Kupujemy drewno kominkowe - na co zwrócić uwagę?

Kominek to taki element domu, który nie tylko ogrzewa jego przestrzeń, ale także nadaje wnętrzu świetny, romantyczny, przytulny klimat, zwłaszcza zimą, gdy na dworze panuje mróz, a my możemy przy jego cieple delektować się gorącą herbatą. Oprócz samej konstrukcji kominka bardzo ważną rzeczą jest jego eksploatacja, czyli to, jakiego drewna kominkowego użyjemy do palenia w nim. Zastanówmy się zatem, na co zwrócić uwagę, kupując drewno kominkowe.

Drewno kominkowe

Drewno kominkowe - ważne parametry

Przy sprzedaży drewna kominkowego stosowane są miary objętości zamiast masy. Jednostką jest metr przestrzenny (mp). To jednostka objętości to ilość drewna, która zajmuje 1 m³ w przestrzeni magazynowej. Drewno kominkowe można zakupić w postaci szczap o długości ok. 30 cm lub okrąglaków, których niezbędne jest pocięcie i porąbanie. W związku z tym, że drewno nie zajmuje całej przestrzeni, można przyjąć, że 1 metr przestrzenny drewna kominkowego to średnio 0,7 m³ o masie 400–500 kilogramów. Drewno kominkowe w postaci szczap można nabyć luzem lub w workach do 20 kg. Należy zwrócić uwagę na to, że wartość opałowa, a co za tym idzie koszt ogrzewania, 1 mp drewna w postaci okrąglaków jest około dwukrotnie wyższa niż tego samego drewna w postaci gałęzi lub szczap.

Im bardziej drewno kominkowe jest wysuszone, tym staje się twardsze i jest w stanie oddać więcej ciepła. Staje się wówczas bardziej kaloryczne. Warto zwrócić uwagę na to, że drewno suche pali się mniejszym płomieniem aniżeli mokre i trwa dłużej. Kora obniża wartość opałową. Dlatego lepiej, gdy drewno opałowe nie posiada jej zbyt wiele.

Istotnym parametrem drewna kominkowego jest jego także jego wilgotność. Największą wilgotność ma świeżo ścięte drewno. W takim przypadku duża część energii, ok. 30%–40%, która powstaje w wyniku spalania zostaje utracona na odparowanie wody. W przypadku wilgotnego drewna powstaje także dużo sadzy. Zalecana wilgotność drewna kominkowego to 20%. Osiąga się ją przez schnięcie pod dachem w ciągu 2 lat. Inne ważne parametry to gęstość, łupliwość, stopień wysuszenia i szybkość przesychania.

Drewno kominkowe - jakie gatunki wybrać?

Drewno z drzew iglastych czy liściastych?

Współcześnie w Polsce w stosunku 3:1 przeważają lasy iglaste nad liściastymi. Dominującym gatunkiem jest sosna. Ze względu na swoją dostępność i cenę jest ono najczęściej wybierane.

 Jednak drewno pochodzące z drzew iglastych nie jest najlepszym wyborem. Zawiera ono w swym składzie dużą ilość żywicy. Podczas spalania strzela ona przez co zanieczyszcza wnętrze kominka oraz najbliższe otoczenie. Drewno z drzew iglastych wytwarza sporą ilość dymu i sadzy, która powoduje z kolei zanieczyszczenie przewodów kominowych.

Drewno pochodzące z drzew liściastych jest zdecydowanie lepszym rozwiązaniem do kominka. Drewno takie charakteryzuje się niewielką zawartością żywicy. Sprawia to, że pali się ono równomiernie, nie wytwarza dymu i charakteryzuje się wysoką gęstością, dzięki czemu wytwarza dużą ilość ciepła. Przyjrzyjmy się zatem poszczególnym gatunkom drewna i ich właściwościom.

Charakterystyka poszczególnych gatunków drzew

Za najlepszy rodzaj drewna do opału uważany jest grab, jest on bardzo kaloryczny, osiąga gęstość po wysuszeniu 830 kg/m3, powoli się spala, ma niską zawartość kory, ok. 7%. Wydziela nieduży płomień, dając dużo ciepła. Jesion osiąga gęstość po wysuszeniu 750 kg/m3, jest bardzo twardy, kaloryczny, jego wadą może być trudność do pocięcia na mniejsze części. Buk to taki gatunek, który osiąga gęstość po wysuszeniu 730 kg/m3, jest wysokokaloryczny, pali się długo i równo, charakteryzuje się niską zawartością kory ok. 7%.

Dąb ma gęstość po wysuszeniu 710 kg/m3, jest wysokokaloryczny, ma przyjemny zapach i daje dużo ciepła. Dąb posiada wysoką zawartość kory ok. 22%, ponadto charakteryzuje się dużą zawartością kwasów i garbników. Brzoza osiąga gęstość po wysuszeniu 650 kg/m3, dosyć łatwo i szybko się spala równym płomieniem, ponadto nie zawiera wielu substancji smolistych.

Olcha ma gęstość po wysuszeniu 570 kg/m3, poprzez to, że podczas spalania wydziela przyjemny zapach, jest stosowana do wędzenia wędlin. Powinna być ona bardzo dobrze wysuszona. Topola ma gęstość po wysuszeniu 460 kg/m3, ma ona niewielką wartość opałową, wykorzystywana jest na podpałkę. Drzewa owocowe (śliwa, wiśnia, jabłoń, grusza) oraz orzech palą się równo i wolno, wydzielając przyjemny aromat.

Gdzie kupić drewno kominkowe? Ceny

W przypadku, gdy sami chcemy przygotować drewno do kominka, można kupić je w nadleśnictwie. Jest to rozwiązanie tańsze, niemniej jednak samemu trzeba będzie je pociąć i porąbać lub nawet pozostawić do wysuszania na dwa lata. Drewno kominkowe można także nabyć w tartaku lub w składzie budowlanym.

Jeden metr przestrzenny pociętego drewna kominkowego to obecnie cena ok. 150–200 zł, natomiast całych okrąglaków ok. 100–120 zł. Ceny drewna nie są stałe i zależą od gatunku oraz od aktualnej polityki Dyrekcji Lasów Państwowych, który jest głównym dostawcą drewna w Polsce. W przybliżeniu przyjmuje się, że przy cenie 150 zł za metr przestrzenny koszt uzyskania 1 kWh energii wynosi ok. 10-11 groszy.

Kupując drewno do naszego kominka powinniśmy zwrócić uwagę na kilka ważnych parametrów. Są nimi: gęstość, wilgotność, zawartość kory, kaloryczność, łupliwość i stopień wysuszenia i szybkość przesychania. Warto również zwrócić uwagę na gatunek drewna, którego chcemy użyć do ogrzewania w kominku. Najlepsze jest drewno bukowe, a gdy chcemy uzyskać ładny aromat, możemy wykorzystać drewno z drzew owocowych.

Ocena: 4,8/5 (głosów 16)
, aktualizacja 6 września 2018
Zobacz więcej artykułów na temat:
kominek ciekawostki porady budowlane
Komentarze
Dodaj komentarz
Podpis:

Wyszukaj na stronie:

Ta strona korzysta z plików cookies.

Nasza strona wykorzystuje pliki cookies w celu zbierania danych analitycznych (analizowania ruchu na stronie) oraz profilowania reklam przez naszych partnerów. Szczegóły znajdziesz w naszej polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz na to zgody, zablokuj pliki cookies w przeglądarce.

Zamknij