Jakie parametry warto wziąć pod uwagę kupując garnki?

Materiał to nie jedyna kwestia, którą powinno się uwzględnić podczas zakupu garnków do naszej kuchni. Równie ważna jest powłoka jaką zostały pokryte, grubość dna czy jakość rączek oraz uchwytów. Poniżej kilka przydatnych porad, które pomogą nam w zakupie garnka idealnego.

Ocena: 0,0/5 (głosów 0)

Patelnia tefal

Powłoka

Kluczowy parametr w wyborze garnków, jako że to właśnie ona ma bezpośredni kontakt z przygotowywanym przez nas jedzeniem. Może być ona wykonana z:

  • Emalii – emaliowanie to popularna metoda zabezpieczenia garnków, w szczególności stalowych oraz szklanych. Emalia jest odporna na działanie kwasów i substancji zasadowych, antybakteryjna, a co najważniejsze, nie zawiera chemicznych substancji. Niestety, z czasem może odpryskiwać.
  • Teflonu – teflon to fluorowo – polimerowa powłoka, która umożliwia smażenie bez dodatku tłuszczu. Należy tu jedynie pamiętać, by do mieszania przygotowywanych potraw stosować specjalne sztućce z tworzywa sztucznego lub drewna. Związane jest to z faktem, że teflon z łatwością ulega zarysowaniu i nie jest odporny na uszkodzenia mechaniczne. Wybierając wykonany z niego garnek, upewnijmy się, że nie zawiera on szkodliwego PFOA, który jest często spotykany w najtańszych produktach tego typu.
  • Tytanu – głównymi zaletami tej powłoki jest jej duża trwałość i wytrzymałość oraz odporność na substancje kwasowo – zasadowe. Do mieszania przyrządzanych tu posiłków możemy z powodzeniem używać zwykłych sztućców.
  • Ceramiki –  tego typu powłoki są naturalne i odporne na zarysowania, nie przywierają, nie reagują z potrawami, a także nie ulegają korozji.

Grubość dna

Najlepszym rozwiązaniem jest zaopatrzenie się w garnek o podwójnym lub potrójnym dnie wykonanym z kilku materiałów łączących swoje właściwości w taki sposób, by jak najlepiej rozprowadzać ciepło po powierzchni naczynia. Osobną grupę produktów stanowią garnki do kuchni indukcyjnej, których dno powinno być płaskie, pozbawione żłobień i wykonane ze stosownego materiału lub pokryte specjalną powłoką. Dobrym rozwiązaniem są tak zwane pyzy, czyli naczynia, których dno jest odrobinę mniejsze od samego garnka. Kupując produkt przeznaczony do kuchni indukcyjnej, szczególną uwagę warto zwrócić na średnicę naczyń, co jest w szczególności ważne, jeżeli posiadamy płytę, której pole grzewcze nie obejmuje całej powierzchni. Jak sprawdzić czy dany produkt jest kompatybilny z indukcją? Wystarczy, że upewnimy się, że przyciąga magnes (testu dokonać możemy w sklepie). Wysokiej jakości garnki do kuchni indukcyjnej znajdziemy między innymi na stronie: http://www.tefal.pl/Garnki-i-Patelnie/Patelnie-i-garnki/c/pots%2B%26%2Bpans

Pokrywa

Pokrywa garnków może być stalowa, żeliwna (nieprzezroczysta) lub szklana (przezroczysta). Ostatnie są najbardziej praktyczne, jako że umożliwiają obserwowanie procesu gotowania, lecz dwa pozostałe znacznie lepiej radzą sobie ze skraplaniem pary, dzięki czemu skracają czas gotowania. Oprócz tego, po upuszczeniu ich nie podłogę nie tłuczą się. Dobrze dobrana pokrywa pasuje idealnie do garnka i jest wyposażone w specjalne otwory lub piny dystansowe umożliwiające odprowadzenie pary. Warto także, by była ona lekko wypukła, co ułatwi cyrkulację powietrza.

Rączki i uchwyty

Wiele dostępnych na rynku garnków jest wyposażonych w łatwo nagrzewające się uchwyty niezabezpieczone przy pomocy specjalnego, termoodpornego materiału. Kupując je, należy pamiętać, by zaopatrzyć się w specjalne rękawice chroniące przed poparzeniami. Znacznie praktyczniejszym rozwiązaniem są garnki z rączkami pokrytymi materiałami chroniącymi przed nagrzaniem. Zalicza się do nich silikon, bakelit, aluminium oraz stal. Sprawia to, że z naczynia korzystać można również w celu zapieczenia potrawy w piekarniku. Dobre rączki i uchwyty powinny być wyprofilowane w taki sposób, by można je było z łatwością chwycić, a niebezpieczeństwo wyślizgnięcia się garnka było zredukowane do minimum.

Garnki do zadań specjalnych

Poza klasycznymi garnkami, w których przygotować możemy zupę czy sos, na rynku dostępny jest szereg specjalistycznych produktów przeznaczonych do konkretnych celów. Jednym z nich jest szybkowar, czyli szczelnie zamykany garnek, w którym w czasie gotowania ciśnienie osiąga 2 atmosfery. Do jego zalet zaliczyć można szybkość gotowania oraz zachowywanie przez przyrządzane tu potrawy witamin i mikroelementów, które w przypadku klasycznych garnków uciekają razem z parą. Kolejne wyspecjalizowane naczynie to kombiwar. Gotowanie polega tu na tym, że znajdujące się w tego typu garnku potrawy są owiewane przez gorące powietrze. Halogenowa grzałka wytwarza ciepło, które jest rozprowadzane przez wentylator. W kombiwarze możemy zarówno gotować, piec, rozmrażać, jak i grillować. Przygotowywane w nim potrawy są niemalże w 100% pozbawione tłuszczu.

Warto tu także wspomnieć o parowarze, na którego dnie znajduje się pojemnik na wodę, a nim kilka innych ustawionych jeden na drugim lub obok siebie. Garnek tego typu pozwala na przyrządzanie dietetycznych posiłków, które mają jednocześnie wyrazisty smak. Inne naczynie to wolnowar, czyli stalowy garnek elektryczny umieszczony na podstawie, który wyposażony jest w przyciski do sterowania. Do jego zalet zaliczyć można energooszczędność, utrzymywanie ciepła nawet do dwóch godzin oraz wyrazistość smaku przyrządzanych potraw. W wolnowarze możemy zarówno gotować na wolnym ogniu, smażyć, jak i dusić.


, aktualizacja 5 maja 2017
Zaloguj się aby dodać komentarz

Zaloguj


Jeżeli jeszcze nie masz konta, zarejestruj się bezpłatnie.
Zobacz więcej artykułów na temat:
Znajdź firmę budowlaną
Ta strona korzysta z plików cookies.

Więcej informacji znajdziesz w polityce cookies.


Zamknij