Grille na gaz: odpowiedzi na pytania, które boisz się zadać
Grille gazowe cieszą się coraz większą popularnością i powodów takiego stanu rzeczy jest wiele. Nie będziemy jednak skupiać się akurat na tym zagadnieniu, bo odpowiedzi wymaga też sporo pytań, które wiele osób boi się nawet zadać.
Czy na grillu gazowym można przygotować wszystkie dania?
Jest płomień, jest wysoka temperatura, więc technicznie rzecz biorąc, upiec można wszystko. Tutaj jednak dostępnych jest kilka technik, które można wykorzystać, aby nadać przygotowywanym potrawom odpowiednie walory smakowe. Niektóre grille na gaz (sprawdź na: https://www.top-grille.pl/category/grille-gazowe) mają na przykład dodatkową żeliwną blachę, która pozwala na podsmażenie składników. W pewnym stopniu nadaje im to dymny posmak, za który tak lubiane są grille węglowe. Aby ten efekt wzmocnić, można w wielu grillach gazowych częściowo wędzić potrawy – kiedy osiągnie się w tym odpowiednią wprawę, efekt będzie praktycznie nie do odróżnienia od grillowania nad węglem.
Czy grill na gaz sprawdzi się w moim ogrodzie?
Każdy się nad tym zastanawia, mało kto ma odwagę głośno spytać, więc warto powiedzieć, gdzie grill gazowy sprawdzi się najlepiej. Oczywiście pierwszym typem będzie ogród, przy czym tutaj trzeba od razu zaznaczyć, że grill na gaz z butli jest dość ciężki i niezbyt poręczny, zatem w większym ogrodzie, gdzie można go będzie ustawić – mniej więcej – na cały sezon, będzie to rozwiązanie najbardziej komfortowe. Technicznie rzecz biorąc, grill gazowy może być również używany w domu – warunkiem jest zapewnienie odpowiedniej wentylacji, natomiast jeśli w projekcie kuchni przewidziany jest wydajny wyciąg, to taki rzeczy można jak najbardziej zrobić.
Na ile osób można przygotować ucztę na grillu gazowym
W oczywisty sposób odpowiedź na to pytanie będzie zależała od tego, jak duży będzie wybrany grill. Faktem jest, że niektóre modele, choć z zewnątrz wyglądają na imponująco duże, nie są przesadnie przestronne, a potrawy nie mogą być zbyt ciasno ułożone, ponieważ trudno będzie wtedy utrzymać odpowiednią cyrkulację powietrza. Są jednak w sprzedaży także półprofesjonalne grille, które można ustawić w ogrodzie i które będą wystarczające, żeby przygotować potrawy nawet dla 10 czy 12 osób. Większość podstawowych modeli to raczej grille, na których można przygotować jedzenie dla 4-5 osób, ale wiele tu zależy od pomysłowości. Odpowiednio zaplanowana kolejność umieszczania potraw na ruszcie pozwala tak grillować, żeby nikt nie musiał długo czekać na swoje smakołyki.
Czy jest sens kupować tańszy grill?
Biorąc pod uwagę, że gaz nie tanieje i raczej nie ma widoków na to, że będzie tańszy, prawdopodobnie nie warto szukać drobnych oszczędności przy wyborze grilla. Niech będzie to urządzenie bezpieczne, wydajne, solidne i trwałe – wtedy będzie kosztowało więcej, ale da też zdecydowanie więcej przyjemności przy każdym odpaleniu. Warto oczywiście szukać taniego sklepu, ale bez przesady – dobry grill gazowy nie będzie najtańszym urządzeniem, ale za to będzie wart każdej wydanej złotówki.
artykuł sponsorowany