Jeżówka purpurowa – wygląd, uprawa i pozyskiwanie rośliny

Echinacea purpurea – jak wygląda jeżówka purpurowa?

Jeżówka purpurowa jest łatwą w uprawie byliną. Stosowana w leczeniu metodami naturalnymi może być z powodzeniem uprawiana w ogrodzie. Jej cechą charakterystyczną jest wytwarzanie sztywnych pędów o długości do 120 cm. Na ich końcach pojawiają się kwiaty, których kolor jest uzależniony od konkretnej odmiany. W naszym kraju dużą popularnością cieszy się jeżówka purpurowa i jeżówka biała. W ogrodzie znajdziemy także odmiany o kwiatach zabarwionych w kolorach żółtych, różowych oraz czerwonych.

W sprzedaży znajdziemy różnorodne odmiany rośliny. Ich cechą wspólną są wymagania uprawowe oraz właściwości. Roślina kwitnie od czerwca aż do września, nadaje się do uprawy w ogrodzie, ale i w doniczkach. Najlepiej odpowiadają jej ciepłe, dobrze nasłonecznione lokalizacje.

Jeżówka purpurowa i jeżówka biała może być z powodzeniem sadzona pojedynczo lub w grupach. Uprawa w ogrodzie polega głównie na nawadnianiu w okresie silnych upałów oraz regularnym nawożeniu. Roślina jest w pełni uodporniona na mróz, co stanowi jej dużą zaletę uprawową. Co ciekawe, jeżówka purpurowa dobrze się ukorzenia i jest odporna na ataki wielu szkodników. Właściwości zdrowotne wykazują nie tylko pąki, ale i korzeń rośliny. Jeżówka purpurowa czy jeżówka biała mogą być przetworzone na wiele sposobów. Dużą popularnością cieszy się nalewka z jeżówki, wyciąg z jeżówki, sok z jeżówki i syrop z jeżówki. Właściwości lecznicze rośliny omówimy w dalszej części tekstu.

Pozyskiwanie rośliny. Jeżówka purpurowa w ogrodzie

Uprawa jeżówki we własnym ogrodzie daje nam możliwość cieszenia się efektownymi kwiatami, ale i umożliwia regularne zbiory rośliny w celach leczniczych. Kwitnienie rośliny przypada w lipcu i wtedy możemy pozyskać pierwsze zbiory ziela. Drugi zbiór przypada na okres jesienny, kiedy jeżówka purpurowa przechodzi w stan spoczynku.

Zebrane ziele należy dokładnie przebrać i wysuszyć. Dobrze wysuszone ziele nadaje się do przechowywania przez kilka kolejnych miesięcy. Możemy wytworzyć z niego nalewki czy dodawać do herbaty.

Co ciekawe, jeżówka purpurowa kryje także wiele właściwości odżywczych w swoich korzeniach. Roślina silnie się ukorzenia, a pobieranie niewielkiej części systemu korzeniowego nie stanowi zagrożenia dla jej rozwoju. Ważne jest to, aby pobierać korzenie jesienią, po zakończeniu okresu wegetacji. Optymalny czas zbiorów przypada na październik. W tym okresie wystarczy pobrać korzenie, oczyścić je, rozdrobnić i dokładnie wysuszyć. Do suszenia najlepiej sprawdzają się niewielkie suszarki do grzybów lub piekarnik ustawiony na niską temperaturę. Optymalna temperatura do suszenia jeżówki (zarówno ziela jak i korzeni) wynosi 50 stopni Celsjusza. Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o kwiatach i roślinach ozdobnych.

Jeżówka purpurowa – wygląd i najważniejsze właściwości lecznicze jeżówki purpurowej

Jeżówka purpurowa w leczeniu przeziębień. Najważniejsze właściwości lecznicze

Właściwości lecznicze echinacea purpurea są powszechnie znane, a jeżówki to obecnie popularne rośliny lecznicze. Najczęściej stosuje się je w leczeniu różnego typu przeziębień. Jeżówka biała i jeżówka purpurowa stają się bogatym źródłem glikozydów, olejków eterycznych, inuliny czy kwasu chlorogenowego. Roślina jest polecana na przeziębienie, jednak często wykorzystuje się ją także u osób, które cierpią na obniżoną odporność organizmu.

