Jakie płytki do kuchni wybrać?

Każda kuchnia jest specyficznym pomieszczeniem w którym panuje podwyższona wilgotność powietrza. Warto zwrócić na to szczególną uwagę w sytuacji, gdy wybieramy nowe kafelki. Nasz wybór powinien być podyktowany zarówno względami wizualnymi jak i parametrami technicznymi. Przed zakupem przyjrzyjmy się dokładnie specyfikacji płytek do kuchni, oceńmy ich parametry i dowiedzmy się o ogólnych właściwościach. W ten sposób łatwiej nam będzie dokonać właściwego wyboru.

Remontujesz kuchnię? Oblicz, ile to będzie kosztowało na Kalkulatorach Budowlanych!

Ocena: 5,0/5 (głosów 1)

Dlaczego kafelki?

Kuchnia urządzona na bogato - source: FreeDigitalPhotos.net_By_Suat_EmanKafelki do kuchni są niemal niezbędnym elementem wykończenia. Dotyczy to przede wszystkim podłóg, które muszą być odporne na wiele czynników zewnętrznych. Pamiętajmy, że podłogi kuchenne są podatne na zamoczenia i zachlapania. Zatem nawierzchnia powinna być odporna na działanie wilgoci oraz łatwa do utrzymania w czystości. Kafelki do kuchni z pewnością będą praktyczniejszym rozwiązaniem niż panele czy drewniana mozaika.

Dobre jakościowo płytki stanowią gwarancję trwałości nawierzchni i mogą efektownie podkreślać stylistykę wnętrza. Bardzo ważne jest połączenie tych dwóch elementów. Poza walorami estetycznymi koniecznie sprawdźmy parametry techniczne kafelków. Jeżeli wybierzemy model słabej jakości, płytki mogą szybko ulec zniszczeniu, co z jednej strony będzie źle wyglądało, a z drugiej narazi nas na dodatkowe koszty w czasie remontu.

Kafelki do kuchni, które można stosować w pomieszczeniach

Płytki kuchenne muszą odznaczać się specyficznymi właściwościami. Jednak wybór tego typu produktów jest dość szeroki. Do najpopularniejszych rodzajów kafelków do kuchni należą:

  • Płytki ceramiczne – są połączeniem atrakcyjnego wyglądu oraz przystępnej ceny. Cieszą się dużą popularnością i są powszechnie stosowane zarówno w nowoczesnych jak i klasycznych aranżacjach kuchennych. Dużą zaletą ceramiki jest niepalność oraz odporność na działanie wilgoci. W wilgotnych kuchniach najlepiej sprawdzają się produkty szkliwione, które odznaczają się niską nasiąkliwością.
  • Kamień – jest najbardziej luksusowym tworzywem stosowanym do wykończenia nawierzchni kuchennych. Może przybierać formę dużych, ozdobnych płyt bądź drobnej mozaiki. Jego zaletą jest wysoka odporność na uszkodzenia mechaniczne, niepalność oraz niska nasiąkliwość. Kamień jest też odporny na zmienne temperatury, łatwy do utrzymania w czystości i odporny na działanie detergentów. Świetnie sprawdza się do dekoracji ścian kuchennych. Może być z powodzeniem stosowany w aranżacjach nowoczesnych oraz klasycznych.
  • Kafelki bezfugowe – to dość modne produkty, które cieszą się rosnącą popularnością. Płytki bezfugowe łączy się ze sobą na styk. Brak fugi wprowadza ciekawy efekt wizualny i może podkreślić stylistykę nowoczesnych aranżacji kuchennych. Łączenie kafelków na styk może być wykonane jedynie przy użyciu produktów rektyfikowanych. Ich krawędzie są bardzo dokładnie wyrównywane, dzięki czemu możemy wykonać perfekcyjne połączenia. Płytki bezfugowe mają takie same właściwości jak tradycyjne płytki ceramiczne. Ich cena jest jednak nieco większa.
  • Mozaika – jest połączeniem maleńkich kafelków, które zostają naklejone na specjalną matę. Tego typu produkty świetnie sprawdzają się na ścianach kuchennych (szczególnie między blatem roboczym a wiszącymi półkami). Ich montaż jest stosunkowo prosty, jednak należy zwracać szczególną uwagę na jakość produktów. Dobra jakościowo mozaika kuchenna będzie łatwa do utrzymania w czystości, a jednocześnie odporna na działanie zmiennych temperatur. Może efektownie ozdobić ściany aranżacji kuchennej ale nie nadaje się do układania na podłogach. Tego rodzaju produkty nie są zbyt odporne na uszkodzenia mechaniczne oraz na ścieranie.

