Jak wybrać blat kuchenny? Rodzaje, ceny, opinie, materiały, producenci
Blaty kuchenne są obok zlewozmywaków niewątpliwie najczęściej używanymi elementami wyposażenia kuchni. Stoi przed nimi każdego dnia wiele poważnych wyzwań – od gorących garnków, przez rozpryskująca się wodę do ostrych noży kuchennych. Blat roboczy w kuchni jest nie tylko praktycznym miejscem do odstawiania różnych rzeczy, ale również do przygotowywania posiłków; poza tym blaty do mebli kuchennych w znacznym stopniu tworzą wygląd, styl pomieszczenia i ogólną atmosferę.
Jeśli planujesz remont lub wykończenie wnętrz, skorzystaj z usługi Szukaj Wykonawcy, dostępnej na stronie Kalkulatory Budowlane. Po wypełnieniu krótkiego formularza zyskasz dostęp do najlepszych ofert.
Z tego artykułu dowiesz się:
Blaty do kuchni – szeroki i trudny wybór
Jakie kryteria powinny spełniać blaty do mebli kuchennych?
Blaty kuchenne należy wybierać z namysłem, w końcu wyposażenie kuchni ma służyć przez wiele lat. Zanim zapadnie ostateczna decyzja, dobrze jest wziąć pod uwagę nie tylko cennik i opinie znajomych, ale odpowiedzieć też sobie na wiele pytań i uwzględnić indywidualne uwarunkowania. Wybór materiału, z jakiego będzie wykonany blat roboczy w kuchni, wpływa mianowicie decydująco na jego żywotność oraz ogólny wygląd całej kuchni.
Czy blat kuchenny będzie użytkowany przez osobę samotną preferującą mrożoną pizzę, czy też w rodzinnym gospodarstwie, gdzie dużo się gotuje? Przy wyborze materiału należy koniecznie mieć na oku obciążenia i wymagania, jakim blaty do kuchni będą musiały w przyszłości sprostać. W zależności od tego potrzebne będą określone właściwości ich powierzchni. Czy są wrażliwe, na przykład na rozlaną wodę, kwaśne płyny albo uderzenia? Rodzaj materiału oraz jego twardość i odporność mechaniczna świadczą o przydatności do ciężkich warunków kuchennych. Takie parametry jak szerokość blatu kuchennego i kształt wynikają raczej z projektu mebli.
Kuchenne blaty meblowe powinny też uwzględniać indywidualne upodobania, potrzeby oraz możliwości finansowe. Jedni lubią naturalny urok litego drewna, inni preferują kamień albo metal. Nie są to jednak materiały najtańsze i czasem trzeba wybrać na przykład niezłej jakości blaty laminowane z firmy IKEA.
Blaty do kuchni - ważne aspekty wyboru
- Wygląd i charakter - jaki kolor, wzór albo struktura powierzchni podoba się i harmonizuje z frontami mebli kuchennych i ogólnym stylem mieszkania?
- Łatwość pielęgnacji – czy blaty do mebli kuchennych są wrażliwe na plamy i kwasy, i czy łatwo je czyścić? Czy konieczna jest regularna impregnacja?
- Odporność na zarysowania – czy blaty meblowe są odporne na krojenie? Czy przy codziennym użytkowaniu łatwo powstają ryzy i nacięcia?
- Odporność na uderzenia – czy materiał jest mocy i łatwo nie pęka?
- Odporność na wysoką temperaturę – czy nowe blaty kuchenne wytrzymają postawiony gorący garnek albo patelnię?
- Łatwość utrzymania w czystości.
- Opinie znajomych oraz ceny – te kryteria również należy brać pod uwagę. Ceny materiałów na blaty do kuchni wahają się w szerokim zakresie: od kilkudziesięciu złotych za najtańsze do kilkuset złotych za metr kwadratowy. Dobre opinie i niewygórowane ceny mają blaty oferowane np. przez firmę IKEA. Jeśli szukasz więcej porad i inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o blatach kuchennych.