Echinacea purpurea to rośliny lecznicze, które wspomagają odbudowę organizmu. Dzięki temu mogą być stosowane jako środek zapobiegawczy przeciwko przeziębieniom. Co istotne, właściwości lecznicze rośliny sprawiły, że jest ona polecana u osób, które przeszły dłuższe leczenie antybiotykami.

Jeżówka purpurowa może być też wykorzystana w leczeniu chorób wirusowych. Sok z jeżówki, wyciąg z jeżówki czy syrop z jeżówki mogą stymulować proces fagocytozy. Dzięki temu bylina może być z powodzeniem wykorzystana w leczeniu grypy, przeziębień i infekcji górnych dróg oddechowych. Właściwości lecznicze rośliny pozwalają także na pobudzenie białych ciałek krwi, co wpływa na szybsze zwalczenie wirusów.

Stosowana na przeziębienie jeżówka purpurowa wykazuje wysoką skuteczność. Roślina nie ma przeciwwskazań do stosowania i można wykorzystywać ją o dowolnej porze roku. Właściwości lecznicze i wspomaganie w leczeniu przeziębień sprawiają, że uprawa jeżówki cieszy się coraz większą popularnością. Co więcej, sok z jeżówki czy nalewka z jeżówki są uważane przez wiele osób za wyroby o atrakcyjnym smaku.

Polecane nawozy dla kwiatów w domu i ogrodzie

Dodatkowe właściwości lecznicze przy stosowaniu wewnętrznym

Jeżówka purpurowa jest znana w leczeniu chorób wirusowych i często podawana na przeziębienie. Jednak na tym nie koniec możliwości jej stosowania. Wyciąg z jeżówki czy nalewka z jeżówki mogą regulować procesy trawienne. Co więcej, roślinie przypisuje się przeciwmiażdżycowe właściwości lecznicze.

Echinacea purpurea może być pomocna we wspomaganiu leczenia różnego rodzaju infekcji. Jej udowodnione właściwości przeciwzapalne i przeciwwirusowe sprawiły, że roślina jest stosowana w leczeniu infekcji dróg moczowych oraz w leczeniu zapalenia stawów. Rośliny lecznicze nadają się do użytku przez osoby dorosłe oraz przez dzieci. Jeżówka dla dzieci najczęściej przybiera formę syropów. Kupowany w sklepie syrop z jeżówki czy samodzielnie przygotowany sok z jeżówki mogą być dodatkiem do przestudzonej herbaty, a jeżówka dla dzieci może posiadać atrakcyjny smak i aromat.

Opisując właściwości lecznicze i wspomaganie w leczeniu różnych chorób, warto przeanalizować substancje zawarte w roślinie. Jeżówka purpurowa jest cennym źródłem alkamidów (odpowiedzialnych za pobudzanie białych krwinek), olejków eterycznych oraz polisacharydów. Doceniane w ziołolecznictwie są także poliacetyleny i kwasy fenolowe. Właściwości lecznicze zapewnia też duża zawartość kwercetyny, kemferolu oraz izoramnetyny.

Jeżówka purpurowa i jej właściwości lecznicze przy stosowaniu zewnętrznym

Właściwości lecznicze jeżówki zostały wykorzystane w kosmetyce. Echinacea purpurea jest jednym z popularnych składników preparatów do pielęgnacji ust. Może być też pomocna w leczeniu trądziku.

Przeciwwirusowe właściwości sprawiają, że jeżówka purpurowa i jeżówka biała jest stosowana w celu wygładzenia skóry. Stosowany zewnętrznie wyciąg z jeżówki może opóźnić procesy starzenia się skóry, poprawić koloryt i zapobiegać pękaniu skóry. Jest to związane ze stymulacją wytwarzania kwasu hialuronowego, który pomaga w nawilżeniu głębszych warstw naskórka. Preparaty na bazie jeżówki stanowią też ochronę skóry przed niekorzystnym wpływem promieni UV, co jest kolejnym atutem wykorzystywanym w kosmetyce.

Herbata z jeżówki purpurowej, a także zastosowanie rośliny, właściwości lecznicze, zastosowanie, stanowisko oraz wymagania
Jeżówka purpurowa, czyli Echinacea i jej uprawa, pielegnacja, stanowisko, wymagania, właściwości lecznicze oraz zastosowanie

Właściwości przeciwwirusowe rośliny zostały też docenione w leczeniu opryszczki. Jak udowodnione, rośliny lecznicze mogą pomóc w walce z opryszczką i stanami zapalnymi skóry. Wyciąg z jeżówki może też działać wspomagająco w leczeniu oparzeń oraz przyspieszać gojenie się ran. Jeżówka purpurowa i jeżówka biała mogą być też pomocne w leczeniu wyprysków.