Kafelki do kuchni na podłogę

Podłoga dużej kuchni wykończona kafelkami - source: FLICKR.com by ChellbieNie istnieją płytki przeznaczone wyłącznie do kuchni. Podczas wyboru właściwych produktów musimy kierować się parametrami technicznymi. Warto wiedzieć, że są one identyczne jak w przypadku podłóg łazienkowych. Ważnym parametrem jest nasiąkliwość płytek oznaczana symbolem E. W wilgotnych pomieszczeniach warto stosować kafelki, których nasiąkliwość mieści się w granicach 3-10%. Kafelki o tym współczynniku będą oznaczone symbolem EII.

Kolejnym istotnym parametrem jest też antypoślizgowość. Każda podłoga kuchenna jest od czasu do czasu wilgotna. Musimy zatem wybrać takie kafelki, które nie będą zbyt śliskie. Antypoślizgowość oznaczana jest symbolem R. We wnętrzach wilgotnych pomieszczeń mieszkalnych możemy stosować płytki od R9 do R13. Im większe jest oznaczenie, tym produkt posiada lepsze właściwości antypoślizgowe. Wielu producentów sugeruje, iż w kuchniach z powodzeniem wystarczą płytki R9. Produkty wyższej klasy są częściej stosowane w wilgotnych pomieszczeniach użyteczności publicznej.

Trzecim bardzo istotnym parametrem jest klasa ścieralności naszych kafelków. Ogólnie przyjęte jest pięć klas (od PEI 1 do PEI 5). Im wyższa klasa, tym większa jest odporność na ścieranie. Na podłogi kuchenne najlepiej nadają się płytki klasy PEI 3. Tego typu produkty świetnie sprawdzają się we wszystkich intensywnie eksploatowanych pomieszczeniach.

Kafelki do kuchni na ścianę

Wybierając płytki ścienne mamy znacznie większe pole do popisu. Kafelki ścienne nie muszą być odporne na ścieranie ani posiadać właściwości antypoślizgowych. Zwróćmy uwagę na fakt, że płytki o chropowatej fakturze będą trudniejsze do utrzymania w czystości. Z tego względu wiele osób wybiera płytki szkliwione. Tego typu produkty posiadają dodatkowe oznaczenie odporności na zaplamienia (wyrażone w pięciu klasach). Im wyższa klasa produktu, tym jego utrzymanie w czystości jest łatwiejsze. Dla przykładu, płytki oznaczone klasą V można bardzo łatwo oczyścić za pomocą bieżącej wody. Do oczyszczenie płytek klasy IV (najczęściej używanych na ścianach kuchennych), należy wykorzystać wilgotną gąbkę wraz ze zwykłym detergentem. Wybierając płytki szkliwione należy unikać klas I-III. Są to produkty, których utrzymanie w czystości jest dość trudne. Czyszczenie takich kafelków wymaga użycia silnych detergentów lub nawet rozpuszczalnika.

