Dzika róża bez tajemnic – zastosowanie i właściwości rośliny

Jakie właściwości wykazuje owoc dzikiej róży? Sprawdzamy wartości odżywcze

Owoce i kwiaty dzikiej róży są powszechnie doceniane w kosmetyce i medycynie naturalnej. Jedną z ich największych zalet jest bardzo wysoka zawartość witaminy C. Szacuje się, że owoc dzikiej róży zawiera do czterdziestu razy większą dawkę witaminy C niż taka sama ilość cytryny. Ze względu na te wartości odżywcze, owoc może być dodawany do przestudzonej herbaty lub znaleźć zastosowanie jako główny składnik dżemów.

Wysoki poziom witaminy C to dopiero początek właściwości rośliny. Owoc dzikiej róży posiada witaminę A, witaminę E, B1, B2 oraz pektyny. W owocach i kwiatach znajdują się także cenne garbniki oraz witamina K. Prawidłowo suszona dzika róża nie traci swoich właściwości, dlatego może stać się naturalnym suplementem diety.

Dzika róża znajduje bardzo szerokie zastosowanie. Dzięki wysokiej zawartości witamin może być stosowana zarówno wewnętrznie, jak i zewnętrznie. Kwiaty dzikiej róży oraz owoc dzikiej róży stają się podstawą do produkcji wielu suplementów diety oraz popularnych kosmetyków. Możemy też samodzielnie przygotowywać napary, wino, przetwory i różnego rodzaju soki z dzikiej róży.

Dzika róża – na co? Właściwości lecznicze i zastosowanie

Owoc dzikiej róży może okazać się dobrym suplementem witaminy C. Już trzy owoce spożywane w ciągu dnia potrafią zaspokoić całkowite zapotrzebowanie organizmu na ową witaminę. Dodatkowo zyskujemy szereg innych, dobrze przyswajalnych substancji mineralnych. Dlatego suszona dzika róża jest dostępna w wielu sklepach zielarskich.

Właściwości lecznicze dzikiej róży nie ograniczają się jedynie do suplementowania witaminy C. Owoc dzikiej róży znalazł też zastosowanie przy bólach gardła i infekcjach górnych dróg oddechowych. Dzika róża jest też podawana w celu regulacji pracy wątroby i nerek. Kosmetyki z tej rośliny wykazują dodatkowo właściwości wzmacniające naczynka krwionośne.

Dzika róża posiada także inne doceniane właściwości lecznicze. Owoc znajduje zastosowanie w chorobach związanych z nadciśnieniem i nieprawidłową pracą serca. Roślina może także pomóc w zwiększeniu odporności organizmu oraz reguluje procesy trawienne. Nalewki z kwiatów dzikiej róży znajdują zastosowanie przy nieżytach przewodu pokarmowego, a dodatkowo wspomagają prawidłowe trawienie tłuszczy.

Kwiaty dzikiej róży posiadają głównie zastosowanie zewnętrzne. Na co? Zawarte w nich olejki eteryczne i flawonoidy łagodzą dolegliwości skórne. Napar z kwiatów może być stosowany w walce z trądzikiem i posiada właściwości ściągające. Kwiat posiada szerokie zastosowanie w kosmetyce. Napar może być stosowany w celu rozjaśnienia i poprawy kolorytu cery, a dzięki swoim właściwościom i wysokiej zawartości flawonoidów jest zalecany w celu odmłodzenia cery.

Omawiając zastosowanie dzikiej róży, nie sposób pominąć grup najpopularniejszych wyrobów. Kwiaty dzikiej róży oraz owoce są częstym składnikiem olejków eterycznych. Olejek z dzikiej róży zyskał dużą popularność i posiada szerokie zastosowanie. Może być wykorzystany zewnętrznie do cery wrażliwej, ale i znaleźć zastosowanie w łagodzeniu migreny. Co ciekawe, olejek różany może pomagać przy chorobach lokomocyjnych, zmniejsza widoczność rozstępów i może mieć łagodzić napięcie przedmiesiączkowe. Dzika róża w postaci olejków jest często wykorzystywana do masaży i kąpieli relaksacyjnych. Jeśli szukasz więcej porad i inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o różach.

Uprawa dzikiej róży krok po kroku

Początkowa uprawa dzikiej róży w ogrodzie – jak pobrać sadzonki i rozpocząć uprawę?

W naszych ogrodach najczęściej występują szlachetne odmiany róż o największych walorach dekoracyjnych. Jednak dobrym pomysłem będzie także wsadzenie sadzonki dzikiej róży, która posiada szerokie zastosowanie lecznicze. Uprawa dzikiej róży rozpoczyna się od wysiewu nasion lub podziału rośliny. Wysiew nasion jest dość prosty, jednak pierwsze owoce pojawią się dopiero po kilku latach. Dlatego znacznie popularniejszym rozwiązaniem okazuje się pobranie sadzonki od rośliny matecznej.

Sadzonki pobieramy w okresie wiosennym. Dzika róża łatwo się ukorzenia, dzięki czemu mamy duże szanse uprawy. Sadzonki pobieramy przez podział systemu korzeniowego. Przeważnie wystarczy wykopać część zdrowej i dobrze ukorzenionej rośliny, a następnie wsadzić młode sadzonki w docelowe miejsce uprawy.

Uprawa dzikiej róży nie należy do skomplikowanych. Młode sadzonki bardzo szybko rosną i dobrze się rozkrzewiają. Trzeba jedynie pamiętać, że dzika róża mocno się rozrasta. Zatem warto przeznaczyć dla niej większą przestrzeń. Młode sadzonki idealnie nadają się do ogrodów rustykalnych i naturalistycznych. Roślina świetnie sprawdzi się na większych działkach. Możemy wykorzystać ją jako naturalny żywopłot czy krzew ozdobny. Młode sadzonki można także wysadzać wzdłuż ogrodzeń, pamiętając o dużym rozroście rośliny.

