Morwa czarna – pochodzenie, właściwości lecznicze

Skąd pochodzi morwa czarna i morwa biała? Uprawa w Polsce

Morwa biała (morus alba) oraz morwa czarna (morus nigra) pochodzą z Chin, gdzie znalazły zastosowanie już wiele stuleci temu. Są to szybko rosnące i silnie rozkrzewiające się drzewa, które każdego roku wytwarzają jadalne owoce. Ich właściwości lecznicze zostały docenione także w Europie, a drzewo zyskało dużą popularność.

Morwa czarna pendula rośnie głównie w cieplejszych częściach Europy. Drzewo nie jest tak odporne na mróz jak morwa biała, dlatego w naszym kraju nie cieszy się tak dużą popularnością. Warto przy tym zauważyć, że zarówno morwa biała, jak i morwa czarna (morus nigra) posiadają zbliżone właściwości lecznicze.

W Polsce najlepiej sprawdza się uprawa morwy czarnej w doniczkach. W cieplejszych rejonach naszego kraju występuje także uprawa w gruncie. Jednak w tym przypadku morwa czarna pendula wymaga corocznego zabezpieczania przed działaniem mrozu.

Uprawa drzewa owocowego nie jest nadmiernie utrudniona. Morus nigra lubi słoneczne, osłonięte przed wiatrem stanowiska. Dostęp do dużej dawki promieni słonecznych umożliwi szybszy wzrost oraz obfite owocowanie. Uprawa powinna także uwzględniać wybór odpowiedniego podłoża. Morwa czarna najlepiej rośnie w przepuszczalnej, żyznej glebie o średnim poziomie wilgotności. Jej właściwości lecznicze sprawiają, że powoli zyskuje coraz większą popularność w naszym kraju. Mimo tego lepiej przystosowana do naszych warunków klimatycznych morwa biała okazuje się znacznie popularniejszą rośliną. Jej uprawa jest ułatwiona dzięki mrozoodporności, co stanowi duży atut.

Zastosowanie oraz właściwości lecznicze liści morwy i owoców

Morwa czarna oraz morwa biała są cennymi źródłami witamin. Owoce morwy czarnej zawierają między innymi witaminę C oraz aminokwasy egzogenne, które nie wytwarzają się same w ludzkim organizmie. Warto także dodać, iż owoce morwy czarnej i białej zawierają wapń, cynk, żelazo, miedź, potas oraz mangan. Dzięki temu są często stosowane jako suplement do walki z anemią.

W internecie znajdziemy interesujące przepisy na dżemy i przetwory z owoców morwy. Jednak warto pamiętać, że właściwości zdrowotne posiadają także liście. Znajdziemy w nich witaminy z grupy B, sterole, kwas palmitynowy, a także kwas fumarowy. Witaminy z grupy B znajdują szerokie zastosowanie w lecznictwie. Udowodniono ich działanie wspomagające w gojeniu ran, witaminy mają też zdolność do regulacji produkcji czerwonych krwinek i regulacji pracy układu nerwowego. Właściwości lecznicze liści zostały powszechnie docenione. Wyroby z morwy mogą być z powodzeniem stosowane, jako wspomagający odchudzanie suplement diety. Herbata z liści morwy może też zmniejszać poziom złego cholesterolu i redukować stężenie cukru we krwi. Wśród popularnego zastosowania liści morwy znajdziemy między innymi profilaktykę przeciwcukrzycową. Morwa czarna pendula może być też pomocna w walce z miażdżycą.

Polecane nawozy dla kwiatów w domu i ogrodzie

Zarówno liście jak i owoce morwy czarnej można pozyskać samodzielnie. W ofercie sprzedaży odnajdziemy niewielkie sadzonki. Na szczęście drzewka charakteryzują się szybkim przyrostem oraz corocznym owocowaniem. Warto przy tym podkreślić, że owoce morwy czarnej posiadają przyjemny, słodko kwaśny smak, który idealnie nadaje się na konfitury. Różnorodne przepisy zwiększają możliwości wykorzystania owoców. Na szczególną uwagę zasługują przepisy na konfitury bez cukru. Tego typu przetwory mogą stać się cennym, a jednocześnie smacznym suplementem codziennej diety. A może zainteresuje cię także ten artykuł o właściwościach i zastosowaniu czosnku niedźwiedziego?

