykuł z aktualnym cennikiem drewna kominkowego w Polsce.

Drewno kominkowe – wybór

Podkreślmy raz jeszcze, że drewno kominkowe (innymi słowy drzewo do kominka) nie może być palone od razu po jego uzyskaniu. Powinno to być sezonowane drewno (czas wynosi zwykle od roku do dwóch), trzeba pamiętać, że liczy się jego gęstość po wysuszeniu. Przed nim bowiem ma ono w swoim składzie nawet 70% wody, w tym stanie paliłoby się bardzo źle, dając mnóstwo niepotrzebnego dymu. Warto też wybierać takie drewno, które nie ma wiele kory, ona bowiem sprawia, że jego wartość mocno spada.

Należy podkreślić, że niektóre gatunki drewna opałowego wysychają znacznie szybciej od innych. W przypadku dębu są to nawet 3 lata, natomiast brzoza z powodzeniem wyschnąć może zaledwie w kilka miesięcy. Zwykle proces suszenia odbywa się w tradycyjny sposób, niekiedy jednak stosowane są komory, w których zastosowano termoobieg powietrza.

Jesiony, graby, olchy, buk do kominka i kilka innych gatunków drewna opałowego służy kupującym po to, by mogli ogrzać wnętrza swoich domów i jednocześnie poczuć niezwykły klimat ognia, który sprzyja uzyskaniu efektu przytulności. Pamiętajmy jednak, że kiedy wybierać mamy drewno opałowe, koniecznie decydujmy się na to, które zapewnione zostało przez drzewa liściaste. Odpowiednio sezonowane drewno pozbawione kory jest idealne do kominka!

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Oceń
Dla 92,7% czytelników artykuł okazał się być pomocny