Jak rozpalić w kominku - poradnik praktyczny krok po kroku

Na pierwszy rzut oka może się wydawać, że do rozpalenia w kominku wystarczają tylko zapałki i drewno. I faktycznie – może się to udać. Jednak bez odrobiny wiedzy możesz niepotrzebnie nadymić w salonie, a nieprawidłowe palenie może znacznie zmniejszyć trwałość twojego kominka. Dowiedz się, jak napalić w kominku.

Jeśli planujesz remont lub wykończenie mieszkania, skorzystaj z usługi Szukaj Wykonawcy, dostępnej na stronie Kalkulatory Budowlane. Po wypełnieniu krótkiego formularza zyskasz dostęp do najlepszych ofert.

Jak rozpalić w kominku - poradnik praktyczny krok po kroku

Palenie drewnem czy innymi materiałami

Większość wkładów kominkowych jest przystosowana do tego, by palić w nich drewnem. Nie oznacza to jednak, że musisz używać szczapek. Możesz także sięgnąć po różnego rodzaju zrębki, korę czy pellet (biopaliwo zrobione ze sprasowanych trocin i resztek pozostałych z obróbki drewna różnego rodzaju).

Palenie drewnem ma bardzo wiele zalet. Przede wszystkim takie, że drewno pachnie i ładnie wygląda ułożone przy ścianie domu. Jednakże należy uważać, by było ono całkowicie suche. Jeśli będzie w nim dużo wilgoci, w czasie spalania wytworzy się bardzo wiele dymu i sadzy, a wilgoć szybko może doprowadzić do korozji elementów metalowych zamontowanych w kominku. Należy także używać dedykowanych do tego celu rozpałek. Często używa się papieru, ale nie zawsze to się sprawdza. Nadrukowane gazety są szkodliwe dla wkładu do pieca. Lepszym rozwiązaniem jest czysty papier, jednak znacznie zwiększa on poziom produkowanego popiołu. Sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o kominkach.

Pierwsze rozpalenie w kominku

Zanim pierwszy raz rozpalisz ogień w kominku, musisz go dobrze przygotować. Pierwsze rozpalenie powinno poprzedzać dokładne obejrzenie wkładu. Jeśli znajdują się w nim jakieś naklejki czy folia, należy je usunąć i to dokładnie – tak, by nie pozostał żaden klej. W przeciwnym razie w domu będzie unosił się bardzo nieprzyjemny zapach. Sprawdź także, czy płotek odgradzający żar jest dobrze usadowiony na swoim miejscu.

Rozpalanie kominka po raz pierwszy powinno być raczej powolne. Najlepiej, żeby ogień nie był zbyt mocny, ponieważ wkład powinien rozgrzewać się powoli. Dlatego na początku do komory spalania wkładany tylko drobne drewienka i trochę papieru. Wszystkie regulatory powinny zostać otwarte. Rozniecanie ognia należy przeprowadzać powoli i przez kilka pierwszych godzin stopniowo dokładać niewielkie porcje materiału.

Jak rozpalić w kominku - poradnik praktyczny krok po kroku

W czasie kilku pierwszych rozpaleń zaczyna się proces wypalania farby wewnątrz kominka. Wtedy staje się elastyczna i plastyczna. Na dodatek z wnętrza kominka może wydobywać się nieprzyjemny zapach czy opary – to zupełnie normalne. Później nie powinno to mieć miejsca. A może zainteresuje cię także ten artykuł o kominku z nadmuchem?

Wkłady kominkowe w atrakcyjnych cenach - sprawdź je!

Jak rozpalić w kominku – sposoby rozpalania

Istnieją dwa sposoby rozpalania w kominku. Instrukcja pierwszego z nich jest bardzo prosta. Rozpalenie kominka od dołu polega na ułożeniu kolejnych warstw do komory spalania. Na spód ląduje podpałka – może to być tekturowa podpałka, taka jak stosowana do grilla, lub po prostu papier. Na to układa się małe szczapki. W ten sposób rozniecanie ognia może długo trwać, ale zazwyczaj jest skutecznie. Należy jednak sprawdzać, czy płomień wewnątrz stosu ma dostatecznie dużo powietrza.

Druga metoda na rozpalenie kominka – od góry jest uważana za znacznie efektywniejszą, ale z jakiegoś powodu stosuje się ją o wiele rzadziej. Jak rozpalić w kominku tym sposobem? Jest to technika odwrotna, co znaczy, że do komory spalania najpierw idzie drewno, nawet dość duże polana, później małe szczapki, a na koniec drobne elementy i podpałka. W tym wypadku podpałka i drobne szczapki mają dużo dostępu do powietrza, więc szybko tworzą spory płomień, który obejmuje większe polana. Ta metoda jest o tyle dobra, że nie trzeba pilnować ognia non stop w czasie rozpalania, a dołożenie kolejnej szczapy nie zdusi płomienia. Sprawdź także ten artykuł o wadach i zaletach kominka otwartego.

Jak podtrzymać ogień w kominku?

Rozpalenie kominka to oczywiście najtrudniejsza część zadania. Potem jednak należy dbać o to, by ogień nie przygasł. W tym wypadku instrukcja jest dość prosta – wystarczy dokładać szczapki i polana. Jeśli ogień jest dość duży, można robić to bez obaw. Jeśli jednak jest mały, a szczapki jeszcze się nie zajęły w metodzie palenia od dołu, należy robić to bardzo ostrożnie, by nie zdusić płomienia.

Ocena: 4,6/5 (głosów 22)
, aktualizacja 11 czerwca 2019
Zobacz więcej artykułów na temat:
kominek porady budowlane złota rączka
Komentarze
Dodaj komentarz
Podpis:
captcha


Wyszukaj na stronie:

Ta strona korzysta z plików cookies.

Nasza strona wykorzystuje pliki cookies w celu zbierania danych analitycznych (analizowania ruchu na stronie) oraz profilowania reklam przez naszych partnerów. Szczegóły znajdziesz w naszej polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz na to zgody, zablokuj pliki cookies w przeglądarce.

Zamknij