Jak poukładać w szafkach kuchennych? Prawidłowa organizacja rozpoczyna się od planu

Jeśli chcesz uporządkować rzeczy w kuchni, przyjrzyj się swoim meblom kuchennym. Nie musisz przeprowadzać generalnego remontu, aby osiągnąć pełen porządek. Często wystarczy dobra organizacja miejsca roboczego, niewielkie przemeblowanie lub przemyślane uporządkowanie najważniejszych akcesoriów kuchennych.

Organizacja rozpoczyna się od stworzenia trójkąta roboczego. W skład trójkąta wchodzi zlewozmywak, kuchenka i lodówka, czyli elementy, z których najczęściej korzystamy podczas przygotowywania posiłków. Optymalnie byłoby, gdyby odległość poszczególnych elementów trójkąta roboczego znajdowała się w niewielkim oddaleniu (około 120 – 200 cm od siebie).

Dalsza organizacja kuchni zależy od naszych indywidualnych potrzeb, liczby domowników, częstotliwości przygotowywania posiłków i ilości posiadanych elementów wyposażenia kuchni. Warto pomyśleć, co gdzie trzymać. Dużym ułatwieniem okazuje się podzielenie pomieszczenia na strefy.

Organizacja miejsca roboczego, rzeczy podzielone na strefy

W niemal każdej kuchni znajdują się praktyczne szuflady i półki, które możemy odpowiednio uporządkować. Warto stworzyć własne systemy przechowywania najczęściej wykorzystywanych akcesoriów. Głębokie szuflady stają się świetnym miejscem do przechowywania cięższych garnków i woków. Z kolei płytkie, ulokowane wyżej szuflady idealnie nadają się na częściej wykorzystywane rzeczy (np. niewielkie przybory kuchenne, sztućce). Duże szafki pomieszczą zastawę stołową, niewielkie urządzenia kuchenne i zapasy.

Chcąc uporządkować rzeczy w kuchni, warto podzielić pomieszczenie na strefy. W planowaniu przestrzeni sugerujemy się rozmieszczeniem elementów trójkąta roboczego. Organizacja jest bardzo prosta. Nieopodal zlewozmywaka umieszczamy takie rzeczy jak ociekacz, systemy do przechowywania sztućców. Bliżej kuchenki powinno znajdować się miejsce na garnki, patelnie, duże łyżki i wazy. Z kolei w pobliżu lodówki organizujemy blat roboczy z deską do krojenia i podstawowymi akcesoriami kuchennymi.

Jak poukładać w szafkach kuchennych? Nowoczesne systemy przechowywania

Nowoczesne systemy do przechowywania rzeczy kuchennych pozwalają nam uporządkować całą przestrzeń. Standardem wyposażenia stają się specjalne wkłady do szafek kuchennych. Znajdziemy w nich przestrzenie na podstawowe akcesoria kuchenne, talerze, sztućce oraz garnki. W ofercie producentów znajdują się najróżniejsze systemy organizerów, które możemy dopasować zarówno do niewielkiego ciągu kuchennego, jak i do przestronnych mebli na wymiar.

Systemy do przechowywania powinny znajdować się w dobrze przemyślanych miejscach. Porządek i komfort obsługi kuchni uzyskamy poprzez ulokowanie rzeczy w określonych strefach, ale i na odpowiedniej wysokości. Szuflady znajdujące się na wyciągnięcie dłoni wyposażamy w najczęściej stosowane akcesoria i sprzęty kuchenne. W najniższe szuflady i półki nadają się cięższe garnki i rzadko używane przybory kuchenne. Z kolei w wysoko położonych półkach możemy umieścić lekkie przyprawy i drobne akcesoria. Warto uporządkować przestrzeń według uniwersalnej zasady mówiącej, że im częściej używamy danej rzeczy, tym bliżej ją umieszczamy. I tak, porcelana używana tylko na specjalne okazje może znajdować się w większej odległości od trójkąta roboczego. Z kolei blisko blatu organizujemy przestrzeń na najpotrzebniejsze akcesoria i przybory kuchenne. Sprawdź także ten artykuł na temat najlepszych mebli kuchennych.