Pamiętajmy, że na ścianach kuchennych dobrze sprawdzi się zarówno zwykła ceramika, mozaika jak i kamień. Wybór powinien być także dostosowany do naszych preferencji oraz stylistyki wnętrza. Kafelki ścienne mają zwiększyć funkcjonalność pomieszczenia, a także poprawić jego właściwości wizualne. Wybierajmy je dopiero po zakupie mebli kuchennych. Kierujmy się tu zasadą mówiącą, iż dobranie kafelków do mebli kuchennych będzie znacznie łatwiejsze niż dobranie mebli do kafelków.

Walory wizualne

Podczas wyboru kafelków kuchennych nie możemy kierować się jedynie wyznacznikami technicznymi. Bardzo istotny (a dla niektórych nawet najistotniejszy) jest wygląd nawierzchni ściennych i podłogowych. Zwróćmy w tym miejscu szczególną uwagę na stylistykę całej aranżacji, kolor kafelków oraz ich wielkość.

  • Stylistyka aranżacyjna – kafelki powinny być dobrze dobrane do stylistyki kuchennej. Przed ich ułożeniem warto wybrać konkretny styl pomieszczenia, zapoznać się z jego ogólnymi założeniami i wybrać produkty, które będą stanowiły spójną całość z meblami. O ile w aranżacjach nowoczesnych możemy pozwolić sobie na pełną dowolność, o tyle aranżacje rustykalne, prowansalskie czy śródziemnomorskie narzucają na wygląd płytek nieco sztywniejsze wymogi.
  • Kolor kafelków – dobieramy go do stylistyki aranżacyjnej, jednak pamiętamy też o podstawowych zasadach. Płytki o jaśniejszej barwie świetnie sprawdzają się w małych kuchniach. Jasna faktura nadaje wnętrzu wrażenia przestronności i efektownie komponuje się z większością mebli kuchennych. Ciemne i intensywne barwy lepiej sprawdzają się w dużych i dobrze nasłonecznionych kuchniach. Śmiałe barwy doskonale odwracają uwagę od najmniej reprezentatywnych przestrzeni i mogą stanowić efektowny akcent dekoracyjny.
  • Wielkość płytek - to kolejny parametr, który powinien być dobrany do wielkości pomieszczenia kuchennego oraz do stylistyki wnętrza. Duże płytki świetnie sprawdzają się w przestronnych pomieszczeniach. Jednak unikajmy ich, jeśli nasza kuchnia posiada niewielkie rozmiary. Duże płytki umieszczone w niewielkim pomieszczeniu mogą je wizualnie zmniejszyć. W tym wypadku znacznie lepiej sprawdzi się mozaika ścienna lub płytki o mniszych rozmiarach.

Właściwy wybór

Kuchnia o tradycyjnym wyglądzie - source: Flickr.com by ARNOLD Masonry and ConcreteWybór odpowiednich kafelków do kuchni nie należy do najłatwiejszych. Musimy wziąć pod uwagę zarówno parametry techniczne, właściwości wizualne jak i specyfikę naszego pomieszczenia. Przed zakupem płytek warto obejrzeć przynajmniej kilka modeli i zapoznać się z ich wszystkimi parametrami.

Pamiętajmy, że nawierzchnie kuchenne będą nam towarzyszyć przynajmniej przez kilka lat. Dlatego warto przyłożyć się do wybrania kafelków, które zaspokoją wszystkie oczekiwania i wymagania. Coraz więcej osób decyduje się na zatrudnienie projektanta. Specjalista stworzy projekt pomieszczenia i poleci efektowne płytki o odpowiednich właściwościach technicznych. Zatrudnienie projektanta jest najtrafniejszym rozwiązaniem dla osób, które nie chcą samodzielnie wybierać kafelków, a pragną pewnego oraz trwałego efektu aranżacyjnego.

, aktualizacja 16 stycznia 2017
Zaloguj się aby dodać komentarz

Zaloguj


Jeżeli jeszcze nie masz konta, zarejestruj się bezpłatnie.
Ta strona korzysta z plików cookies.

Więcej informacji znajdziesz w polityce cookies.


Zamknij