Część płyt gazowych na pierwszy rzut oka nie różni się niczym od zwykłej płyty indukcyjnej. Zmienia się jedynie źródło zasilania. To, jaki model wybierzemy do naszej kuchni, zależy od tego ile gotujemy oraz jak stylistycznie urządzamy naszą kuchnię.

Kwestia smaku

Często o wyborze płyty gazowej decyduje czynnik ekonomiczny, ponieważ gaz może być tańszy niż energia elektryczna. Co więcej, najnowsze modele, takie jak płyta gazowa Innova marki Solgaz, zużywają nawet 50% mniej gazu niż tradycyjne kuchenki. Jednak dla wielu gotowanie na gazie to znacznie bardziej zaawansowana kwestia. Chodzi m.in. o sam proces gotowania, który jest nieco bardziej delikatny niż na płycie elektrycznej, a także smak. Płyty gazowe mają spore grono zwolenników, którzy zauważają wyraźną różnicę w smaku potraw przygotowywanych na gazie w stosunku do tych ugotowanych na płycie indukcyjnej. Jednak to już kwestia gustu. Przejdźmy do najważniejszych cech dobrej płyty gazowej.

Jaki rodzaj płyty gazowej wybrać?

W przeciwieństwie do elektrycznych odpowiedników, wśród płyt gazowych mamy do wyboru kilka różnych rodzajów. Płyty ceramiczne do złudzenia przypominają indukcję, a garnki czy patelnie stawiamy na płaskich, gładkich polach. Do wyboru mamy także modele z palnikami. Te występują w dwóch wariantach. Pierwsze mają tradycyjne, odsłonięte palniki, dzięki czemu w naszej nowoczesnej kuchni możemy w prosty sposób wprowadzić element retro. Pod palnikami znajduje się gładka powierzchnia, więc całość efektownie łączy tradycję z innowacją. Jeśli jednak nie chcemy gotować bezpośrednio na ogniu, możemy wybrać płytę gazową z ukrytymi palnikami. Znajdują się one pod szkłem, nagrzewając pole pod garnkiem. To rozwiązanie łączy dobrze znany sposób gotowania na palniku z bezpieczeństwem w postaci osłony ze specjalnie przygotowanego i wytrzymałego szkła. W zależności od rodzaju płyty jaki wybierzemy, w inny sposób będziemy regulować temperaturę. W przypadku płyt gazowych z odsłoniętymi palnikami zmniejszamy i zwiększamy natężenie ognia tradycyjnym pokrętłem, dzięki czemu możemy być bardzo precyzyjni w ustawieniach. Z kolei w przypadku schowanych palników, regulacja mocy odbywa się przy pomocy skali 1-9, podobnie jak w większości płyt indukcyjnych.

Szkło czy ceramika?

Odwieczny dylemat przed którym stają osoby, które chcą kupić płytę do kuchni. Na szczęście obecnie ta zagwozdka ma coraz mniejsze znaczenie, ponieważ oba materiały współcześnie cechują się podobną wytrzymałością, a także czysto praktyczne względy, takie jak czyszczenie są na porównywalnym poziomie. Zatem bez względu na to, czy wybieramy hartowane szkło czy klasyczną ceramikę, efekt będzie podobny.

Dodatki, na które warto zwrócić uwagę

Poza podstawowymi kryteriami wyboru płyty gazowej jak kolor, rozmiar czy rodzaj umiejscowienia palników, decydując się na zakup warto zastanowić się na kilkoma praktycznymi dodatkami, dzięki którym gotowanie będzie znacznie bardziej komfortowe. Jednym z takich atrybutów jest palnik o zwiększonej mocy, często nazywany "palnikiem wok". Przeznaczony jest do intensywnego podsmażania, które jest charakterystyczne dla orientalnej kuchni. Nie możemy zapomnieć o bezpieczeństwie. Płyta gazowa powinna być wyposażona w system bezpieczeństwa oraz ochronę przeciwwypływową gazu, która zareaguje kiedy ogień pod palnikiem zgaśnie, np. w wyniku zalania.

artykuł sponsorowany

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Oceń
Dla 0,0% czytelników artykuł okazał się być pomocny