Ile stopni powinno być w lodówce? Optymalna temperatura w chłodziarce

Jaka temperatura w lodówce będzie optymalna?

Optymalna temperatura w chłodziarce ma duże znaczenie dla zachowania świeżości i wartości odżywczych w produktach spożywczych. Każda nowoczesna lodówka pracuje w wybranym zakresie temperatur. Sterowanie może odbywać się poprzez pokrętło lub panel elektroniczny. Bez względu na sposób sterowania naszej lodówki, powinniśmy wiedzieć, jak ustawić temperaturę tak, by zapewniała dłuższą świeżość produktów spożywczych.

Jaka temperatura w lodówce powinna być ustawiona? Prawidłowa temperatura w chłodziarce musi być wyregulowana w oparciu o rodzaj przechowywanych produktów spożywczych. Większość chłodziarek pracuje w zakresie temperatur od 0 do 12 stopni Celsjusza. Jest to duże rozgraniczenie, które możemy regulować według własnych potrzeb. Temperatura w strefie chłodziarki nie może spadać poniżej 0 stopni Celsjusza, bowiem w produktach spożywczych rozpocznie się wtedy proces zamarzania.

Optymalna temperatura w chłodziarce to 2 do 3 stopni Celsjusza. Jest to najczęściej przyjmowana wartość, którą warto zastosować w każdej lodówce. Zbyt wysoka temperatura może doprowadzić do szybszego psucia się produktów spożywczych. Z kolei optymalna temperatura w strefie chłodzenia zwiększy świeżość, zapobiegnie namnażaniu się bakterii, a jednocześnie wydłuży przydatność wybranych produktów.

Osobną kwestią jest odpowiedź na pytanie, jaka temperatura w lodówce będzie odpowiednia do przechowywania danych produktów spożywczych. Wiele osób zapomina o tym, że temperatury we wnętrzu chłodziarki są uzależnione od lokalizacji konkretnej półki. Większość producentów lodówek stosuje precyzyjne wskazówki, która półka nadaje się do przechowywania warzyw, a która będzie najlepsza do przechowywania wędlin lub nabiału.

Prawidłowa termiczna w chłodziarce – stratyfikacja termiczna, czyli jaka powinna być temperatura na poszczególnych półkach

Tak zwana stratyfikacja termiczna na półkach lodówki może pomóc nam w przedłużeniu większej świeżości różnych produktów spożywczych. Dla przykładu, jabłka słabo przechowują się w temperaturach poniżej 2 stopni. Z kolei pomidory gorzej przechowują się w temperaturach pomiędzy 7 – 10 stopni Celsjusza. Stratyfikacja termiczna w lodówce umożliwia ułożenie produktów spożywczych na półkach o odpowiedniej temperaturze.

Ulokowane najniżej pojemniki znajdują się tuż pod dolną półką. W tym miejscu panuje nieco wyższa temperatura, osiągająca 7-8 stopni Celsjusza. Jest to dobre miejsce do przechowywania większości warzyw oraz owoców. Znacznie niższa temperatura panuje na dolnej półce. Będzie to wartość równa temperaturze zadanej. W lodówce ustawionej na 2 stopnie Celsjusza, temperatura na dolnej półce będzie wynosiła zadane 2 stopnie. Będzie to dobre miejsce do przechowywania ryb oraz świeżego miejsca.

Na półce wyżej panuje nieco wyższa temperatura oscylująca wokół 4-5 stopni Celsjusza. Jest to idealna temperatura do przechowywania wędlin, serów, produktów mlecznych oraz jaj. Druga od dołu półka świetnie sprawdzi się również w celu przechowywania ciast, które zachowają w niej większą świeżość.

Im wyżej położona półka w lodówce, tym wyższa temperatura. Jaka temperatura w lodówce znajduje się na górnej półce? W tym miejscu na ogół panuje temperatura w granicy 7 – 8 stopni Celsjusza. Będzie to idealne miejsce do przechowywania produktów spożywczych o dłuższym terminie ważności. Kolejnym miejscem w lodówce jest przegroda na drzwiach. To w tym miejscu panują najwyższe temperatury. Średnia temperatura w przegrodzie na drzwiach lodówki to 9 do 16 stopni Celsjusza. Będzie to idealne miejsce do przechowywania produktów spożywczych, które wymagają delikatnego schłodzenia. W przegrodach możemy znaleźć specjalne miejsca na napoje. Przegrody sprawdzą się także do przechowywania musztardy, ketchupu, chrzanu czy koncentratów. Sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o lodówkach.

