Grill ogrodowy z wędzarnią - projekty, ceny, ciekawe pomysły

Latem spędzamy dużo czasu na świeżym powietrzu. Chętnie grillujemy i przygotowujemy smaczne posiłki w zaciszu własnego ogrodu. Właśnie dlatego grill ogrodowy z wędzarnią cieszy się coraz większą popularnością. Do wyboru mamy produkty gotowe, wykonane ze stali, drewna bądź betonu. Konstrukcje wędzarni możemy też przygotować samodzielnie. Poniżej podpowiemy, jak wybrać produkty gotowe, a także jak powinna przebiegać prawidłowa budowa grilla ogrodowego z wędzarnią.

Jeśli szukasz firmy, która wykona aranżację ogrodu, skorzystaj z usługi Szukaj Wykonawcy, dostępnej na stronie Kalkulatory Budowlane. Po wypełnieniu krótkiego formularza uzyskasz dostęp do najlepszych ofert sprawdzonych fachowców.

Ocena: 4,5/5 (głosów 12)

Grill z wędzarnią i wędlinami

Wędzarnia ogrodowa szyta na miarę

Każdy grill ogrodowy z wędzarnią może być efektownym i wygodnym w użytkowaniu elementem wyposażenia aranżacji. Trzeba jedynie dopasować model do swoich własnych potrzeb oraz możliwości. Wędzarnia z grillem często zajmuje dość dużą powierzchnię. Warto o tym pomyśleć na samym początku i wybrać optymalną lokalizację. Pamiętajmy, że grill nie może znajdować się zbyt blisko posesji sąsiadów. Dym wydobywający się z paleniska mógłby okazać się uciążliwy. Z tego samego powodu zaleca się, by grillo-wędzarnia znajdowała się w pewnym oddaleniu od naszego ogrodowego miejsca wypoczynku, a tym bardziej od domu. Budowa grilla ogrodowego z wędzarnią wymaga przemyślenia. Jeśli interesuje cię temat wędzarni, przeczytaj także artykuł: Budowa wędzarni ogrodowej krok po kroku - jak zbudować wędzarnię?

Po wstępnym określeniu lokalizacji możemy przystąpić do wyboru rozmiarów. Na tym etapie warto zwrócić uwagę na swoje realne potrzeby. Duża wędzarnia z grillem umożliwi jednoczesne przygotowywanie posiłków dla szerszego grona gości. Dodatkowo będziemy w stanie jednocześnie owędzić dużą porcje żywności. Budowa wędzarni o dużych rozmiarach nie będzie jednak miała sensu w przypadku niewielkiej rodziny. Duża strefa rusztu grillowego oraz przestronna komora wędzarnicza będą wymagały więcej opału. Dlatego jeśli planujemy niewielkie, rodzinne biesiady i wędzenie potraw dla małej liczby gości, lepiej sprawdzi się grill z wędzarnią o mniejszych rozmiarach. Jego atutem będzie szybkość rozpalania paleniska oraz mniejsze ograniczenie powierzchni w ogrodzie. Mniejsza konstrukcja (np. wędzarnia drewniana) okazuje się równie funkcjonalna jak jej duże, przestronne odpowiedniki.

Wędzarnie ogrodowe mobilne i stacjonarne

Wędzarnia z grillem często kojarzy się z masywnym, stacjonarnym produktem. Tymczasem w ofertach sprzedaży znajdziemy zarówno wędzarnie stacjonarne jak i mobilne. Które z nich będą lepszym rozwiązaniem? Wszystko zależy od wielkości ogrodu oraz naszych preferencji.

Przenośna wędzarnia ogrodowa

Najczęściej jest wykonana z grubego metalu. Może posiadać solidne kółka, które ułatwiają przestawianie z miejsca na miejsce. Mobilna wędzarnia z grillem świetnie sprawdzi się w niewielkiej aranżacji ogrodowej. Produkt można będzie przestawiać z miejsca na miejsce. W razie konieczności zyskamy możliwość sprawnego usunięcia go z ogrodu. Dzięki temu będziemy w stanie zaoszczędzić wolną przestrzeń użytkową. Trzeba jednak pamiętać, że przenośny grill z wędzarnią posiada także pewne mankamenty. Będzie to mniejszy rozmiar paleniska i komory wędzarniczej. W przypadku produktów z metalu zachodzi także silne nagrzewanie się elementów zewnętrznych.

