Jak zadbać o porządek w kuchni – żeby wszystko było pod ręką

Kuchnia to serce domu. Każdego dnia przygotowujemy w niej posiłki dla siebie i bliskich. Wkładamy w to serce, by dania były smaczne, apetyczne, estetycznie się prezentujące, jak i pożywne. Jednak trudno o komfort gotowania, gdy niczego nie można znaleźć, wszędzie panuje bałagan i brakuje miejsca na podstawowe sprzęty, a co dopiero mówić o detalach, które decydują o harmonijnej aranżacji. Jak zadbać o porządek w kuchni?

Organizacja kuchni - szafki i szuflady

O ile pozwala na to liczba kuchennych szafek lub szuflad, warto zorganizować je tak, żeby każdy z domowników miał swoje miejsce na ulubione przekąski, produkty, najczęściej używane sprzęty. Niekiedy domownicy mają odmienną dietę. Jedna osoba się odchudza, inna regularnie chodzi na siłownię, trenuje i potrzebuje specjalnego jadłospisu, dzieci zaś zmagają się z alergiami pokarmowymi.

Uporządkowanie i wydzielenie pojedynczej, nawet niewielkiej szafki lub jej części, albo szuflady na produkty czy urządzenia, z których korzysta najczęściej dana osoba, to ogromna wygoda. Każdy z domowników szybko znajduje to, co jest mu na daną chwilę potrzebne. Ogranicza się ryzyko zbędnego bałaganu, bo nie ma już potrzeby grzebania po wszystkich szufladach i szafkach, by w tej ostatniej, na samym dnie znaleźć wybrany artykuł spożywczy.

Takie wydzielenie miejsca na konkretne produkty (zobacz na akademiasmaku.pl) jest bardzo ważne dla osób zmagających się z problemami z układem pokarmowym, na przykład gdy zachodzi konieczność stosowania diety bezglutenowej. Mieszanie się ze sobą produktów może bowiem poskutkować reakcjami alergicznymi. Czasami minimalna ilość produktu, na który uczulenie wykazuje jeden z domowników, owocuje nieprzyjemnymi dolegliwościami za strony układu pokarmowego, a także immunologicznego.

Organizacja szuflad w kuchni – ergonomia w każdym calu

Jak zaprojektować kuchnię w bloku? Czy to duże, czy małe kuchnie, bardzo często już na etapie planowania i projektowania widać, że po ustawieniu mebli pozostaną niewykorzystane przestrzenie. Najczęściej są to wąskie szczeliny, w których nie ma szans zmieścić się żadna standardowa szafka, ani nawet ta wykonana na zamówienie. Rozwiązaniem stają się systemy cargo. Dziś bardzo popularne, bo służące nie tylko do organizowania niewymiarowych przestrzeni, ale i podnoszenia funkcjonalności każdej kuchni.

Systemy cargo mają zwykle postać wysuwanych szuflad, wąskich, ale wysokich, wewnątrz których umieszczone zostają specjalne kosze. W nich zaś można układać dowolne produkty, nie tylko artykuły spożywcze, ale i chociażby chemię domową.

Dzięki systemom cargo można poradzić sobie z wąskimi miejscami, pozostałymi między niektórymi szafkami czy urządzeniami dużego AGD. Poza praktycznymi walorami, sprzyjają one również podnoszeniu estetyki kuchennego wnętrza, dlatego decydują się na nie, już nie tylko właściciele małych i niewymiarowych kuchni.

Podobne efekty można uzyskać, stawiając na wyciągi podblatowe. Systemy wyciągów podblatowych dobiera się precyzyjnie do każdej szafki kuchennej. To funkcjonalny dodatek, który użytkuje się praktycznie tak samo, jak tradycyjną szufladę. Dzięki wyciągom podblatowym łatwo uporządkować kuchenne akcesoria.

