Jak wybrać najlepszą patelnię gastronomiczną?
Każda kuchnia gastronomiczna musi być dobrze wyposażona, aby była funkcjonalna. Wśród podstawowych czynności w każdej restauracyjnej kuchni jest obróbka żywności poprzez smażenie, dlatego nie może w niej zabraknąć profesjonalnych naczyń kuchennych w formie patelni. Zastanawiasz się, jakie patelnie gastronomiczne są najlepsze? Nie wiesz, którą wybrać? Zobacz, czym warto kierować się przy wyborze patelni przemysłowej.
Profesjonalne patelnie gastronomiczne - czym są?
Są to naczynia kuchenne, które wykorzystuje się do smażenia produktów spożywczych. Klasyczna patelnia ma okrągły, płaski kształt i cechuje się kilkucentymetrową boczną ścianką. Jej wielkość może być mniejsza lub większa, zależnie od przeznaczenia. W kuchniach restauracyjnych najczęściej wykorzystywane są duże patelnie gastronomiczne na sklep.technica.pl, dzięki którym istnieje możliwość jednoczesnego przygotowania sporej ilości potrawy na raz.
Typy materiałów użytych do produkcji patelni
Naczynia kuchenne, jakimi są patelnie, tworzone są z różnych materiałów. Wyróżnia się:
- patelnie stalowe;
- patelnie żeliwne;
- patelnie miedziane;
- patelnie aluminiowe.
Każdy z tych rodzajów posiada inne właściwości, z którymi warto się zapoznać przed ostatecznym zakupem wybranego modelu. Patelnie ze stali nierdzewnej są bardzo trwałe i odporne na zarysowania, dzięki czemu nie ulegną zniszczeniu nawet wtedy, gdy będziemy mieszać w nich potrawy przy użyciu metalowych przyborów kuchennych. Dobrej jakości patelnia ze stali nie jest podatna na uszkodzenia mechaniczne, wgniecenia czy wysoką temperaturę, dlatego doskonale sprawdzi się w restauracyjnej kuchni, gdzie narażona będzie na wielogodzinne użytkowanie.
Patelnie żeliwne długo utrzymują ciepło, co przemawia za ich wykorzystaniem w gastronomii. Są również bardzo odporne na wysokie temperatury. Minusem tych modeli jest jednak dość duża waga, która nie dla każdego będzie poręczna. Wymagają one także odpowiedniej pielęgnacji po użyciu, co może powodować opóźnienia w pracy restauracji.
Wykonane z miedzi patelnie, podobnie jak modele aluminiowe, bardzo szybko się nagrzewają, a co najważniejsze - równomiernie na całej powierzchni. Oba typy sprawdzą się zarówno przy przygotowywaniu posiłków, jak i do ich podgrzewania.
Co ważne, w sprzedaży dostępne są patelnie pokryte powłoką PTFE, czyli politetrafluoroetylenem, występującym w handlu pod popularną nazwą teflonu. Powłoka ta sprawia, że potrawy nie przylegają do dna patelni w czasie smażenia na niewielkiej ilości oleju. Jest ona jednak bardzo podatna na uszkodzenia, w związku z czym przygotowywane na niej potrawy należy obracać wyłącznie przy użyciu przyborów wykonanych z drewna bądź tworzywa sztucznego.
Różne typy patelni do restauracji
Patelnie gastronomiczne dzielą się nie tylko ze względu na materiał, z którego zostały wykonane, ale również pod kątem ich użytkowania. Sklepy internetowe oferują patelnie uniwersalne, a także modele dostosowane do szczególnych zadań. W sprzedaży znajdziesz m.in. patelnie do ryb, naleśników, steaków, a także do paeli czy do serwowania gościom na nich dań.
Każda profesjonalna patelnia gastronomiczna powinna charakteryzować się przede wszystkim dużą odpornością na zużywanie, gdyż będzie ona użytkowana codziennie przez bardzo długi czas. Warto stawiać na produkty od sprawdzonych i poważanych producentów, aby zyskać naczynia kuchenne o doskonałej jakości. Wybieraj tylko takie patelnie, które nie ulegną szybkiemu zniszczeniu, i dbaj w ten sposób nie tylko o komfort użytkowania, ale także o własne fundusze.
artykuł sponsorowany