Ekspres kolbowy - jak wybrać właściwy ekspres do Twojego lokalu
Ekspresy automatyczne sprawdzają się w domach i niewielkich biurach. Jeśli jednak planujesz otwarcie lokalu gastronomicznego, koniecznie powinieneś przemyśleć zakup ekspresu kolbowego. Podpowiadamy, czym kierować się w wyborze.
Ile kaw potrzebujesz?
Najważniejszą kwestią, którą musisz rozważyć na początku jest przybliżona liczba kaw, którą będziesz robić każdego dnia. Znajomość tej wartości pozwoli Ci oszacować wydajność, jaką powinien mieć Twój nowy ekspres kolbowy. Wydajność ekspresu określa się na podstawie wielkości bojlera oraz liczby kolb. W domowych warunkach sprawdzi się ekspres jednokolbowy. Natomiast już w lokalach gastronomicznych konieczny okaże się zakup dwu, trzy, a nawet czterokolbowego urządzenia. Wielokolbowe urządzenia w rękach wprawnego baristy są znacznie wydajniejsze i szybsze w serwowaniu kawy niż automatyczne ekspresy, a dodatkowo kawa serwowana z takiego urządzenia jest znacznie lepszej jakości, co doceniają smakosze tego napoju.
Z higieną i ekologią za pan brat
Profesjonalne ekspresy kolbowe są na stałe podłączone do sieci wodnej. Zapewnia to lepsze parametry higinieczne, ale również ekologiczne. Zbiorniki, w których stoi woda, powinny być regularnie czyszczone (co oczywiście przekłada się na więcej pracy i zużycie wody). Jeśli ekspres "sam" pobiera wodę z sieci, nie zachodzi taka konieczność. Poszczególne rodzaje ekspresów kolbowych różnią się od siebie wieloma parametrami wpływającymi na koszt ich utrzymania (ale też jakość serwowanej kawy): mocą i rodzajem zastosowanej pompy. Warto pamiętać, że ekspresy kolbowe nie posiadają zazwyczaj systemów mlecznych, jednak posiadają dysze, które ułatwiają spienianie mleka przez baristę: profesjonalnie serwowana kawa bez tego się nie obędzie. Dobrze zaprojektowane dysze ze stali nierdzewnej potrafią spienić mleko na sztywno, co znacznie polepsza jego walory smakowe, a dodatkowo pozwala wykazać się umiejętnościami podawania kawy bariście. Każdy specjalista od serwowania kawy doceni również możliwość regulowania ciśnienia pary spieniającej mleko.
Wybierając ekspres kolbowy warto mieć również na uwadze to, że urządzenia te nie mają regulacji wylewki. Można jednak zakupić ekspres klasyczny lub z podwyższoną grupą. Podwyższona grupa pozwala np. na zrobienie kawy do niestandardowej wysokości kubka (np. termokubka czy jednorazowego na wynos).
Profesjonalne ekspresy kolbowe: dlaczego warto?
Ekspresy kolbowe renomowanych marek to coś więcej niż tylko sam sprzęt. Kupując takie urządzenie otrzymujemy gwarancję oraz długoletnią opiekę serwisanta, który w każdej chwili może przyjechać pomóc, naprawić i doradzić w razie jakichkolwiek kłopotów. Ich plusem jest niezawodność przez długie lata, a także dodatkowe ułatwienia, jak np. panel dotykowy zamiast standardowych guzików (znacznie lepiej się czyści i jest przez to bardziej higieniczny) czy podgrzewana płyta górna, która grzeje filiżanki. Decydując się na ekspres warto wybierać model, w którym do wykonania użyto jak najmniej plastiku, który nie tylko nieestetycznie się prezentuje, ale jest również stosunkowo nietrwały. Profesjonalne ekspresy mają lepsze materiały takie jak miedź czy stal nierdzewna, co wpływa na ich stabilność. Ostatnim parametrem jest też wygląd ekspresu: w końcu w kawiarniach i lokalach gastronomicznych powinien on również pełnić funkcję ozdobną.
Najlepszej jakości ekspresy kolbowe kupisz tu https://coffee-style.pl/ekspres-kolbowy/
artykuł sponsorowany