Ekspres do kawy – obowiązkowy element każdej kuchni

Niezależnie od tego, czy zazwyczaj wypijamy swoją pierwszą kawę w biegu miedzy pakowaniem teczki do pracy, a ostatnimi przymiarkami marynarki przed lustrem, czy też spokojnie się nią delektujemy planując budzący się dzień nad filiżanką cappuccino, ekspres do kawy będzie nam rankiem niezwykle pomocny. Przyda się nawet wtedy, gdy wcale nie jesteśmy kawoszami, bo niespodziewanie wpaść do nas na kawę może sąsiadka z naprzeciwka albo dawno niewidziana kuzynka.

Ocena: 5,0/5 (głosów 1)

Ekspres do kawy

W końcu jeśli żaden z tych argumentów do nas nie przemawia, warto spojrzeć na nowoczesne ekspresy do kawy okiem konesera sztuki i zobaczyć w nich element dekoracji naszej nowo urządzanej kuchni. Modele obecnie dostępne w sprzedaży wyróżniają się ciekawym designem, dopasowanym do panujących na rynku trendów. Oto kilka podpowiedzi, jak wybrać właściwy model dla siebie:

Automatyczny czy standardowy?

To prawda, że pod pojęciem standardowego ekspresu do kawy rozumiemy z biegiem czasu zupełnie co innego. Jeszcze do niedawna standardowe były przelewowe ekspresy do kawy, których prosta konstrukcja zapewniała łatwą obsługę. Czy jednak nie znudziło nam się czekanie na kapiącą do dużego dzbanka ciecz, a potem wypijanie jego wątpliwej jakości zawartości przez cały dzień? Zdecydowanie lepiej smakuje kawa przyrządzona w ekspresach ciśnieniowych, które już dziś stają się standardem. Warto jednak pójść o krok do przodu i pomyśleć o modelu, który standardem zapewne stanie się niedługo, ze względu na swoją funkcjonalność i smak wytwarzanej kawy. Ulubione espresso albo latte przygotujemy w ekspresie automatycznym za pomocą przyciśnięcia jednego guzika. Automat nie tylko zrobi za nas kawę, ale też sam się podda odkamienianiu i automatycznemu czyszczeniu. Nawet dysza do spieniania mleka czyści się sama, co zapewnia doskonały smak cappuccino za każdym razem. Wybór między urządzeniami intuicyjnymi, a analogowymi zależy od tego na ile oswojeni jesteśmy z nowoczesnymi technologiami. Trzeba pamiętać, że intuicyjny ekran automatycznego ekspresu kontroluje proces parzenia kawy, informuje nas o stanie przygotowania i aktualnej temperaturze, a w razie problemów wszczyna alarm. W ekspresie przelewowym musimy mieć sami wszystko pod kontrolą, a spuszczenie oka z dzbanka może skutkować przelaniem się jego zawartości na zewnątrz.

Kompaktowy czy rozbudowany?

Czasem w sprzęcie o kompaktowych rozmiarach mieści się więcej funkcji niż w niejednym rozbudowanym urządzeniu. Zatem jeśli nie interesuje nas zajmowanie połowy blatu pod jedną z kuchennych szafek, zainwestujmy w kompaktowy ekspres do kawy, który w równie szybkim czasie co wielkie urządzenia w kafeteriach przygotuje dla nas ulubioną kawę, spieni mleko albo zaparzy wodę na herbatę. Taki sam automatyzm działania, co w większych rozmiarach pozwala za jednym dotknięciem przycisku otrzymać filiżankę aromatycznej małej czarnej, dokładnie takiej jaką lubimy najbardziej. Poza tym kompaktowe ekspresy do kawy świetnie się prezentują w każdym wnętrzu, bo charakteryzuje je ciekawy design. Z pewnością nie można mówić w ich przypadku o przeroście formy nad treścią. Ich połyskujące czernią obudowy wykończone są metalicznymi końcówkami i stanowią unikalną ozdobę kuchennego blatu lub komody. Planując zakup ekspresu do kawy dobierzmy dobrze jego kolorystykę, a także postarajmy się, aby jego kształty korespondowały z kształtami innych urządzeń w kuchni. Wybór między opływowymi, a kanciastymi albo matowymi lub z połyskiem, to kwestia gustu. Warto jednak te szczegóły przemyśleć, żeby potem nie mieć wrażenia, że jakiś element wystroju odstaje od całości i nie jest spójny z resztą wyposażenia naszej kuchni.

Na kawę mieloną, w ziarnach czy na kapsułki?

Miłośnicy łatwych rozwiązań z pewnością przychylą się do zakupu ekspresu na kapsułki. Z ich pomocą kawę przyrządza się bez zabezpieczania dodatkowych składników, takich jak mleko, śmietanka czy cukier. Wszystkie składniki na latte macchiato lub cafe au lait w doskonałych proporcjach znajdują się we wnętrzu kapsułek. Kłopot jedynie w tym, żeby zawsze mieć pod ręką zapas kapsułek w ulubionych smakach. Dlatego kawosze ceniący sobie więcej swobody i pewnej inwencji w przygotowywaniu swojej kawy skłonią się chętniej ku ekspresom przelewowym lub ciśnieniowym, do których używa się kawy mielonej. Trzeba jednak przyznać, że po otwarciu próżniowo zamykanych paczek, kawa traci sporo ze swojego pierwotnego aromatu, a co gorsza, może naciągnąć wilgocią lub zapachami z pomieszczenia, w którym się znajduje. Kawa przyrządzona z takiej mieszanki nie ma nic wspólnego z przyjemnością. Dużo więcej walorów smakowych da nam napar przyrządzony na bazie kawy ze świeżo zmielonych ziaren. Najpierw wsypujemy garść ziarenek do zbiornika, w którym są one natychmiast mielone, po czym następuje proces ich parzenia. Nie ma mowy o zwietrzałym i niewyraźnym smaku. O tym, jak dokładnie przygotowuje się kawę w ekspresie automatycznym dowiedzieć się można tutaj: http://www.krups.com.pl/

Artykuł sponsorowany

, aktualizacja 14 sierpnia 2017
Zaloguj się aby dodać komentarz

Zaloguj


Jeżeli jeszcze nie masz konta, zarejestruj się bezpłatnie.
Facebook - Fanpage Kalkulatory Budowlane Google+ - Kalkulatory Budowlane
Ta strona korzysta z plików cookies.

Więcej informacji znajdziesz w polityce cookies.


Zamknij