Jaką gładź szpachlową wybrać - gotową czy w proszku?

Dobór odpowiedniej gładzi szpachlowej zależy od kilku czynników. Po pierwsze trzeba sprawdzić, ile czasu możemy poświęcić na jej przygotowanie i nakładanie. Poza tym, aby dokonać odpowiedniego wyboru należy dokładnie wiedzieć do czego ma on być wykorzystany. Ważny jest też aspekt ekonomiczny.

Ocena: 4,1/5 (głosów 8)

Gotowe masy gipsowe

Jeśli chcemy, jak najszybciej wykonać pracę, to warto wybrać gotową gładź gipsową. Tego rodzaju produkty są sprzedawane w postaci masy gotowej do obróbki. Nie trzeba jej dodatkowo mieszać z wodą, rozdrabniać i czekać, aż uzyska odpowiednią konsystencję.  Gotowe masy szpachlowe można stosować zarówno do spoinowania płyt kartonowo-gipsowych, jak i nakładania na całą powierzchnię ścian zarówno ręcznie, jak i z użyciem maszyn. Po wyschnięciu masy trzeba ją oczywiście wyrównać przecierając maszynowo lub ręcznie zależnie od twardości wybranego produktu. Wybierając tego typu materiał budowlany należy pamiętać o szczelnym zamknięciu opakowania, jeśli całość produktu nie została od razu wykorzystana. Dzięki temu masa zachowa swoje właściwości i można ponownie jej używać podczas kolejnych dni prac wykończeniowych. Obecnie na rynku dostępne są gładzie o różnej twardości i wydajności.

Gładź gipsowa w proszku

Nie da się ukryć, że gładzie gipsowe w proszku są tańsze. Trzeba się jednak liczyć z większą czasochłonnością przy ich stosowaniu. Aby uzyskać masę gotową do nakładania, trzeba produkt dokładnie wymieszać z odpowiednią ilością wody używając specjalnego mieszadła. Następnie niezbędne jest odczekanie chwili, aby składniki dobrze się połączyły i uzyskały odpowiednią konsystencję. Po ponownym mieszaniu masa jest gotowa. Warto też pamiętać, że tak przygotowana gładź musi być wykorzystana w ciągu maksymalnie 2 godzin. Zaletą tego rodzaju produktów jest duża wydajność oraz mała twardość, dzięki czemu zdecydowanie łatwiej szlifuje się je ręcznie.

Jaką gładź szpachlową wybrać - gotową czy w proszku?

Infografika Sinniat


, aktualizacja 19 października 2017
Zaloguj się aby dodać komentarz

Zaloguj


Jeżeli jeszcze nie masz konta, zarejestruj się bezpłatnie.
Ta strona korzysta z plików cookies.

Więcej informacji znajdziesz w polityce cookies.


Zamknij