Jak rozpoznać dojrzałą i zdrową truskawkę?

Truskawki to jedne z najbardziej lubianych owoców deserowych, które spożywa się na świeżo, a ponadto dodaje do deserów i ciast. Zawsze należy wybierać owoce zdrowe i dojrzałe. Jak je rozpoznać? Jak choroby i inne niekorzystne czynniki wpływają na wygląd bądź smak owoców truskawek?
Jak rozpoznać zdrowe i dojrzałe owoce truskawki?
W teorii zdrowe owoce truskawki bardzo łatwo rozpoznać: powinny mieć równomiernie zabarwioną, czerwonawą skórkę. „Dozwolone” są delikatne przebarwienia. To poniekąd domena krajowych truskawek. Te uprawiane w polu są mniejsze od truskawek uprawianych pod osłonami. Bardzo jednolite, duże truskawki, sprzedawane głównie na początku sezonu są bardzo często importowane, np. z Hiszpanii. Świeże truskawki intensywnie pachną. Ich szypułki są niezwiędnięte, zielone (warto zwrócić na to uwagę). Brązowienie szypułek najczęściej świadczy o tym, że truskawki leżały kilka dni, być może były importowane i przepakowywane. Niestety w każdej partii owoców (np. w łubiankach) trafiają się truskawki przejrzałe, uszkodzone mechanicznie (np. podczas zbioru) bądź ze śladami chorób. Warto poprosić sprzedawcę o delikatne poruszenie koszykiem, co odsłoni część owoców. Jednakże w praktyce raczej nie sprawdza się czy wszystkie owoce są świeże. W przypadku zakupu u znajomego rolnika, na targu czy na osiedlu często udaje się zwrócić towar, jeśli znaczna część truskawek była niskiej jakości.
Jak rozpoznać choroby na owocach truskawek?
Na owocach można rozpoznać konkretne choroby, dzięki czemu łatwiej chronić rośliny w przyszłości. Jest to kluczowe w przypadku własnej uprawy, np. na polu, w przydomowym ogrodzie czy ROD.
- Szara pleśń – owoce są pokryte plamami gnilnymi. W miejscu plam może występować szarawy nalot grzybni z bardzo drobnymi zarodnikami.
- Antraknoza truskawki – owoce są pokryte wodnistymi, jasnobrązowymi plamami z pomarańczoworóżową naroślą.
- Mączniak prawdziwy truskawki – owoce są małe, nie w pełni dojrzałe. Mają skórzastą skórkę. Łatwo ulegają uszkodzeniu trzymane w palcach.
- Biała plamistość liści truskawki – główne symptomy występują na liściach. Na owocach mogą pojawiać się suche, nekrotyczne plamy.
- Oparzenia słoneczne – najczęściej objawiają się występowaniem żółtopomarańczowych, stwardniałych plam.
Jak rozpoznać zdrowe sadzonki owoców?
Jednym z najważniejszych profilaktycznych metod ochrony truskawek przed chorobami jest zakup sadzonek w rzetelnym punkcie sprzedaży, tj. kwalifikowanych szkółkach. Dzięki temu uzyskuje się większą szansę, że sadzonki truskawki (sprawdź na: https://drzewka-faworytka.pl/TRUSKAWKI) nie będą porażone chorobami. Jak powinny wyglądać? Sadzonka truskawki jest intensywnie zielona, z dobrze rozwiniętymi liśćmi i silnym, rozbudowanym systemem korzeniowym. Na roślinach nie powinny się znajdować niepokojące przebarwienia, np. brązowe czy ciemnobordowe plamy (z obwódką lub bez) bądź nalot. Gdzie je najlepiej kupić? Truskawki i wiele innych gatunków jadalnych można nabyć w szkółce drzewek owocowych drzewka-faworytka.pl. W sprzedaży dostępne są różnorodne odmiany, m.in. truskawka ‘Polka’, ‘Kent’, ‘Joly’ i wiele innych.