Czym jest stal nierdzewna?

Stal nierdzewna to stop żelaza z węglem, wzbogacony o substancje zwiększające odporność na działanie niszczących czynników (takich jak tlen, kwasy organiczne, wysoka wilgotność czy temperatury). Najczęściej stosowanymi dodatkami do stali są chrom, nikiel i molibden

W gastronomii do produkcji zarówno mebli kuchennych, jak i innych sprzętów, wykorzystuje się stal oznaczaną zgodnie z normami AISI jako: 

  • 304 – najbardziej popularny rodzaj stali w przemyśle spożywczym i chemicznym (tzw. nierdzewka). Zawiera 18-20% chromu oraz 10-12% niklu,
  • 316 – ma podwyższoną odporność na korozję w agresywnym środowisku (tzw. kwasówka). W składzie ma 16,5-18,5% chromu, 2-2,5% molibdenu oraz ok. 10-13% niklu,
  • 430 – jest odporna mechanicznie, ale wykazuje większą wrażliwość na działanie kwasów, ponieważ nie zawiera niklu ani molibdenu, a jedynie 16-18% chromu. Z tego powodu ma też niższą cenę.

Największe zalety mebli kuchennych ze stali nierdzewnej

Jak już wspomniano, największą zaletą mebli kuchennych ze stali nierdzewnej jest ich trwałość. Pod wpływem działania wilgoci, wysokich temperatur i kwasów wydzielających się w czasie obróbki żywności meble wykonane z drewna lub plastiku szybko niszczeją. Wiąże się to z koniecznością ich wymiany (a co za tym idzie sporymi kosztami), jeśli restauracyjna kuchnia ma się nadawać do przygotowywania posiłków dla gości. Inwestując od razu w meble kuchenne ze stali nierdzewnej, oszczędzasz sobie sporo stresu i kłopotów!

Odporność na korozję

Korozja oznacza niszczenie m.in. metali, które „dążą” do powrotu do naturalnego stanu (czyli do składu rudy metalu). Żelazo w stali reaguje np. z kwasami organicznymi czy wodą, co bardzo obniża wytrzymałość materiału. Dodatek chromu, niklu i innych pierwiastków ma na celu opóźnienie tych procesów. Na powierzchni mebli kuchennych ze stali nierdzewnej tworzy się bowiem cieniutka, ochronna warstwa tlenku chromu, która zabezpiecza głębsze partie przed działaniem wilgotnego powietrza (powszechnego w każdej kuchni).

Odporność na wysokie temperatury

Stale nierdzewne oznaczone jako AISI 304 i 316 wykazują odporność na działanie temperatury nawet ponad 800°C, a zaczynają się topić dopiero powyżej 1375°C! Dla porównania: masło zaczyna się palić powyżej 135°C, a rafinowany olej rzepakowy powyżej 240°C. Nic więc dziwnego, że meble ze stali nierdzewnej spełniają wysokie normy przepisów przeciwpożarowych.

Łatwość czyszczenia

Meble kuchenne ze stali nierdzewnej można czyścić bardzo agresywnymi środkami chemicznymi, które w 100% zabijają wszelkie niebezpieczne dla zdrowia drobnoustroje. Ten materiał najlepiej czyścić dedykowanymi produktami do mycia stali nierdzewnej (zawierającymi alkaliczne chlorowane lub niechlorowane chemikalia) za pomocą miękkich ściereczek. Jeśli chcesz używać środków na bazie chloru, wybielaczy lub odkamieniaczy, pamiętaj o porządnym spłukaniu i wytarciu powierzchni.

Modny, industrialny styl

Meble kuchenne ze stali nierdzewnej charakteryzują się też minimalistycznym i industrialnym designem (bardzo modnym!). Są proste, funkcjonalne i pasują nawet do restauracji z otwartą kuchnią. Wystarczy kilka loftowych dodatków, aby Twoja kuchnia nabrała niepowtarzalnego charakteru, który będą mogli podziwiać goście.

Meble kuchenne ze stali nierdzewnej – wybór profesjonalistów

Jak widzisz, stal nierdzewna to materiał najbezpieczniejszy w kontakcie z żywnością, dlatego jest najlepszym wyborem do profesjonalnej gastronomii. Przed zakupem stalowych mebli kuchennych warto jeszcze upewnić się, czy spełniają one normy Państwowej Inspekcji Sanitarnej. W ten sposób inwestujesz w trwałość i bezpieczeństwo, które będzie niezmienne przez wiele lat. Profesjonalne, estetyczne i funkcjonalne meble z tego materiału znajdziesz w Horecapolska.pl.



artykuł sponsorowany

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Oceń
Dla 0,0% czytelników artykuł okazał się być pomocny