Grill - istotny element ogrodu

Grill jest nie tylko prostym elementem wyposażenia ogrodu – w wielu przypadkach to właśnie on decyduje o tym, czy czas spędzony w ogrodzie będzie wspominany z przyjemnością. Jednak tę przyjemność wszyscy postrzegają nieco inaczej i właśnie dlatego wyborowi grilla trzeba poświęcić sporo uwagi.

Ocena: 0,0/5 (głosów 0)

Grill ogrodowy

Gaz, brykiet czy prąd?

Wybór typu grilla według kryterium paliwa jest stosunkowo prosty. Możliwości najczęściej są trzy: grill gazowy, węglowy albo elektryczny.

  • Grill elektryczny. Jego podstawową zaletą jest bardzo duża łatwość utrzymania w czystości. Niestety grzałki stosowane w grillach mają dużą moc, a to oznacza spory wydatek przy regularnej eksploatacji. Najczęściej są to średnie lub duże konstrukcje, które jednak są fabrycznie przystosowane do przemieszczania: mogą być wyposażone w kółka i uchwyty, dzięki którym schowanie grilla nie będzie problemem.
  • Grill gazowy. Zastanawiają się nad tym, jaki grill ogrodowy (czytaj więcej) będzie najwygodniejszym rozwiązaniem, nie można pominąć modeli gazowych. W przeciwieństwie do elektrycznych mają one otwarty płomień, ale w razie zanieczyszczenia palnika, jego wyczyszczenie może być naprawdę sporym wyzwaniem. Koszt eksploatacji takiego grilla jest stosunkowo niski, a butlę najczęściej można umieścić w miejscu, w którym pozostaje ona niewidoczna. Ma się zawsze pełną kontrolę nad temperaturą i sposobem przyrządzania potraw.
  • Grill na brykiet (węglowy). Najtańszy wariant, szczególnie jeśli wziąć pod uwagę małe modele, które nie zawsze są wykonywane z wysokiej jakości materiałów. Zapewniają specyficzny klimat, ale wymagają czyszczenia i usuwania popiołu, natomiast kontrola temperatury bywa problematyczna, podobnie jak fakt, że samo spalane paliwo – jeśli nie jest odpowiedniej jakości – wydzielać może nieprzyjemny zapach, więc w gęściej zabudowanej okolicy może to być uciążliwe.

Trochę więcej o grillach gazowych

Ponieważ to grill gazowy coraz częściej jest opcją uznawaną za najkorzystniejszą, warto wiedzieć, jakimi kryteriami kierować się przy wyborze, aby być zadowolonym z zakupu. Jaki grill gazowy będzie idealnym rozwiązaniem do ogrodu?

  • Pokrywa: powinna być duża, ergonomiczna i pozwalać na umieszczenie wewnątrz sporej porcji do opiekania. Niektóre grille mają również funkcję rożna, a wówczas pokrywa musi zamykać jeszcze większą przestrzeń.
  • Ruszt: przede wszystkim lepszy jest cięższy. Mniej wygodny, ale znacznie bardziej praktyczny, ponieważ dłużej utrzymuje ciepło po otwarciu pokrywy czy ułożeniu chłodnych składników do opiekania. Co do materiału, to jednoznacznej odpowiedzi nie ma, należy jednak pamiętać, że dwustronne ruszta żeliwne wymagają oliwienia po użyciu, a stalowe, choć oliwione być nie muszą, są jednostronne i oferują zdecydowanie mniejszą moc. Warto też wybierać rusz według kryterium kształtu – im mniej zakamarków, z których trudno będzie usunąć resztki potraw, tym lepiej.
  • Aromatyzery: są to specjalnie uformowane blachy między rusztem a palnikami. Chronią palnik, a jednocześnie zapewniają odparowanie skapujących płynów oraz odzyskanie z nich pełnego aromatu. Powinny pokrywać jak największą przestrzeń pod rusztem, tym bardziej że właśnie dzięki nim rozkład temperatury w piekarniku grilla będzie idealny.
  • Palniki: nie powinny być blisko rusztu, a ich konstrukcja powinna promować jak najefektywniejsze wykorzystywanie ciepła. Idealny kształt to gruba tuba z płomieniami po obu stronach. Sama ilość palników nie jest przesadnie ważnym czynnikiem.

Grill do ogrodu (czytaj więcej) – a może murowany?

Mobilne grille gazowe mają wiele zalet, ale można też zdecydować się na murowany grill ogrodowy. Jego ustawienie jest stosunkowo proste, czego często nie da się powiedzieć o czyszczeniu. Warto też pamiętać, że grille gazowe zapewniają pełną kontrolę nad warunkami przyrządzania potraw – są w tym zakresie niezastąpione. Jeśli jednak powodem ustawienia grilla jest przede wszystkim chęć spędzenia miłego czasu w przyjemnym otoczeniu, to często murowany grill ogrodowy na brykiet sprawdzi się równie dobrze. Jest na pewno prostszy niż elektryczny czy gazowy, ale uzyskanie powtarzalnego smaku potraw będzie na nim znacznie trudniejsze.

artykuł zewnętrzny

, aktualizacja 17 lipca 2017
Zaloguj się aby dodać komentarz

Zaloguj


Jeżeli jeszcze nie masz konta, zarejestruj się bezpłatnie.
Zobacz więcej artykułów na temat:
Znajdź firmę budowlaną
Ta strona korzysta z plików cookies.

Więcej informacji znajdziesz w polityce cookies.


Zamknij