Jak zrobić własny ogrodowy grill murowany? Projekty i wykonanie krok po kroku

Każdy szanujący się entuzjasta potraw z grilla a także większość właścicieli prywatnych posesji posiada własny grill ogrodowy. Najczęściej jest to grill ogrodowy przenośny. Mają one sporo zalet ale nie grzeszą niestety estetyką wykonania, a także nie nadają się w przypadku większych przyjęć w ogrodzie - najczęściej mają za małe rozmiary. Przenośne grille węglowe cechują się niską ceną, lecz równie niską trwałością. Rzadsze grille gazowe i elektryczne pozwalają na lepszą kontrolę temperatury, jednak wpływają negatywnie na smak i zapach potraw. W tym kontekście wybudowanie grilla murowanego w naszym przydomowym ogrodzie wydaje się dobrą alternatywą.

Jeżeli chciałbyś sprawdzić, ile będzie kosztowało urządzenie Twojego ogrodu, kliknij w ten link.

Ocena: 4,5/5 (głosów 11)

Kamienny grill murowany

Rodzaje grillów murowanych

Grill murowany jako element małej architektury ogrodowej, nie wymaga pozwolenia na budowę. Można wybudować go samodzielnie lub zlecić jego wykonanie specjalistycznej firmie. Solidnie wykonany, zbudowany z wysokojakościowych materiałów grill murowany, będzie nam służył wiele długich lat. Jest to duża i dość kosztowna inwestycja. Jednak grille murowane nie mają tendencji do przepalania się i nie ulegają usterkom, co jest ich niewątpliwą zaletą. Potrawy przygotowane na takim grillu są smaczne i aromatyczne.

Oprócz powyższych, niewątpliwych zalet, grill murowany może spełniać funkcje dekoracyjne w ogrodzie. Mamy do wyboru kilka rodzajów materiałów z których można wykonać grill. Jedną z wersji jest grill z betonowych bloków, a w szczególności z betonu komórkowego. Wykonanie takiego grilla jest bardzo proste. Bloczki można ciąć piłą ręczną i dostosować ich wielkość do projektu grilla. Przy samodzielnej budowie grilla ogrodowego, wykorzystanie betonu komórkowego wydaje się najłatwiejszą i jedną z najtańszych metod. Taki grill będzie niestety wyglądał mało reprezentacyjnie. Rozwiązaniem jest wyłożenie jego ścian kamieniami, ale to automatycznie bardzo podnosi koszty inwestycji.

Grill ogrodowy z kamienia

Kolejną opcją jest grill z kamienia. W ostatnim czasie tego typu grille zyskały na popularności ze względu na swoje wyjątkowe atrybuty estetyczne. Mamy do dyspozycji wiele rodzajów kamienia naturalnego, między innymi marmur, bazalt, granit, wapień czy gnejs. Istnieje też możliwość wykorzystania do tego celu piaskowca, jednak jest on mało odporny na zabrudzenia i wymaga konserwacji. Dodatkowo jego wadą jest, że grill kamienny chłonie wodę, jest porowaty i w związku z tym szybko niszczeje.

Wykonanie grilla z kamienia można zlecić odpowiedniej firmie. Istnieje szeroki wybór firm, które oferują klientom indywidualnym przygotowanie projektu i jego wybudowanie. Ceny są najczęściej ustalane indywidualnie, w zależności od rodzaju preferowanego kamienia, lokalizacji i rozmiarów. Istnieje również możliwość budowy grilla kamiennego z kamieni polodowcowych, potocznie zwanych kamieniami polnymi, które można własnoręcznie nazbierać i w ten sposób zminimalizować koszty.

Grill murowany z cegły

Równie popularnym materiałem z którego można zbudować grill ogrodowy jest cegła klinkierowa. Grill wykonany z takiej cegły korzystnie prezentuje się w ogrodzie. Jest solidny i trwały oraz odporny na działanie wysokiej temperatury. Budowę grilla z cegły również można zlecić wyspecjalizowanej firmie.

Warto wspomnieć, że na rynku dostępne są gotowe grille murowane do samodzielnego montażu z instrukcją. Są to najczęściej grille betonowe. Cena takiego gotowego grilla to wydatek około 4500 zł, a walory estetyczne kształtują się najczęściej gdzieś pomiędzy wspomnianymi wcześniej betonem komórkowym i grillem kamiennym.

