Jak dobrze urządzić kuchnię, nawet kiedy jest w niej mało miejsca
Jak wprowadzić porządek do swojej kuchni, nawet w przypadku, kiedy pomieszczenie jest malutkie? Mamy kilka porad, które mogą was zaskoczyć - szczególnie ciekawostki, które pojawiły się na rynku stosunkowo niedawno.
Wiszące organizery na kuchenne drzwiczki
To dopiero pomysł - wykorzystać drzwiczki szafek kuchennych również od środka. Możliwe, że znacie już plastikowy tunel na reklamówki, ale czy wiecie, że istnieją również inne rodzaje wiszących organizerów, w których umieścić możecie na przykład różne środki czystości.
Dodatkowe miejsca do przechowywania w szafkach
Wyglądają jak metalowe lub drewniane miniaturowe stoliki i służą do maksymalnego wykorzystania pełnej wysokości szafek kuchennych. Dlatego, jeśli nie jesteście posiadaczami 20 talerzy, które poukładacie jeden na drugi, takie rozwiązanie może was zainteresować.
Magnetyczna półka na lodówkę
Na lodówce, z boku lub z przodu, umieścić możecie magnetyczny organizer. Dostępne są również warianty z większą nośnością, w których umieścić możecie również cięższe produkty, takie jak oleje i octy. A co powiecie na stylową półeczkę z uchwytem na ręczniki papierowe?
Noże ze stojakiem
Co się tyczy noży, proponujemy zacząć od porządnego ich przeglądu. Pozbądźcie się wszystkich tych tępych i starych, których od dawna już nie używacie, i zastąpcie je kilkoma, wysokiej jakości nożami kuchennymi (sprawdź na: www.favi.pl). Najlepiej od razu w komplecie ze stojakiem, który nada im nie tylko elegancki wygląd, ale również ochroni ostrza. Ewentualnie na ścianie przymocować możecie magnetyczną listwę i swoje noże zawiesić na niej.
Porządek w przyprawach
Istnieje wiele sposobów na zorganizowane przechowywanie przypraw. Wystarczy wybrać spośród nich ten, który najlepiej będzie pasował do waszej kuchni. Istnieją stojaki i specjalne półeczki, które można przykręcić do ściany. Wyjątkowo urocze, a zarazem praktyczne są magnetyczne zielniki na lodówkę. Ewentualnie możecie wyposażyć się w małe słoiczki i nakleić na nie etykietki z nazwami. Tak przechowywane przyprawy doskonale się prezentują.
Pojemniki na produkty spożywcze
Zakupione suche produkty najlepiej jest przesypać do osobnych pojemników - szklanych lub plastikowych. Taki zwyczaj przyniesie wiele korzyści: pozbędziecie się nieproszonych gości, jakimi są mole kuchenne, unikniecie ryzyka wysypania ryżu, lub mąki z otwartego i źle zamkniętego opakowania i kuchnia stanie się bardziej estetyczna. Jeśli dobrze dobierzecie pudełka i słoiczki, uda się Wam zaoszczędzić dodatkowo wiele miejsca, ponieważ możecie poukładać je na sobie.
Porządek w lodówce
Oczywiście nie możemy zapomnieć o lodówce! Dla zachowania optymalnych właściwości produktów dobrze wiedzieć, jak je w niej przechowywać. Jest to ważne, ponieważ na każdym jej piętrze panuje troszkę inna wilgotność. Na przykład ta najwyższa nie zaszkodzi warzywom i owocom, ale zupełnie nie odpowiada produktom mlecznym. Dobrym pomysłem jest również korzystanie z plastikowych pudełeczek (na sery, wyroby mięsne itd.) i układanie ich na siebie. Zaoszczędzicie miejsce i zawsze będziecie dokładnie wiedzieć, co gdzie jest.
Nawet jeśli macie malutką kuchnię, możecie mieć w niej porządek. Do tego jednak potrzebować będziecie dobrze dobranych dodatków i silnego postanowienia, żeby zaraz po zakupach przełożyć produkty tam, gdzie ich miejsce.
Powodzenia!
artykuł sponsorowany