Stacjonarny grill z wędzarnią

Grill ogrodowy z wędzarnią może posiadać bardziej tradycyjną, stacjonarną konstrukcję. Z reguły zostaje wykonany z cegły (np. cegła klinkierowa), drewna bądź z kamienia naturalnego. Lekka wędzarnia drewniana zazwyczaj nie przybiera zbyt dużych rozmiarów. Dzięki temu może znaleźć zastosowanie na działkach o niewielkim metrażu. Stacjonarne grille to także duże komory wędzarnicze, wraz z przestronnym rusztem. Niektóre są dodatkowo wyposażone w piec chlebowy, który posłuży do przygotowania ekologicznego pieczywa. Duża, kamienna lub klinkierowa wędzarnia z paleniskiem, komorą wędzarniczą i rusztem grillowym o większych rozmiarach jest w stanie jednocześnie pomieścić większa ilość żywności. Będzie to dobre rozwiązanie dla osób, które planują biesiady w szerszym gronie.

Warto także dodać, że stacjonarna wędzarnia ogrodowa drewniana czy ze stali nierdzewnej jest produktem najbardziej bezpiecznym. Nie musimy martwić się o możliwość przewrócenia paleniska, a ściany są z reguły dobrze zaizolowane. Jedynym mankamentem tego rozwiązania okazuje się stałe ograniczenie powierzchni użytkowej naszego ogrodu czy działki. Przestronna wędzarnia ogrodowa nie sprawdzi się na posesjach o szczególnie małym metrażu. W ich wypadku lepszym pomysłem okazuje się mała wędzarnia drewniana lub produkty przenośne. Jeśli interesuje cię grill węglowy, porady na ten temat znajdziesz w tym artykule.

Ile kosztują projekty wędzarni i gdzie można je nabyć?

Budowa grilla ogrodowego z wędzarnią może być wykonana samodzielnie lub powierzona doświadczonej ekipie. W Internecie znajdziemy bardzo ciekawe projekty, które mogą pomóc w wyborze najlepszego paleniska. Prosty projekt wędzarni z beczki z pewnością będzie udostępniony za darmo.  Gotowe, dostępne w sieci projekty często posiadają zestaw kompletnych rysunków, a nawet orientacyjny kosztorys. Bardziej profesjonalne, projekty wędzarni odnajdziemy w biurach architektonicznych. Bez trudu wybierzemy w nim konstrukcję o optymalnych rozmiarach i atrakcyjnym wyglądzie. Orientacyjny koszt zakupu kompletnej dokumentacji to 300-500 zł.

Wędzarnia zasilana drewnem czy energią elektryczną?

Wędzarnie ogrodowe zasilane drewnem

Domowe wędzarnie kojarzą się nam z zapachem palonego drewna. Bez wątpienia wędzarnia drewniana jest najpopularniejszym rozwiązaniem. Tego rodzaju grill ogrodowy z wędzarnią zapewnia niepowtarzalny aromat potraw. Dodatkowo może być zamontowany na posesjach, które nie posiadają dostępu do zasilania elektrycznego. Jednak warto wiedzieć, że w ofertach sprzedaży znajdują się też wędzarnie elektryczne typu borniak.

Wędzarnie ogrodowe elektryczne

Wnętrze komory wędzarniczej wygląda tu niemal identycznie jak w przypadku wędzarni zasilanej drewnem. Jedyną istotną różnicą jest metoda wytwarzania dymu. Domowe wędzarnie borniak posiadają zasilanie elektryczne. Za wędzenie potraw odpowiada specjalny generator dymu. Cała instalacja może być podłączona do systemów wentylacyjnych. Dzięki temu produkty elektryczne świetnie sprawdzają się jako domowe wędzarnie. Możemy w nich przygotowywać smaczne posiłki i dokładnie regulować temperaturę komory wędzarniczej. Co prawda nie przygotujemy w nich biesiady na świeżym powietrzu. Jednak wędzenie potraw będzie uniezależnione od temperatur panujących na zewnątrz. Dzięki temu zyskamy możliwość obróbki wędlin nawet w okresie działania silnych przymrozków.

Ile kosztuje grill ogrodowy z wędzarnią?

Kupno bądź budowa wędzarni z grillem mogą wygenerować bardzo zróżnicowane wydatki. Niewielkie wędzarnie ogrodowe kupimy już od 300 – 400 zł. Jednak za produkty z paleniskiem i komorą wędzarniczą o większych rozmiarach trzeba będzie już zapłacić ponad 1 000 zł. Duża, lepszej jakości wędzarnia z grillem często przekracza kwotę 2 000 zł. Górna półka cenowa jest trudna do określenia. Podobnie jest w przypadku produktów typu borniak. Polskiej produkcji, domowe wędzarnie mogą nas kosztować od 1 500 zł w górę.

