O czym trzeba pamiętać podczas zagospodarowywania szafek kuchennych? Garść praktycznych porad

Choć zgodnie z obecnie panującymi trendami przywiązuje się duże znaczenie do wyglądu mebli kuchennych, wciąż istotne jest także to, w jaki sposób można efektywnie je wykorzystać.

Jak należy przygotować porządek w kuchni? Cóż, nie istnieje uniwersalna odpowiedź na to pytanie. To, jak będzie ostatecznie wyglądać rozmieszczenie sprzętów, zależy od układu mebli oraz Twoich potrzeb. Mimo to warto pamiętać o kilku praktycznych zasadach — z pewnością będą one pomocne podczas organizacji kuchni. Poniżej znajdziesz niektóre z nich.

Warto wykorzystać również blaty kuchenne

Czasem można spotkać się z opinią, zgodnie z którą idealna, nowoczesna kuchnia to pomieszczenie sterylne, w którym wszystkie drobne elementy zostały skrzętnie ukryte w szafkach i szufladach.

Tymczasem rzeczywistość wygląda zupełnie inaczej i nawet w minimalistycznym, nowoczesnym stylu skandynawskim nie zabrania się np. umieszczania solniczek na blacie mebli kuchennych czy innych, drobnych elementów wyposażenia. Oczywiście o ile będzie to zrobione gustownie oraz z umiarem. Takie trendy w wystroju wnętrz, jak na przykład retro czy styl rustykalny, wręcz kładą nacisk na to, by umieszczać na blacie niewielkie gadżety kuchenne.

Takie podejście to nie tylko przejaw gustu, ale także — a może nawet przede wszystkim — zachowanie optymalne, jeśli chodzi o zagospodarowanie przestrzeni. W tym przypadku zasada jest bardzo prosta: jeśli część wyposażenia znajduje się na blacie, tym więcej miejsca mają wnętrza szafek kuchennych oraz szuflady w kuchni.

Wykorzystaj dodatkowe akcesoria, by uniknąć chaosu w kuchni

Często popełnianym błędem jest doprowadzenie do chaosu w kuchni. Pozornie wszystko wygląda idealnie, ale kiedy zajrzymy do szuflad oraz szafek, z przerażeniem zobaczymy nieporządek i walające się naczynia czy sztućce. Oczywiście można tego uniknąć — w tym celu wystarczy wykorzystać takie niepozorne, ale w gruncie rzeczy niezwykle przydatne rozwiązania jak na przykład:

  • organizery na sztućce — jest to absolutne must have w każdej kuchni. Dzięki temu rozkład sztućców nie będzie chaotyczny,
  • wysuwane półki,
  • organizery,
  • szuflady na talerze,
  • puszki na przyprawy oraz żywność.

Dzięki zastosowaniu tego typu rozwiązań zyskujemy niepowtarzalny atut, jakim jest sprawna organizacja kuchni.

Szafki na przedmioty duże i małe — co gdzie umieszczać?

Warto pamiętać o tym, by przeznaczyć poszczególne rodzaje szafek w kuchni na przedmioty o określonym rozmiarze. Taki stan rzeczy oznacza, że:

  • szafki wiszące to miejsce idealne na takie elementy wyposażenia, które są wykorzystywane na co dzień oraz cechują się mniejszymi gabarytami. Do grupy tej zalicza się m.in. niewielkie garnki, rondelki, denka itp. Dobry pomysł na półki w kuchni to połowa sukcesu podczas zagospodarowywania mebli kuchennych;
  • szafki stojące to dobre miejsce na odpady (to właśnie dlatego niezbędna jest sprawna organizacja szafki pod zlewem), ale także na duże garnki itp.,
  • szafki narożne idealnie sprawdzą się w przypadku największych objętościowo elementów wyposażenia. Jeśli są one dodatkowo ciężkie, znajdujące się w szafkach narożnych półki obrotowe znacznie ułatwiają wyciąganie dużych i ciężkich przedmiotów.

Szeroki wybór tego typu szafek kuchennych znajdziesz w ofercie sklepu AKORD - https://sklep.akord.net.pl/.

Warto, by układ kuchni w Twoim domu uwzględniał podział na strefy

Układ szafek w kuchni to ważny, ale nie jedyny aspekt, do którego należy przywiązywać uwagę podczas zagospodarowywania tego pomieszczenia. Równie istotne są także elementy wyposażenia umożliwiające np. zmywanie brudnych naczyń. To właśnie dlatego ciekawym i coraz częściej praktykowanym rozwiązaniem jest podział kuchni na tzw. pięć stref. Zazwyczaj są one następujące:

  • strefa przechowywania — jest to obszar, w którym największą rolę odgrywają funkcjonalne szafki kuchenne, w których to przechowuje się większość elementów wyposażenia. Patelnie, garnki, drobne akcesoria, sztućce itp. — to właśnie te elementy powinny znaleźć się w strefie przechowywania;
  • strefa zmywania — miejsce na zmywarkę i zlew, ale także odpady czy chemię kuchenną. W tym celu także warto wykorzystać szafki kuchenne np. w celu przechowywania środków czyszczących oraz ściereczek;
  • strefa gotowania — głównym elementem w tej strefie jest kuchenka/płyta grzewcza. Nie zmienia to jednak faktu, że naczynia do gotowania (patelnie, pokrywki itd.) muszą znajdować się w szafkach oraz półkach, czyli strefie przechowywania;
  • strefa zapasów — niezbędnym elementem każdej domowej kuchni jest miejsce na zapasy. Do tego celu służy przede wszystkim pojemna lodówka oraz spiżarnia. Z drugiej jednak strony w chłodnych i zacienionych miejscach, jakimi są szafki w kuchni, także można przechowywać kawę, przyprawy czy cukier;
  • strefa przygotowywania — blat, na którym przygotowuje się posiłki, to jeden z elementów mebli kuchennych. Na blacie można umieścić np. cukierniczki, solniczki czy stojak na noże. Pod blatem z kolei powinna znaleźć się na przykład szafka na przyprawy.

artykuł sponsorowany

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Oceń
Dla 0,0% czytelników artykuł okazał się być pomocny