A co z szafkami narożnymi? To prawdziwa zmora każdej kuchni. Zwykle głębokie, trudno się do nich dostać, a jeszcze trudniej zrezygnować, bo w narożach pomieszczenia pozostałoby zbyt dużo wolnego, zmarnowanego miejsca. Dziś nie trzeba się o to martwić, ponieważ nowoczesne szafki narożne projektowane są w taki sposób, by wewnątrz znalazło się miejsce na mechanizmy i specjalne kosze do wysuwania. Tym samym nie trzeba nurkować do samej podłogi i w głąb szafki narożnej, by dosięgnąć schowanych artykułów i chwycić za ten, który jest na daną chwilę potrzebny – bez zbędnego bałaganienia.

Porządek w kuchni

Przechowywanie w kuchni

Wiecznie rozsypujące się przyprawy, mąki, ryże i kasze. Do tego co jakiś czas znajdowani nieproszeni goście w artykułach spożywczych. Bałagan, chaos i irytacja. Tylko albo aż tyle można powiedzieć o tej sytuacji. Jest na to sposób – pojemniki i specjalne klipsy.

Przechowywanie produktów (zobacz na akademiasmaku.pl) sypkich w pojemnikach szklanych, z tworzyw czy ceramicznych, to nie tylko kwestia uporządkowania. Przede wszystkim artykuły spożywcze chronione są przed dostępem powietrza, wilgoci, kurzu i nieproszonych gości. Nie trzeba martwić się o to, że w mące lub innych produktach, zostaną znalezione wołki zbożowe, które wykluczają użycie artykułów spożywczych. Przechowywanie w pojemnikach przedłuża trwałość produktów, poza tym nie dochodzi do przenikania się aromatów, jak i ich utraty. Jest to szczególnie ważne w przypadku kaw, herbat, ziół czy przypraw.

Na rynku znaleźć można szklane pojemniki do przechowywania, które mają ciekawe kształty i zdobienia. Co to oznacza? Że kuchnia może być nie tylko uporządkowana, ale i estetyczna, a jej aranżacja ma szansę zwracać na siebie uwagę. Zamiast szukać kolejnych ozdób, które zbierają kurz i są niepraktyczne, lepiej postawić na ozdobny pojemnik – funkcjonalny i uzupełniający kuchenny wystrój.

Poza pojemnikami warto zakupić specjalne klipsy zamykające otwarte opakowania. Nie wszystko da się bowiem przesypać do pojemników, czasami są one zbyt małe, a innym razem łatwiej wyjmować z szafek czy szuflad oryginalne opakowania, wiedząc, co i w którym się znajduje, bez zbędnego szukania. Dzięki klipsom różnej wielkości, można szczelnie zamykać rozmaite torebki, eliminując ryzyko rozsypywania się artykułów spożywczych i dalszego rozrywania oryginalnych opakowań.

Wystrój kuchni

Przydatne akcesoria kuchenne to relingi, które można powiesić nad kuchenką, zlewem czy też na wolnej ścianie. Wystarczy umocować na nich specjalne haczyki, by zawiesić ręcznik czy ściereczkę. Jeśli nie chcemy wiercić dziur w ścianach, innym rozwiązaniem jest zastosowanie samoprzylepnych haczyków. Lekkie, niewielkie i estetyczne, dostępne w różnych kształtach i kolorach. Łatwe do przymocowania, a wbrew pozorom będące w stanie utrzymać zawieszone nawet cięższe kuchenne sztućce.

Utrzymanie porządku w szufladach to nie lada wyzwanie. Pojemniki na artykuły to nie wszystko. Trzeba jeszcze zapanować nad pokrywkami, rolkami różnego rodzaju folii wykorzystywanych do gotowania, pieczenia i pakowania kanapek. I na to jest rada. Na rynku znaleźć można wkłady do szuflad, które pozwolą uporządkować wszystkie sztućce. Dno szuflady warto najpierw wyłożyć antypoślizgową podkładką, by taki wkład się nie przesuwał i nie powodował dodatkowego chaosu.

