Ekogroszek

Ekogroszek jest rodzajem paliwa stałego, które jest produkowane z węgla kamiennego lub brunatnego. Ten materiał opałowy charakteryzuje wysoka kaloryczność, co oznacza, że jest stosunkowo ekonomiczny i wydajny. Zawiera niewiele wody oraz niewielką ilość substancji niepalnych. W procesie jego spalania nie wytwarza się duża ilość tlenku siarki, co ma miejsce w przypadku innego rodzaju węgli. Jest także wygodny w stosowaniu, gdyż po spaleniu nie pozostaje zbyt dużo popiołu do usunięcia.
Spalanie ekogroszku - poradnik dla początkujących
Spalanie ekogroszku - poradnik dla początkujących
Kotły na biomasę - ceny, rodzaje, polecane modele, koszty ogrzewania biomasą
Kotły na biomasę - ceny, rodzaje, polecane modele, koszty ogrzewania biomasą
Piec na pellet - cena, opinie, koszty ogrzewania, polecane modele
Piec na pellet - cena, opinie, koszty ogrzewania, polecane modele
Kocioł na ekogroszek z zasobnikiem – na co zwrócić uwagę przy zakupie?
Kocioł na ekogroszek z zasobnikiem – na co zwrócić uwagę przy zakupie?

Ekogroszek - wady i zalety tego paliwa

Coraz więcej osób decyduje się założyć piec na ekogroszek. To zdecydowanie dobra decyzja – paliwo ma naprawdę bardzo wiele zalet. Najważniejszą z nich jest oczywiście niska cena. Ekogroszek to najtańszy sposób na ogrzewanie domu. Jednakże inwestycja w kocioł na ekogroszek może być dość kosztowna. Tego rodzaju piec jest zdecydowanie droższy niż standardowy kocioł na węgiel. Koszt kotła i montażu jednak szybko się zwróci.

Piec na ekogroszek jest o wiele bardziej ekologiczny niż inne kotły na paliwo stałe. Opał robi się go na podstawie węgla brunatnego lub ziemnego. Zawiera minimalne ilości siarki i prawie nie daje popiołu, co ma ogromne znaczenie dla środowiska. Kolejną zaletą opalania ekogroszkiem jest łatwe przechowywanie. Co prawda zgromadzony na dłużej opał zajmuje sporo miejsca, jednak nie musisz budować żadnych silosów. Powinien być przechowywany w suchym miejscu, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by trzymać go po prostu przy piecu. Ekogroszek nie pyli tak jak standardowy węgiel, więc łatwiej zapanować nad bałaganem w kotłowni. Ponieważ jest wysokokaloryczny, nie potrzebujesz go tak dużo jak na przykład drewna. Możesz także kupić workowany ekogroszek – jego przechowywanie będzie o wiele łatwiejsze i czystsze.

Piec na ekogroszek jest zazwyczaj wyposażony w podajnik ze ślimakiem. Oznacza to, że raz na jakiś czas musisz tylko napełnić zasobnik. Nie myślisz codzienne o dorzucaniu do pieca, a praca kotła może być ciągle, co pozwoli ci na utrzymanie stałej temperatury w domu.

Ekogroszek – gdzie kupić najtaniej

Cena ekogroszku waha się w granicach od 800 do 1100 złotych za tonę. Workowany ekogroszek jest najczęściej o 200-300 zł droższy niż ten sprzedawany luzem. Cena jest zależna od wielu czynników. Najtaniej ekogroszek kupisz wiosną – wtedy spokojnie możesz zrobić zapasy opału. Ceny za to gwałtownie wzrastają jesienią i na podobnym poziomie utrzymują się przez całą zimę.

Nie warto jednak oszczędzać na jakości ekogroszku. Najczęściej te niższej klasy mają mniejszą kaloryczność i wytwarzają więcej popiołu. W efekcie będziesz musiał spalić go znacznie więcej, wiec planowana oszczędność raczej się nie uda. W ekogroszek zaopatruj się u sprawdzonych dostawców, którzy mają odpowiedni certyfikat. Dużym powodzeniem cieszy się ekogroszek Pieklorz, głównie ze względu na wysoką jakość opałową. Od jakiegoś czasu firma Pieklorz funkcjonuje pod nazwą „Skarbek”.

Kocioł na ekogroszek – co wybrać?

Piec na ekogroszek to poważna inwestycja. Powinien nam służyć przez co najmniej kilka, a najlepiej kilkanaście lat. Dobrym pomysłem jest wybranie pieca sterowanego automatycznie. Jest to ogromne udogodnienie, ponieważ cały proces spalania i pobierania opału przebiega poza twoją działaniem – ty tylko musisz ustawić odpowiednią temperaturę wody do mycia i wody płynącej do grzejników. Oczywiście możesz także zdecydować się na piec ze sterownikiem dwustanowym. Zaprogramowanie pieca w tym wypadku wymaga trochę pracy i czasu, jednak może być bardziej efektywne niż sterowanie automatyczne.

Warto także zastanowić się nad podajnikiem. To bardzo wygodne rozwiązanie i większość pieców jest w niego wyposażona. Podajnik powinien być dopasowany nie tylko do rodzaju pieca i twoich potrzeb grzewczych, lecz także do wielkości kotłowni.

CZYTAJ WIECEJ
Ta strona korzysta z plików cookies.

Więcej informacji znajdziesz w polityce cookies.


Zamknij