Kuchenka indukcyjna do restauracji – dlaczego warto? Jak wybrać odpowiedni model?
Kuchenki indukcyjne cieszą się coraz większą popularnością w profesjonalnych kuchniach. Stopniowo zaczynają wypierać wykorzystywane od lat, klasyczne kuchenki elektryczne i gazowe. Dlaczego warto z nich korzystać w restauracji? Na co zwrócić uwagę przy wyborze sprzętu? Jaka kuchenka indukcyjna do użytku profesjonalnego będzie najlepsza?
Kuchenka indukcyjna w profesjonalnej kuchni – jakie ma zalety?
Na rynku dostępnych jest wiele profesjonalnych rozwiązań przeznaczonych do kuchni restauracyjnych. Wykazują one wysoką sprawność oraz są przystosowane do częstej i intensywnej eksploatacji. Jeżeli zależy Ci na usprawnieniu procesu gotowania i unowocześnieniu kuchni w Twoim lokalu, kuchenka indukcyjna z gastronet24.pl to doskonały wybór.
Chociaż wykorzystuje ona bardziej skomplikowaną technologię niż modele elektryczne i gazowe, jest intuicyjna i prosta w obsłudze. Twój personel szybko opanuje zasady korzystania z niej. Na tym jednak zalety kuchenek indukcyjnych się nie kończą. Sprzęt wyróżnia się:
- bardzo krótkim czasem nagrzewania – nawet 4 razy szybszym od nagrzewania elektrycznego,
- błyskawiczną reakcją na regulację temperatury gotowania,
- mniejszym zużyciem energii – kuchenka indukcyjna nagrzewa wyłącznie dno garnka, co nie powoduje strat ciepła,
- łatwym i wygodnym czyszczeniem,
- wysokim komfortem użytkowania – kuchenka indukcyjna nie nagrzewa ani powierzchni znajdujących się wokół strefy gotowania, ani pomieszczenia,
- bezpieczeństwem użytkowania – indukcja przestaje nagrzewać się po zdjęciu garnka ze strefy gotowania oraz nie nagrzewa garnków, co zmniejsza ryzyko oparzenia się przez personel.
Zgodnie ze wskazaniami ekspertów, zastosowanie kuchenki indukcyjnej jest w stanie zwiększyć wydajność gotowania w profesjonalnej kuchni o 25-50%. Wymiana standardowych modeli elektrycznych i gazowych na indukcyjne pozwoli Ci więc ograniczyć koszty i zwiększyć zyski.
Jak wybrać kuchenkę indukcyjną do restauracji?
Dzięki dynamicznemu rozwojowi technologii na rynku nie brakuje różnorodnych kuchenek indukcyjnych, które łatwo dostosować do specyfiki prowadzonej działalności. Modele przenośne doskonale sprawdzą się wszędzie tam, gdzie ważna jest mobilność, czyli w przypadku food trucków, niewielkich barów czy też firm cateringowych. Natomiast modele stacjonarne w lokalach stacjonarnych.
Zazwyczaj te pierwsze mają mniejsze rozmiary i są wyposażone w jeden lub dwa pola grzewcze. Te drugie to mocne, duże kuchnie indukcyjne z kilkoma polami grzewczymi, niejednokrotnie wyposażone w otwartą podstawę lub szafkę. To, na jaką liczbę pól grzewczych się zdecydujesz, tak naprawdę zależy od potrzeb kuchni.
Na rynku dostępne są także kuchenki indukcyjne o specjalistyczne, np. przystosowane do garnków typu WOK. Sprawdzą się one w każdej profesjonalnej kuchni, nie tylko tej specjalizującej się w daniach kuchni azjatyckiej.
Kuchenka indukcyjna – jaka marki?
Przy wyborze kuchenki indukcyjnej warto zwrócić uwagę także na markę sprzętu. Renomowani producenci nie tylko stosują wysokiej jakości materiały oraz podzespoły, co pozytywnie wpływa na wydajność i niezawodność sprzętu, ale również oferują atrakcyjne warunki gwarancji i serwisu. Wśród najpopularniejszych marek wymienić można: Bartscher, Fagor Industrial, Grafen, Hendi, Kromet, MBM, RM Gastro, Red Fox czy też Stalgast.
Kuchenka indukcyjna może zdecydowanie usprawnić przygotowanie posiłków w kuchni restauracyjnej. Nie warto więc bać się tej technologii i korzystać ze starych kuchenek elektrycznych i gazowych, do których de facto trzeba dopłacać.
artykuł sponsorowany