Pokrywki, które się o siebie obijają, z czasem tracą swoje właściwości, nie wspominając o gorszym wyglądzie. Aby tego uniknąć, należy zakupić organizer na pokrywki. Może mieć składaną formę, dzięki czemu zostanie dopasowany do wielkości szafki czy głębokości i wymiarów szuflady. Pokrywki wreszcie będą miały swoje miejsce, a podczas ich wyjmowania, by przykryć garnek z gotującą się potrawą, nie czeka nas niemiła niespodzianka i widmo kupowania nowych przykrywek.

A jak urządzić kuchnię z oknem? Odpowiedź znajdziecie w poradniku Kuchnia z oknem – wystrój, dekoracje i aranżacje - na akademiasmaku.pl:

Na dobry początek pamiętaj więc, by nie zasłaniać okna meblami oraz ciemnymi zasłonami. Kolejny ważny element to wykorzystanie naturalnego światła do oświetlenia poszczególnych stref w kuchni z oknem. W przypadku mebli robionych na wymiar, najczęściej blat kuchenny umieszcza się na wysokości parapetu. Dzięki temu zyskujesz jednolitą i estetyczną przestrzeń roboczą, która dodatkowo jest bardzo dobrze doświetlona.

Wydzielanie stref

O co chodzi z wydzielaniem stref? W kuchni jest miejsce zarówno na artykuły spożywcze, które da się podzielić na kategorie, jak i środki czystości, do tego naczynia i sprzęty małego AGD. Jeśli kuchnia ma być wygodna w użytkowaniu, komfortowa na co dzień i łatwa do utrzymania w czystości, trzeba zastanowić się nad podziałami.

W szafkach znajdujących się na wysokości wzroku, powinny znaleźć swoje miejsce najczęściej użytkowane naczynia, sprzęty czy produkty spożywcze. Artykuły sypkie zwykle wędrują do szafek stojących na dole i dolnych szuflad, ponieważ są one cięższe i wymagają przechowywania w odpornych na obciążenie meblach kuchennych. W szafkach wiszących można za to umieścić herbaty, kawy, zioła oraz przyprawy, które są lekkie i łatwo do nich dosięgnąć.

W pobliżu lodówki powinny za to znaleźć się woreczki na lód i te przeznaczone do zamrażania, a także różnego rodzaju torebki foliowe i papierowe oraz rolki z papierami i arkuszami, które używane są do pieczenia, pakowania i zamrażania.

Tuż pod zlewem należy zorganizować miejsce dla środków czystości. Gdy w domu są dzieci, szafka musi być zabezpieczona przed ich dostępem. Pod zlewem trzeba także wygospodarować przestrzeń dla kosza na odpady, worków na śmieci, wszelkiego rodzaju środków przeznaczonych do pielęgnacji roślin.

Porządnie zorganizowana kuchnia sprawia, że panuje w niej wyjątkowa atmosfera. Co najważniejsze jednak, sprzątanie i znajdywanie artykułów spożywczych oraz sprzętów kuchennych, przestaje sprawiać problemy, a wystrój wreszcie nabiera kształtów. Jest funkcjonalnie i pięknie, dzięki prostym sposobom i niedrogim akcesoriom.

artykuł sponsorowany

Ocena: 0,0/5 (głosów 0)
, aktualizacja 29 lipca 2019
Komentarze
Dodaj komentarz
Podpis:
captcha


Wyszukaj na stronie:

Ta strona korzysta z plików cookies.

Nasza strona wykorzystuje pliki cookies w celu zbierania danych analitycznych (analizowania ruchu na stronie) oraz profilowania reklam przez naszych partnerów. Szczegóły znajdziesz w naszej polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz na to zgody, zablokuj pliki cookies w przeglądarce.

Zamknij