Samodzielna budowa grilla ogrodowego z wędzarnią również może wygenerować bardzo rozbieżne wydatki. Najprostsze palenisko z beczki wykonamy własnoręcznie za kilkadziesiąt złotych. Bardziej zaawansowana grillo wędzarnia będzie już kosztować powyżej 500 zł. Duże wędzarnie z kamienia naturalnego bądź z cegły często wyposaża się w dodatkowy piec chlebowy i przestronne ruszty grillowe. Budowa wędzarni o większym metrażu i skomplikowanym kształcie może kosztować kilka, a czasem nawet kilkanaście tysięcy złotych. Ze względu na duże rozbieżności cen warto wykonać indywidualny kosztorys. Jeśli interesuje cię budowa grilla ogrodowego z wędzarnią, oszacowanie kosztów ułatwi ten kalkulator kosztów aranżacji i wyposażenia ogrodu.

Jak zbudować grill ogrodowy z wędzarnią?

Budowa grilla ogrodowego z wędzarnią krok po kroku nie jest szczególnie skomplikowana. Proste modele bez problemu wykonamy samodzielnie. Musimy jedynie pamiętać o kilku podstawowych zasadach.

Gdzie postawić grill ogrodowy z wędzarnią?

Zrób sam grilla z wędzarnią krok po kroku! Nasza wędzarnia ogrodowa powinna znajdować się na stabilnym i odpowiednio utwardzonym podłożu. Dobrze będzie wybetonować fundament, na którym znajdzie się palenisko. Dym z paleniska przechodzi bezpośrednio do komory wędzarniczej. Wielkość komory zależy od naszych indywidualnych potrzeb. Niezbędnym elementem wyposażenia komory będą pręty lub haki, na których zawiesimy żywność. Na dole warto wykonać dodatkowe zabezpieczenie z rusztem. Dzięki temu potrawa, która spadła z prętów nie wpadnie na samo dno komory.

Jaki materiał na wykończenie grilla z wędzarnią wybrać?

Stacjonarna grillo wędzarnia może być wykonana i wykończona różnymi materiałami. Największą popularnością cieszą się kamienie naturalne (w tym kamień polny), drewno oraz klinkier. Grill ogrodowy z wędzarnią może poddawać potrawy działaniu ciepłego lub zimnego dymu. W pierwszym przypadku komora spalania znajduje się bezpośrednio pod komorą wędzarniczą. Potrawy zostają poddane działaniu dymu o temperaturze ok. 60 0C. Jest to najpopularniejszy i najszybszy sposób domowego wędzenia różnego rodzaju mięs. Nieco mniejszą popularnością cieszy się wędzenie na zimno. Do wędzenia na zimno może nam posłużyć wędzarnia drewniana. Jej lekka konstrukcja nie sprawi większych problemów montażowych. Co więcej, drewniana wędzarnia elegancko skomponuje się z większością aranżacji ogrodowych.

Jeśli chcemy wykonać wędzarnie z drewna, zadbajmy o to, aby palenisko znajdowało się w bezpiecznym oddaleniu od komory spalania. Wędzarnia drewniana wymaga wyprowadzenia komory spalania na odległość minimum 1,5 metra. Dym powinien przedostawać się z paleniska przy pomocy szerokiej rury. W ten sposób komora wędzarnicza szybko wypełni się oparami o mniejszej temperaturze. Wykonana w ten sposób wędzarnia drewniana powinna posiadać dodatkowy termometr, zamontowany we wnętrzu komory wędzarniczej. Dzięki temu będziemy w stanie dokładnie kontrolować temperaturę i regulować dystrybucje dymu.

Wędzarnie ogrodowe z grillem - o czym pamiętać?

Ważnym elementem całej konstrukcji będą też uchylne drzwiczki prowadzące do komory wędzarniczej. Warto zadbać o dobre zawiasy i wygodne otwieranie oraz zamykanie. Dzięki temu usprawnimy cały proces wkładania i wyjmowania wędzonych potraw.

Każdy grill z wędzarnią musi posiadać system odprowadzania i kontroli dymu. Nad górną częścią komory wędzarniczej powinien wznosić się komin o odpowiednim przekroju. W kominie trzeba też zamontować szyber. To element, którym zwiększamy lub zmniejszamy średnice komina, a tym samym regulujemy przepływ dymu.

Powyżej przedstawiliśmy podstawowe zasady budowy wędzarni o prostej konstrukcji. Bardziej zaawansowany grill ogrodowy z wędzarnią powinien być wykonany w oparciu o dokładny projekt. Dzięki temu upewnimy się, że komora spalania odpowiada rozmiarom komory wędzarniczej, a dystrybucja dymu nie sprawia żadnego problemu. Zachęcamy także do lektury naszego artykułu: TOP 5 potraw na grilla.

, aktualizacja 19 września 2017
Zaloguj się aby dodać komentarz

Zaloguj


Jeżeli jeszcze nie masz konta, zarejestruj się bezpłatnie.
Facebook - Fanpage Kalkulatory Budowlane Google+ - Kalkulatory Budowlane
Ta strona korzysta z plików cookies.

Więcej informacji znajdziesz w polityce cookies.