Koszyczki do organizacji rzeczy w szafkach w kuchni, a także jak poukładać w szafkach w kuchni
Podpowiedzi, jak poukładać w szafkach kuchennych funkcjonalnie i szybko krok po kroku

Jak poukładać w szafkach kuchennych i utrzymać w nich porządek? Dużym ułatwieniem okazują się specjalne systemy do przechowywania naczyń. W większości domów stosujemy układanie naczyń jedno na drugim. W ten sposób talerze zajmują niewiele miejsca, ale trudno nam dostać się do naczynia, które znajduje się na samym spodzie. Systemy do organizowania naczyń pozwalają na uzyskanie znacznie większego komfortu. Talerze układa się jedno obok drugiego. Łatwo utrzymać porządek i szybko uporządkować przestrzeń. Wnętrze szuflady możemy też zagospodarować organizerami na szklanki, filiżanki i kieliszki. W ten sposób zabezpieczymy je przed uszkodzeniem, a jednocześnie zyskamy łatwy dostęp i wydajną organizację przestrzeni. Wybór systemów do organizacji szuflad i półek jest na tyle dużo, że z pewnością dopasujemy je do specyfiki własnych mebli kuchennych.

Porządek w szafkach narożnych. Jak poukładać w szafkach kuchennych?

W kuchni mogą znajdować się szafki narożne. Jest to przestrzeń o największej pojemności, dlatego warto ją odpowiednio wykorzystać. Szafki narożne świetnie sprawdzą się do przechowywania cięższych garnków, misek i akcesoriów kuchennych, które nie powinny znajdować się na blacie roboczym.

Pewnym utrudnieniem może okazać się dostęp do wnętrza szafki. Wyjmowanie ciężkich garnków z głębokiej, osadzonej nisko półki może okazać się mało wygodne. Dlatego w ofertach sprzedaży pojawiają się kosze narożne cargo. Jest to element zabudowy, który wysuwa się z wnętrza szafki narożnej, umożliwiając łatwy dostęp do wszystkich ustawionych w niej akcesoriów.

Nowoczesne systemy koszy cargo sprawdzą się zarówno w przypadku szafek narożnych, jak i tradycyjnych. Bez wątpienia jest to jedno z ciekawych ułatwień, pozwalających utrzymać porządek w strefie kuchennej. Kosze cargo najlepiej zaplanować już na etapie zakupu mebli kuchennych.

Organizacja miejsca pracy, czyli porządek w przyprawach

Wiesz już, jak poukładać w szafkach kuchennych. Pamiętaj, że idealna organizacja miejsca roboczego w kuchni powinna także obejmować przestrzeń na przyprawy. Jak uporządkować miejsce na sól, pieprz czy ulubione oregano? Pierwszym pomysłem będzie wykorzystanie płytkiej szuflady, znajdującej się tuż pod blatem roboczym. W sprzedaży znajdziemy poręczne organizery na przyprawy, które można dopasować do wymiarów typowej szuflady. Przyprawy trzymamy w niewielkich pojemnikach, zapewniających ochronę przed wilgocią.

Kolejny pomysł na utrzymanie porządku to dokupienie specjalnego stojaka na ulubione przyprawy. W sprzedaży znajdziemy wiele ozdobnych elementów wyposażenia. Wystarczy dobrać stojak z odpowiednią ilością pojemników. Jego wygląd powinien podkreślać stylistykę pomieszczenia, a jednocześnie umożliwić łatwe sięganie po przyprawy.

Istotna będzie także sama wielkość stojaka. W niewielkich kuchniach z małym blatem roboczym możemy zastosować stojak wiszący. Jest to ciekawy produkt, który zajmuje niewiele miejsca i nie ograniczy przestrzeni na blacie roboczym. W dużych aranżacjach możemy sięgnąć po przestronne, ozdobne stojaki obrotowe, które pomieszczą kilkanaście pojemników na ulubione przyprawy.

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Oceń
Dla 92,2% czytelników artykuł okazał się być pomocny