Popularne wyroby i przeciwwskazania. Morwa czarna w praktyce

Morwa czarna i biała – najpopularniejsze wyroby

Jak już wiemy, zastosowanie owoców oraz liści morwy jest bardzo szerokie. Największą popularnością cieszy się herbata z morwy, którą znajdziemy w wielu sklepach zielarskich oraz aptekach. Cena zakupu okazuje się dość niska, a herbata posiada przyjemny smak.

Morwa czarna i jej owoce w dłoniach kobiety, a także właściwości owoców, działanie, przeciwwskazania i zastosowanie
Morwa czarna krok po kroku, czyli pielęgnacja i uprawa w Polsce, sadzenie, pielęgnacja oraz działanie i właściwości lecznicze

Wśród popularnych wyrobów z morwy znajdziemy także susz z liści. Jest to produkt, który możemy zastosować w celu sporządzenia herbaty czy naparów. Bez trudu odnajdziemy także przepisy na nalewki z liści morwy. Dużym atutem suszu jest atrakcyjna cena oraz szeroka dostępność. Susz możemy też pozyskać samodzielnie z młodych części drzewa owocowego.

Kolejnym popularnym wyrobem są suszone owoce morwy czarnej i białej.  Suszone owoce nadają się do spożycia i mogą stanowić naturalny suplement diety. W ich składzie odnajdziemy cenne witaminy, a także pektyny, które regulują procesy trawienne. Warto także wiedzieć, że owoce morwy posiadają dużą zawartość białka.

Właściwości lecznicze liści morwy i owoców sprawiły, że roślina jest także wykorzystywana do produkcji wyciągów oraz kremów. Wyciąg z morwy może być stosowany w celu wspomagania odchudzania, walki z miażdżycą czy wysokim stężeniem cukru we krwi. Kremy znajdują zastosowanie zewnętrzne i mogą poprawić stan cery. Związki zawarte w morwie działają ściągająco, a jednocześnie zmniejszają przebarwienia skóry. Dzięki temu morwa jest częstym składnikiem kremów na przebarwienia i piegi. Cena preparatów okazuje się mocno zróżnicowana.

Czy posiadająca właściwości lecznicze morwa posiada przeciwwskazania?

Wszystkie suplementy diety mogą powodować możliwe działania niepożądane. Dlatego morwa biała, tak jak i większość innych produktów posiada pewne przeciwwskazania. Herbaty oraz przetwory z morwy nie powinny być stosowane u osób, u których występują reakcje alergiczne na składniki danego produktu.

Warto także pamiętać, że działanie morwy białej nie było przebadane u kobiet w ciąży. Dlatego wyroby z morwy nie powinny być stosowane u kobiet ciężarnych, a także u kobiet w okresie laktacji. Morwa biała jest też chętnie wybierana, jako sposób walki z otyłością, a także z anemią. Warto przy tym podkreślić, że suplementy mogą jedynie wspomagać walkę z problemem. Regularne spożywanie herbaty czy owoców morwy powinno być zawsze połączone ze zdrową dietą oraz aktywnością fizyczną.

Morwa posiada udowodnione działanie obniżające poziom cukru we krwi oraz złego cholesterolu. Nie powinna być jednak traktowana, jako sposób walki z chorobą miażdżycową czy cukrzycą. Szczególnie niebezpieczne jest stosowanie wyciągów z morwy w połączeniu z niektórymi lekami na cukrzycę. Dlatego suplementowanie morwy u osób przewlekle chorych powinno być zawsze skonsultowane z diabetykiem.

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Oceń
Dla 94,7% czytelników artykuł okazał się być pomocny