Jak odkamienić czajnik elektryczny
Chyba każdy zna charakterystyczny osad w czajniku, który zbiera się na grzałce i ściankach. Gdy jest go dużo, pojawia się także w naszych napojach. To właśnie efekt gotowania twardej wody. Powstało wiele rozwiązań, które pomagają zredukować powstawanie kamienia oraz usuwać go z urządzeń. Szczególnie często korzystamy z nich przy czyszczeniu urządzeń kuchennych, np. czajnika. Jak odkamienić czajnik elektryczny? I czy w ogóle warto walczyć z twardą wodą?
Czym jest twarda woda i jak ją zmiękczać?
W Polsce nie mamy naturalnie miękkiej wody – np. takiej jaka występuje w krajach skandynawskich. Można jedynie rozróżniać stopień jej twardości. W większości regionów jest ona średnio twarda lub twarda. Odpowiadają za to obecne w niej związki wapnia i magnezu. Szczególnie widoczne są po podgrzaniu, bo wtedy wytrącają się, tworząc osad. To właśnie on odpowiada za narastanie kamienia na urządzeniach i armaturze.
Właśnie dlatego coraz popularniejsze stają się różnego rodzaju filtry do wody, które pozwalają ją zmiękczyć przed użyciem.
Dlaczego ważne jest odkamienianie czajnika i innych urządzeń AGD?
Kamień ma negatywny wpływ na działanie niektórych urządzeń. Osadzając się na ich powierzchni, może utrudniać używanie ruchomych elementów (jak np. wajchy w kranie), a nawet doprowadzić do usterek. Wiemy na przykład, jak ważne jest odkamienianie ekspresu do kawy, żeby nie zepsuł się cały układ.
Urządzenie, na którym osadził się kamień, pracuje dłużej i głośniej. Przez to potrzebuje więcej prądu do działania i zakłóca spokój domowników.
Poza tym napary z twardej wody mają gorszy smak i nieestetyczny wygląd. Szczególnie łatwo można to zauważyć na lekko wystudzonej herbacie. Osad na jej powierzchni zbiera się w nieładne plamy.
Usuwanie kamienia w czajniku – sposoby komercyjne
Obecnie w każdym sklepie z AGD można znaleźć gotowe środki na kamień w czajniku. Ich działanie jest szybkie i skuteczne. Informacja, jak odkamienić czajnik elektryczny z ich użyciem, znajduje się na opakowaniu. Należy je wsypać do wypełnionego wodą czajnika i zostawić na jakiś czas. Po ich użyciu trzeba przepłukać urządzenie lub przegotować w nim wodę i można znów z niego korzystać.
Domowe sposoby na odkamienianie czajnika elektrycznego
Wolisz domowe sposoby albo po prostu nie chcesz wydawać pieniędzy na preparaty? W Internecie znajdziesz mnóstwo porad, jak skutecznie wyczyścić czajnik z kamienia. Wystarczą do tego produkty, które znajdują się w prawie każdym domu.
Ocet. Chyba najpopularniejszym sposobem jest odkamienianie czajnika elektrycznego octem. W zależności od grubości osadu w urządzeniu wlej do niego ocet z wodą w proporcji 2:1 lub 1:1. Zagotuj mieszankę i zostaw ją na mniej więcej godzinę. Później wypłucz czajnik lub dodatkowo zagotuj parę razy, żeby usunąć charakterystyczną woń. Ocet jest bardzo mocnym odkamieniaczem, dlatego po tym czasie grzałka i ścianki powinny lśnić czystością. Tak samo możesz przetestować ocet np. na armaturze, owijając krany nasączoną nim ściereczką. Jego minusem jest mocny, gryzący zapach, który wzmaga się po zagotowaniu. Jeśli go nie tolerujesz, wypróbuj inne sposoby na usuwanie kamienia.
Soda oczyszczona. Ten związek ostatnio zyskuje dużą popularność nie tylko jako czyściwo, lecz także środek do prania. Odkamienianie czajnika sodą oczyszczoną jest równie skuteczne. Wystarczy wsypać do czajnika 3-4 łyżki sody, wlać 1,5 l wody i odczekać ok. godziny. Jeśli jednak masz czuły węch, zapach sody też może Ci przeszkadzać.