Dzika róża jako krzew dla początkujących – wymagania uprawowe rośliny

Rosa canina to roślina, która nie wymaga szczególnej pielęgnacji. Dzięki temu uprawa dzikiej róży w ogrodzie okazuje się wyjątkowo łatwa. Roślina jest odporna na działanie mrozów i dobrze rośnie w naszych warunkach klimatycznych. Nie wymaga zabezpieczania na zimę, a wiosną wypuszcza liczne, młode pędy.

Najlepiej sprawdza się uprawa dzikiej róży na stanowiskach słonecznych. Mimo wszystko krzew rośnie także w półcieniu. Roślina szybko rozrasta się w żyznym podłożu, ale będzie też rosła w mniej urodzajnej glebie. W pierwszym roku uprawy możemy delikatnie podlewać młode sadzonki. W kolejnych latach podlewamy roślinę jedynie w czasie przedłużającej się suszy.

Nasza rosa canina wymaga jedynie regularnego przycinania pędów. Tak zwane cięcie sanitarne wykonujemy na wiosnę. W tym czasie usuwamy przemarznięte, połamane lub porażone chorobami pędy rośliny. Przy okazji możemy też delikatnie nadać kształt krzewu, pamiętając, że przycięcie doprowadzi do silniejszego rozkrzewienia w kolejnych latach uprawy. Roślina nie wymaga dodatkowego nawożenia i każdego roku wytwarza piękne, niewielkich rozmiarów kwiaty. Po przekwitnięciu, z kwiatów tworzą się doceniane owoce dzikiej róży.

Kiedy zbierać owoce dzikiej róży?

Osoby, które posiadają dziką różę we własnym ogrodzie, mogą cieszyć się cennymi właściwościami tej rośliny. Z pewnością warto wiedzieć, kiedy zbierać owoce i kwiaty. Sezon na zbieranie kwiatów rozpoczyna się w czerwcu. Warto zbierać młode kwiaty bez gorzkich końcówek. Najlepszym pomysłem będzie zbieranie kwiatów na krzewach oddalonych od ruchliwych ulic. W ten sposób pobierzemy najzdrowsze, pozbawione zanieczyszczeń części roślin.

Owoce dzikiej róży na krzewie, a także zastosowanie w kuchni, właściwości zdrowotne, smak, uprawa w ogrodzie i pielęgnacja
Dzika róża krok po kroku, czyli owoce, zastosowanie, właściwości, uprawa i pielęgnacja w ogrodzie

Kiedy zbierać owoce? Optymalny termin zbioru jest już nieco inny i uzależniony od konkretnej odmiany. Dzika róża zaczyna owocowanie od sierpnia, a odmiany późniejsze od września. Jednak ze zbiorem nie należy się spieszyć. Najwięcej cennych wartości odżywczych odnajdziemy w dojrzałych owocach. Dlatego najlepszym terminem na zbiór jest przełom września i października. Co ciekawe, owoce przeznaczone na wino często zbiera się tuż po pierwszych przymrozkach.

Podczas zbierania owoców dzikiej róży należy przyglądać się ich zabarwieniu. Kolor owoców jest uzależniony od odmiany. Młodsze owoce są zazwyczaj delikatnie jaśniejsze. Nie należy natomiast zbierać owoców zdecydowanie ciemniejszych lub uszkodzonych. Będą posiadały gorzki smak, który może odczuwalnie pogorszyć jakość przygotowanego dżemu, naparu czy wina.

Dzika róża nadaje się na wino. Jak je przygotować w domowych warunkach?

Kwiaty dzikiej róży często znajdują zastosowanie w produkcji domowego wina. Jego zaletą jest wyjątkowy smak, ale i bogactwo witamin. Wino z dzikiej róży może regulować trawienie, dostarczać witaminy C, a jednocześnie łagodzić różnego rodzaju dolegliwości zdrowotne.

Przygotowanie wina z dzikiej róży jest dość proste. Do prac potrzebujemy gąsiora (około 10 litrowego) oraz 3 kg owoców dzikiej róży. Co istotne, owoce możemy zbierać po pierwszych przymrozkach, dzięki czemu łatwiej puszczają sok i oddają go do napoju. Innym sposobem będzie zebranie owoców przed przymrozkami i przemrożenie ich w domowej zamrażarce. Wystarczy doba mrożenia, a owoce dzikiej róży będą gotowe do przygotowania wina.

Przed umieszczeniem owoców w gąsiorze, musimy je dokładnie wypłukać i przebrać. Na wino nadają się jedynie zdrowe owoce bez śladów chorób. Należy też usunąć ich końcówki, które mogą popsuć smak napoju. Po dokładnym umyciu i przebraniu owoców, umieszczamy je w gąsiorze i zalewamy wodą. Do rozpoczęcia fermentacji niezbędny będzie także cukier. Najlepiej będzie rozpuścić 1,5 do 2 kg cukru w wodzie i wlać roztwór do nastawu. Na koniec wystarczy wsypać około 5 gram pożywki browarniczej wymieszanej z podobną ilością kwasku cytrynowego. Gąsior zabezpieczamy specjalną rurką fermentacyjnym i pozostawiamy w ciepłym miejscu. Po zakończeniu fermentacji (około 3 miesięcy) nasze wino jest już gotowe. Wystarczy odlać je od owoców i umieścić w szczelnie zamykanych butelkach.

ikona podziel się Przekaż dalej