Jeżówka biała i jeżówka purpurowa – jak wykorzystać właściwości lecznicze?

Nalewka z jeżówki na przeziębienie

Uprawa jeżówki w ogrodzie umożliwia samodzielne przygotowanie wielu produktów leczniczych, wykonanych na bazie tej rośliny. Jednym z nich jest popularna nalewka z jeżówki. Do jej wykonania wystarczy nam jedynie 200 – 250 gram suszonego ziela.

Do przygotowania nalewki potrzebujemy jeszcze około 400 ml alkoholu. Najlepiej sprawdzi się 40 – 45 % wódka. Alternatywą jest wykorzystanie spirytusu wymieszanego z przegotowaną, wystudzoną wodę. Alkohol nie może być zbyt mocny, bowiem utrudni to wydobycie cennych wartości odżywczych z suszonego ziela jeżówki.

Proces macerowania trwa około trzech tygodni. Butelka z roztworem powinna być zostawiona w ciemnym miejscu. Co pewien czas możemy potrząsać butelką, w celu wymieszania suszu. Po trzech tygodniach nalewka z jeżówki jest już gotowa. Wystarczy odcedzić roślinę i przelać nalewkę do docelowej butelki.

Nalewka może być stosowana na przeziębienie lub profilaktycznie, w celu poprawy odporności organizmu. Zaleca się codzienne przyjmowanie nalewki przez dwa tygodnie. Już jedna łyżeczka nalewki wystarczy do walki z wirusami. Po dwóch tygodniach należy przerwać kurację na kolejny tydzień. Po tym czasie możemy powtórzyć kuracje w okresie dwutygodniowym.

Jak przygotować napar i stosować syrop z jeżówki purpurowej?

Jeżówka biała purpurowa mogą być z powodzeniem stosowane jako napar do picia. Herbatę z jeżówki uzyskujemy poprzez zalanie wrzątkiem korzeni rośliny. Uprawa w ogrodzie da nam możliwość samodzielnego przygotowania suszu. Wystarczy wykopać część korzeni, dokładnie je oczyścić, rozdrobnić i pozostawić do pełnego wysuszenia. Po pełnym przesuszeniu umieszczamy susz w suchym, zacienionym miejscu i stosujemy w razie potrzeby.

Do przygotowania herbaty wystarczy jedna łyżeczka suszu, którą zalewamy wrzątkiem. Następnie nakrywamy filiżanką i czekamy 15 minut do zaparzenia naparu. Herbata może być stosowana na przeziębienie. Zaleca się picie naparu trzy razy dziennie.

Ciekawym rozwiązaniem jest także syrop z jeżówki. Tego typu preparaty nabędziemy w sklepach zielarskich i w aptekach. Syrop z jeżówki posiada działanie przeciwwirusowe i może wspomóc walkę z przeziębieniami. Pijemy go kilka razy dziennie, stosując się do dawkowania zawartego na opakowaniu produktu.

W sezonie letnim możemy także pozyskać sok z jeżówki purpurowej. Już 50 ml soku wystarczy do przygotowania pełnej kuracji podnoszącej odporność organizmu. Sok z jeżówki łączymy z 4 łyżeczkami zmielonego pyłku pszczelego lub pierzgi oraz połową szklanki płynnego miodu. Może to być miód lipowy, bądź spadziowy. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, a następnie umieszczamy w lodówce na 10 dni. Po upływie tego czasu możemy rozpocząć stosowanie. Kuracja trwa przez 10 do 14 dni. Należy spożywać mieszaninę trzy razy dziennie po jednej łyżeczce. Wyrób możemy dodawać do letniej herbaty lub miodu pamiętając, aby unikać dodawania do gorących napojów. Mieszanka miodu, pyłku i soku z jeżówki okazuje się całkiem smaczna, dlatego niektóre osoby spożywają wyrób bezpośrednio z łyżeczki.

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Oceń
Dla 95,4% czytelników artykuł okazał się być pomocny