Jak zrobić własny grill ogrodowy murowany z wędzarnią?

Rozróżniamy grille murowane otwarte i zamknięte. Grill otwarty pozbawiony jest okapu, co stanowi jego ewidentną wadę. Mimo wszystko taki grill posiada grono zwolenników. Przy silnych podmuchach wiatru dym z grilla otwartego wydostaje się na zewnątrz na przebywające w pobliżu osoby. Tak więc o wiele lepszym pomysłem jest wybudowanie grilla zamkniętego, gdzie dym będzie uchodził przez komin.

Po podjęciu decyzji co do rodzaju materiału z którego ma zostać wykonany grill należy przystąpić do opracowania projektu. Trzeba wziąć pod uwagę umiejscowienie samego grilla, wymiary paleniska, wysokość ścianek paleniska oraz umiejscowienie okapu.

Na stronach internetowych możemy znaleźć gotowe projekty grillów murowanych, którymi możemy się zainspirować. Jeśli dysponujemy wystarczającą powierzchnią można rozważyć wybudowanie grilla z wędzarnią.

Budowę rozpoczynamy od fundamentów. W tym celu należy wykopać odpowiednio głęboki otwór - pamiętając, że solidne fundamenty mają kapitalne znaczenie w przypadku grillów o dużym ciężarze, a taką właśnie specyfikę posiadają grille murowane. W naszym przypadku warto osadzić podstawę grilla przynajmniej 50 cm w głąb ziemi. Oczywiście jeżeli podłoże jest odpowiedni twarde, wystarczy nieco mniejsza głębokość.

Kolejny etap to budowanie ścianek bocznych. Do murowania można wykorzystać standardową zaprawę murarską. Jeżeli chcemy aby nasz grill ogrodowy posiadał półki czy schowki konieczne będą odpowiednie modyfikacje. Jeśli dysponujemy wystarczającą powierzchnią, dobrym pomysłem wydaje się przybudówka do grilla, tworząca coś w rodzaju blatu do przygotowywania potraw.

Z dodatkowych elementów niezbędne będą drzwiczki do paleniska, płyta główna paleniska (można skorzystać z usług kamieniarskich), oraz ruszt ze stali nierdzewnej. Płyta powinna być ułożona na siatce zbrojeniowej.

Grill ogrodowy murowany? A nie lepiej murowana wędzarnia?

Wędzenie należy do najstarszych metod utrwalania żywności, stosowanej już przez ludy pierwotne. Dzięki substancjom zawartym w dymie przedłużamy trwałość produktu a także podnosimy jego walory smakowe. Tak jak było wspomniane wcześniej, można wybudować grill z wędzarnią a także samą wędzarnię. W sklepach dostępne są mini wędzarnie przenośne, turystyczne a także balkonowe. Jednak nic nie zastąpi wędzarni ogrodowej.

Budowę wędzarni można również zlecić odpowiedniej firmie, lub spróbować wykonać ją samodzielnie. Najpraktyczniejszą, będzie wędzarnia murowana w kształcie prostokąta, z wmurowaną podstawą, komorą wędzarniczą, jak również paleniskiem. W bocznej ścianie komory powinny znaleźć się drzwiczki, przez które będą wkładane produkty do wędzenia.

W dolnej części można zainstalować siatkę, która będzie zapobiegać spadaniu wędzonych produktów do popiołu. Oczywiście nieodzowny będzie również komin, najlepiej z wmontowaną zasuwą pozwalającą na regulację przepływu dymu. Zadanie polegające na budowie grilla ogrodowego lub wędzarni domowej to zadanie dla ambitnych. Jest to przedsięwzięcie czasochłonne, a w zależności od doboru materiałów, może być też kosztowne. Dla tych którym budowa grilla ogrodowego wydaje się zbyt trudnym i czasochłonnym zadaniem, pozostaje zrobić palenisko ogrodowe z kamieni. Wystarczy wykopać niewielki rowek, ułożyć kamienny krąg w celu ograniczenia rozprzestrzeniania się płomieni i już można rozpalać ognisko :)

, aktualizacja 7 maja 2017
Zaloguj się aby dodać komentarz

Zaloguj


Jeżeli jeszcze nie masz konta, zarejestruj się bezpłatnie.
Ta strona korzysta z plików cookies.

Więcej informacji znajdziesz w polityce cookies.


Zamknij