Płyty kuchenne - elektryczne i ceramiczne - rodzaje, ceny, opinie, porady zakupowe

Kupowanie wyposażenia do kuchni nie jest wcale taką prostą sprawą. Za przykład potwierdzający te słowa posłuży nam płyta grzewcza. W uproszczeniu jest to kuchenka tak potrzebna w każdej kuchni. Jaką wersję wybrać, czy ma być to popularna kuchenka elektryczna wolnostojąca czy do zabudowy. Warto też odpowiedzieć na pytanie, jaka płyta grzewcza ma być w niej zamontowana. By ułatwić to zadanie opiszemy wszystkie dostępne rodzaje.

Płyta grzewcza i jej rodzaje

Płyta grzewcza to urządzenie kuchenne wykorzystywane do gotowania, pieczenia i smażenia. W najprostszej definicji jest to powierzchnia, na której ustawia się garnki i patelnie. Najczęściej stanowi najważniejszy elementem całej kuchenki z piekarnikiem. Jednakże na rynku możemy też odnaleźć same płyty. Dużą popularnością cieszą się wersje elektryczne. Zamieniają energię elektryczną na ciepło niezbędne do gotowania. Kuchenki elektryczne mogą być wyposażone w płyty grzewcze ceramiczne, żeliwne lub indukcyjne. Już ich nazwy wskazują, że różnią się pod względem technologicznym. Rozwiniemy ten temat w dalszej części artykułu.

Opisywane urządzenia można podzielić według jeszcze innych kryteriów. Będą to dwie grupy a do pierwszej należy kuchenka elektryczna wolnostojąca. To ten rodzaj jest na ogół połączony z piekarnikiem. Jego wielka zaleta to fakt, że jest to niezależne urządzenie. Do tego dochodzi atrakcyjna cena. Kuchenka elektryczna wolnostojąca ma konkurencję w postać płyt grzewczych do zabudowy. By je zamontować potrzebna jest szafka, w którą wmontowuje się piekarnik. Niezbędny jest też blat do zamocowania samej płyty. Istnieją też odmiany kuchenek do zabudowy, w których można oddzielić płytę od piekarnika. Wspomniane urządzenia zazwyczaj są droższe od opisywanych powyżej.

Kuchnia gazowo-elektryczna

Jest to propozycja dla osób lubiących uniwersalne rozwiązania. Kuchnia gazowo-elektryczna występuje w dwóch odmianach. Pierwsza z nich jest wyposażona w klasyczną płytę grzewczą gazową z piekarnikiem elektrycznym. Taka wersja ma kilka ważnych zalet. Po pierwsze brak prądu nie pozbawia nas możliwości gotowania. Po drugie piekarnik elektryczny jest wielofunkcyjny. Ważne jest też to, że do jego podłączenia nie jest potrzebne przyłącze trójfazowe. W przeciwieństwie do kuchenek w całości zasilanych prądem. Zatem kuchnia gazowo-elektryczna to ciekawe rozwiązanie. Jaka jest cena takiego sprzętu? Za najtańsze urządzenia zapłacimy około 600-1000 zł. Kuchenki z wysokiej półki mogą kosztować nawet 4000 zł.

W sklepach dostępne są też kuchenki gazowo-elektryczne innego typu. Chodzi tu o to, że na jednej płycie grzewczej znajdują się palniki gazowe oraz wersje elektryczne. W niektórych wersjach znajdują się dwa palniki gazowe i dwa elektryczne. Mamy też do czynienia z innymi konfiguracjami. Do pełnego działania urządzenia potrzebne są dwa źródła zasilania, co może być pewnym minusem. Jednakże brak jednego z nich nie zabiera nam możliwości gotowania. Dla wielu osób jest to wymarzone rozwiązanie. Czas wspomnieć o cenach tych urządzeń. Utrzymują się na bardzo podobnym poziomie, co sprzęty opisywane powyżej.

Kuchenka z płytą elektryczną

Czas na bardzo popularne rozwiązanie. Jest nim mianowicie kuchenka z płytą elektryczną. Występuje w trzech wersjach. Pierwsza z nich, coraz rzadziej wykorzystywana, posiada palniki żeliwne. Jest prosta w obsłudze i pozwala na korzystanie z różnych typów garnków. Jest też tania, taką kuchenkę można kupić za 700-800 zł. Ma też niestety poważne wady. Wykazuje się niską wydajnością, żeliwne płytki powoli się nagrzewają. Regulacja temperatury pozostawia wiele do życzenia. Trudno też utrzymać płytę w czystości. Dlatego też znacznie częściej wybierana jest płyta ceramiczna.

Płyta ceramiczna ma wbudowane spirale elektryczne lub lampy halogenowe. Te rozwiązania sprawiają, że płyta jest płaska i łatwa w czyszczeniu. Wykazuje też dużą odporność na uszkodzenia. Do tego odznacza się dużą wydajnością. Nie bez znaczenia jest też jej cena. Płyta ceramiczna może być dostępna od 1000-1500 zł. Podobne cechy i jeszcze większą wydajność oferuje kuchenka z płytą elektryczną indukcyjną. Oprócz prądu w działaniu wykorzystuje pole magnetyczne. Pozwala na szybkie regulowanie temperatury. Do gotowania są potrzebne specjalne garnki, co może być wadą. Do tego nie powinny jej używać osoby z rozrusznikami serca, aparatami słuchowymi czy pompami insulinowymi. Tego typu kuchenki w podstawowych wersjach kosztują 1500-1700 zł.