Sok z cytryny lub kwasek cytrynowy. Poprzednie metody nie przypadły Ci do gustu? Mamy jeszcze kolejne podpowiedzi, czym czyścić czajnik elektryczny. Przetestuj siłę kwasu cytrynowego. Jak odkamienić czajnik cytryną? Wlej do niego szklankę soku wyciśniętego z owocu lub wsyp 5 łyżeczek kwasku i zmieszaj do pełna z wodą. Pozostaw mieszankę na minimum godzinę, a nawet kilkanaście godzin – do czasu, aż czajnik będzie czysty. Niektórzy również gotują wodę z kwaskiem cytrynowym, co przyspiesza odkamienianie. Zaletą tej metody jest ładny zapach.
Coca-cola. Nie od dziś wiadomo, że ten produkt usuwa kamień. Czajnik należy zalać wodą wymieszaną ze szklanką brązowego napoju i zostawić na jakiś czas. Nie jest to jednak do końca dobra metoda, bo później trzeba wyczyścić czajnik z resztek coli.
Żeby rzadziej złościć się na kamień w czajniku, możemy też zastosować filtry zmiękczające wodę.
Filtr do wody z kamieniem – w jaki się zaopatrzyć?
Jeśli denerwuje Cię ciągłe zastanawianie się nad tym, jak odkamienić czajnik elektryczny, mimo że tydzień temu był czyszczony, rozważ kupno filtra do wody. Jaki wybrać? Zależy to od miejsca zamieszkania i budżetu. Właściciele domów jednorodzinnych mogą zastosować profesjonalne filtry montowane na głównym ujęciu wody. Oczywiście takie rozwiązanie sporo kosztuje, ale zapewnia przefiltrowaną wodę w całym budynku.
Mieszkańcy bloków muszą sobie radzić w inny sposób. Coraz częściej stosują filtr pod zlew – dzięki temu zyskują czystszą i bardziej miękką wodę w kuchni. To rozbudowane urządzenie nie należy do najtańszych, lecz jest warte swojej ceny.
Najprostszym i niedrogim rozwiązaniem jest dzbanek filtrujący z wymiennymi wkładami. Przeważnie służy do uzdatniania wody pitnej. Oprócz tego warto kupić czajnik elektryczny z filtrem montowanym w dzióbku. Przeważnie jest to gęsta siateczka, która zatrzymuje osad.
Niezależnie od wyboru każdy filtr trzeba wymieniać zgodnie z zaleceniami producenta. To gwarantuje jego odpowiednie działanie i dobrą jakość wody. Nie zalicza się do nich filtr antywapienny w czajniku – on po prostu jest częścią urządzenia. Należy jednak go co jakiś czas myć, najlepiej szczoteczką do zębów.
Można też wspomnieć o środkach niekonwencjonalnych. Nietypowym rozwiązaniem – ale popularnym wśród miłośników natury – są kamienie filtrujące wodę. Według zwolenników tej metody wiążą one w sobie szkodliwe związki znajdujące się w wodzie, a dodatkowo nasycają ją minerałami. Jednym z nich jest krzemień, który poprzez wydzielaną krzemionkę ma nadawać wodzie źródlany smak. Drugi to szungit – starożytny węgiel wydobywany ze złoża w Rosji mającego 2 miliony lat. Oprócz redukowania szkodliwych związków z wody ma ją uzupełniać w makro-, mikroelementy oraz fulereny. Te ostatnie związki mające do ok. 1500 atomów węgla są podobno doskonałymi antyoksydantami. Na razie działanie kamienia nie jest potwierdzone naukowo, ale metoda ma wielu sympatyków.
Czy twarda woda jest w ogóle szkodliwa dla organizmu?
Stosujemy mnóstwo rodzajów filtrów zmiękczających wodę, ale czy tak naprawdę musimy to robić? W pewnym stopniu tak. Rzeczywiście taka woda gorzej działa na skórę i włosy niż jej miękki odpowiednik. Poza tym osadzający się kamień może w dłuższym czasie uszkodzić urządzenia.
Jednak jest też druga strona medalu. Według WHO twarda woda nie wpływa negatywnie na zdrowie człowieka. Co więcej, zawarte w niej związki wapnia i magnezu są nam potrzebne. Na podstawie badań stwierdzono, że Finowie, którzy piją miękką wodę z lodowca, częściej mają problemy z sercem. Dzieje się tak właśnie z powodu niedoboru minerałów. Może więc lepiej nie przejmować się aż tak twardością wody, a po prostu co jakiś czas czyścić armaturę i przeprowadzać odkamienianie czajnika elektrycznego.
artykuł sponsorowany