Materiały na blaty kuchenne oraz ich ceny – na co się zdecydować?
Materiały naturalne na blaty do kuchni
1. Betonowy blat kuchenny
Blaty betonowe wnoszą do pomieszczenia nowoczesny i minimalistyczny styl loft. Surowa powierzchnia blatu posiada liczne zalety:
- jest trwała, wytrzymała i odporna na zarysowania,
- wytrzymuje działanie wysokich temperatur, wilgoci oraz ostrych środków czyszczących,
- nie wymaga szczególnej pielęgnacji; wystarczy impregnacja co kilka lat,
- ceny betonowych blatów są bardzo korzystne, biorąc pod uwagę ich jakość i trwałość.
Cena blatu z betonu wynosi ok. 720 zł/m2.
2. Blaty kuchenne z naturalnego kamienia
Naturalny kamień, bez względu na rodzaj, oczarowuje swoim naturalnym pięknem bez względu na to, czy chodzi o mieszkanie w stylu rustykalnym, czy ekskluzywną i luksusową kuchnię. Kamień pasuje do każdej kuchni i jest bardzo wszechstronny w zastosowaniu. Możliwe jest poza tym wyłożenie kamieniem ścian za blatem kuchennym, co podnosi urok pomieszczenia i nadaje mu niepowtarzalny styl. Do popularnych rodzajów kamienia można zaliczyć:
- Blaty granitowe
Granit jest bardzo twardym kamieniem, jest całkowicie odporny na zarysowanie i wpływ wysokiej temperatury. Wytrzymuje temperatury do 600°C. Na blacie z granitu można bez obaw stawiać gorące naczynia i ubijać tłuczkiem mięso. Jest mało nasiąkliwy, stąd jego odporność na plamy. Raz zaimpregnowany może bez specjalnej pielęgnacji służyć przez długie lata. Cennik naturalnych materiałów jest zróżnicowany, wiadomo jednak, że nie są to wyroby najtańsze.
Blaty granitowe są dostępne w palecie barw od niebieskawych przez szare do żółtych. Ceny blatów granitowych nie są niższe od 600 zł/m2.
- Blaty marmurowe
Blat marmurowy jest wykonany ze skały węglanowej, która składa się głównie z kalcytu, aragonitu i dolomitu. Marmur jest spokrewniony z wapieniem i bardzo do niego podobny. Kolorystycznie jest dostępny w licznych odcieniach od żółci i zieleni do bieli. Biały blat marmurowy nadaje się szczególnie do ekskluzywnych wnętrz. Posiada charakterystyczny „marmurkowy” wzór w formie szarego żyłkowania. Wygląda bardzo elegancko, daleko mu jednak do wielkiej trwałości granitu. Marmur jest nasiąkliwy, podatny na zaplamienie i zarysowanie. Cena blatu marmurowego wynosi ok. 300 zł/m2.
- Blaty łupkowe
Łupek jest skałą osadową o charakterystycznej ciemnej barwie. Dzięki temu idealnie komponuje się z wieloma stylami wyposażenia kuchni i ma wszechstronne zastosowanie. Kolor tej skały może się wahać od czarnego przez niebieskawoszary do czerwonawych i żółtawych odcieni. Blat łupkowy odznacza się prostą elegancją. Stanowi naturalny kontrast z jasnymi frontami mebli kuchennych.
Łupek jest szlachetnym materiałem, odpornym na wilgoć i wysoką temperaturę. Nie jest tak twardy jak granit i można go zarysować. Cena wynosi ok. 380 zł/m2.
3. Blaty metalowe
Metalowy blat kuchenny może być wykonany z aluminium albo ze stali, rzadziej z miedzi. Blat metalowy jest odporny na wilgoć i łatwy do utrzymania w czystości i niepalny.
4. Blaty drewniane
Blaty drewniane są wykonywane z drewna krajowego – np. blat dębowy, blat bukowy, albo z gatunków egzotycznych – np. blat mahoniowy, blat tekowy. Przykładowy blat dębowy może być z drewna litego albo klejonego. Wysokie walory estetyczne drewna nie dorównują właściwościom mechanicznym innych materiałów. Drewno jest wrażliwe na wysoką temperaturę, zaplamienie oraz zarysowanie. Blat drewniany to wybór wart rozważenia.