Prawidłowa temperatura w zamrażalniku – jak ustawić temperaturę w sposób optymalny

Ustaliliśmy już, jaka powinna być temperatura w chłodziarce. Większość współczesnych lodówek posiada także strefę przeznaczoną do mrożenia produktów spożywczych. Temperatura poniżej 0 stopni Celsjusza eliminuje namnażanie się bakterii i umożliwia długotrwałe przechowywanie bez utraty wartości odżywczych.

Lodówka w kuchni, a także jaka temperatura w lodówce i zamrażalniku, najlepsza temperatura w lodówce
Temperatura w lodówce, czyli jaka temperatura jest opowiednia na różnych wysokościach w lodówce

Według rekomendacji Międzynarodowego Instytutu Chłodnictwa, prawidłowa temperatura w zamrażalniku wynosi – 18 do – 30 stopni Celsjusza. Jeśli zdecydujemy się ustawić temperaturę w powyższym zakresie, zapewnimy szybie mrożenie produktów spożywczych i ograniczymy rozwój mikroorganizmów. Prawidłowa temperatura w zamrażalniku wpłynie też na trwałość przechowywanych produktów.

Nie istnieje precyzyjna odpowiedź na pytanie, jaka powinna być temperatura w zamrażalniku. Im niższa temperatura zadana, tym większa pewność, że produkty spożywcze szybciej się zamrożą i będą dłużej zdatne do użytku. Jednocześnie niższa temperatura w zamrażarce oznacza też większe zużycie energii elektrycznej. Wspomniana wyżej prawidłowa temperatura w zamrażalniku stanowi kompromis pomiędzy kosztami eksploatacji, a jakością mrożenia produktów spożywczych.

W zamrażalniku możemy też ustawić temperaturę wyższą od rekomendowanej. Takie działanie może w pewnym stopniu zmniejszyć koszty użytkowania lodówki, jednak przełoży się na gorsza jakość mrożenia. Warto wiedzieć, że już podwyższenie temperatury o 3 stopnie Celsjusza może doprowadzić do 20% utraty witamin w mrożonych warzywach oraz owocach.

Jaka powinna być temperatura w lodówkach No Frost?

Kolejną istotną kwestią jest prawidłowa temperatura w lodówkach wyposażonych w funkcję No Frost. Funkcja No Frost oznacza, że lodówka automatycznie usuwa nadmiar wilgoci i nie dopuszcza do osadzenia się szronu. W praktyce jest to bardzo przydatne rozwiązanie. Lodówki z funkcją No Frost nie wymagają regularnego rozmrażania i usuwania grubych warstw szronu. W ten sposób możemy ograniczyć czas, ale i pieniądze, które pochłonęłoby ponowne uzyskanie temperatur w zamrażalniku i chłodziarce.

Lodówki z funkcją No Frost nie różnią się zbytnio od lodówek starszego typu. Mimo tego warto sugerować się instrukcją podaną przez producenta. W instrukcji znajduje się wskazanie rekomendowanych temperatur, które warto utrzymywać w lodówce i w zamrażalniku. Wskazane zakresy temperatur w lodówkach No Frost na ogół nie różnią się od tych, które wskazaliśmy we wcześniejszej części artykułu.

Warto także zauważyć, że lodówki z funkcją No Frost mogą regulować temperaturę panującą w całej przestrzeni chłodziarki. W ten sposób we wszystkich półkach utrzymuje się bardzo zbliżona temperatura. Sterowanie temperaturą zostaje wyregulowane poprzez automatyczny pomiar. Zadaniem użytkownika jest jedynie ustawienie zadanej temperatury, która ma panować w chłodziarce i w zamrażalniku.

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Oceń
Dla 93,3% czytelników artykuł okazał się być pomocny