Blat kuchenny - materiały syntetyczne na blaty do kuchni
1. Blaty kwarcowe konglomeratowe
Nie są to blaty wykonane z naturalnego kamienia, ale z konglomeratu kwarcowego. Powstaje on ze zmielonego kamienia kwarcowego zmieszanego z niewielką ilością żywicy. Dodatek pigmentu sprawia, że blaty kwarcowe dostępne są w ponad 160 odcieniach i kolorach.
Materiał jest bardzo odporny na zarysowania i zaplamienia oraz łatwy w utrzymaniu w czystości. Blaty konglomeratowe są polerowane, podobnie jak kamienie naturalne. Cena wynosi ok. 430 zł/m2 przy czym przykładowa szerokość blatu kuchennego wynosi 60 cm i grubość 2 cm.
2. Blaty kompozytowe
Blat kompozytowy to płyta mineralno-akrylowa, składająca się ze zmielonego wodorotlenku glinu (skały), spoiwa akrylowego oraz pigmentu. Materiał jest lżejszy od naturalnego kamienia oraz termoformowalny. Blat kompozytowy jest odporny na kwasy i środki chemiczne, trudno ulega zaplamieniu. Dodatek pigmentu umożliwia otrzymanie blatu w dowolnym kolorze. Może do złudzenia przypominać granit. Blaty z kompozytów nie są odporne na wysoką temperaturę powyżej 180°C i postawienie gorącego garnka może spowodować odkształcenie blatu. Duża jest za to odporność na zarysowanie, większa zdecydowanie niż marmuru, drewna albo laminatu. Cennik kompozytów waha się od ok. 800 do 1600 zł/m2.
3. Blaty laminowane
Blaty laminatowe mają opinie najtańszych i są często wybierane do urządzania kuchni. Dostępne są w najróżniejszych kolorach i wzorach. Podstawą do blatów laminowanych są płyty drzewne, na które nakładana jest warstwa laminatu. Taka technologia umożliwia otrzymywanie lekkich płyt bez utraty ich właściwości mechanicznych.
Dekoracyjna warstwa wykonana jest z tworzywa sztucznego, zadrukowanego w dowolnych kolorach i wzorach. Ta cecha stanowi ważną zaletę blatów laminowanych, które mogą być z powodzeniem użyte zarówno w kuchni nowoczesnej, jak i urządzonej w dowolnym innym stylu. Kuchenna płyta robocza może imitować zarówno mahoń, orzech i inne gatunki drewna, jak i granit, marmur albo beton – niemal każdy materiał. Blat laminowany to wybór wart rozważenia.
Naturalnie, mimo doskonałego podobieństwa blaty laminowane nie dorównują blatom z litego drewna albo naturalnego kamienia. Dlatego też cena jest odpowiednio niższa: 50 do 200 zł/m2.
Do każdej kuchni odpowiedni materiał na blat kuchenny
Jeśli chodzi o formy, kolory i wzornictwo, każdy, kto chce urządzić kuchnię, jest ograniczony jedynie własną kreatywnością i fantazją. Zwykle jednak oprócz względów estetycznych istotną rolę przy wyborze blatów kuchennych odgrywają również możliwości finansowe. Naturalne kamienie oraz kompozyty kosztują znacznie więcej niż blaty laminowane.
Bardzo ważnym czynnikiem wpływającym na wybór blatu kuchennego jest też intensywność jego użytkowania. Osoby spędzające wiele czasu w kuchni, zajmujące się często przygotowywaniem posiłków, powinny wybrać blaty odporne na zadrapania, zaplamienia i inne możliwe uszkodzenia. Zamiast niewątpliwie eleganckiego blatu dębowego albo marmurowego, bardziej praktyczny będzie blat granitowy albo kwarcowy.