Najlepszy chlebak do Twojej kuchni - polecane produkty

Chlebak to praktyczny pojemnik, który służy do przechowywania pieczywa. Wybór takiego elementu wyposażenia kuchni na pozór wydaje się bardzo prosty. Jednak ogromna oferta tego typu dodatków do domu może przysporzyć o zawrót głowy. Do wyboru mamy różne kształty, rozmiary oraz materiały wykończeniowe. Dlatego poniżej podpowiemy, jakie chlebaki mogą być praktycznym wyposażeniem aranżacji kuchennej.

Szukasz praktycznych chlebaków? Sprawdź te w naszym sklepie!

Ocena: 5,0/5 (głosów 1)

Chlebak ze stali nierdzewnej

Wybierz kształt chlebaka

Pojemnik na chleb może posiadać elementy ruchome, bądź składać się z kilku nieruchomych części.

Chlebaki ruchome – składają się z nieruchomej podstawy oraz rozchylanej bądź rozsuwanej pokrywy. Z reguły są bardzo łatwe do utrzymania w czystości, umożliwiają wygodne wkładanie pieczywa i skutecznie zabezpieczają je przed wysychaniem. Przed zakupem warto sprawdzić, czy ruchome elementy chlebaka są odpowiednio spasowane. Rozsuwana lub rozchylana pokrywa nie powinna hałasować ani wytwarzać zbyt dużego oporu.

Chlebaki nieruchome – takie pojemniki nie cieszą się tak dużą popularnością jak ruchomy pojemnik na chleb. Jednak mogą być efektownym elementem wyposażenia każdej kuchni. Chlebak nieruchomy składa się z podstawy oraz zdejmowanej pokrywy. Najczęściej spotkamy go w wersji ceramicznej lub stalowej. W ofertach producentów często pojawiają się nieruchome chlebaki o dużych walorach dekoracyjnych. Możemy je dopasować do niemal każdego stylu kuchennego. Nieruchoma pokrywa może posiadać ciekawe zdobienia, które elegancko podkreślają wiodącą stylistykę wnętrza.

Zarówno ruchome jak i nieruchome chlebaki powinny posiadać skuteczny system wentylacji. Pieczywo musi być zabezpieczone przed nadmiernym wysychaniem, ale także przed atakiem pleśni. Dobrze wykonane otwory wentylacyjne (najlepiej na przeciwległych ścianach chlebaka) powinny delikatnie cyrkulować powietrze we wnętrzu i nie dopuścić do nadmiernego zawilgocenia.

Zwróć uwagę na materiał, z którego wykonano chlebak

W sklepach można nabyć chlebaki wykonane z wielu materiałów. Jednak powszechną popularnością cieszy się zaledwie kilka z nich.

Chlebak drewniany – świetnie sprawdza się w kuchniach zainspirowanych stylem rustykalnym i ekologicznym. Drewno posiada zdolność do regulacji poziomu wilgotności powietrza. Zatem pieczywo pozostawione we wnętrzu pojemnika nie będzie zbyt szybko wysychało ani pleśniało. Chlebak drewniany sprawia, że nasze pieczywo na dłużej zachowuje swoje walory smakowe. Jedynym mankamentem tego zakupu jest trudność utrzymania chlebaka w czystości. Drewniany pojemnik na chleb nie jest też zbyt odporny na działanie wilgoci, która często panuje w słabo wentylowanych, niewielkich kuchniach. Wiąże się to ze zmniejszeniem jego żywotności.

Chlebak ceramiczny – czyli wykonany z uformowanej, wypalonej gliny. Jest odporny na działanie zmiennych temperatur oraz wysoki poziom wilgoci. Chlebak ceramiczny nie wchodzi w reakcję z żywnością, dzięki czemu pieczywo zachowuje swój naturalny smak i aromat. Warto też dodać, że ceramiczne akcesoria kuchenne posiadają różnorodne zdobienia. Możemy je dopasować do każdej stylistyki kuchennej. Chlebak ceramiczny posiada zdolność do odprowadzania wilgoci z wnętrza pokrywy. Dzięki temu przechowywane pieczywo na dłużej zachowuje swoje walory smakowe i jest dobrze zabezpieczone przed atakiem chorobotwórczej pleśni. Jedynym mankamentem produktów ceramicznych jest ich większa waga, oraz niewielka odporność na uszkodzenia mechaniczne. Ze względu na większy ciężar materiału, chlebak ceramiczny rzadko przybiera większe, ponadstandardowe rozmiary. Dlatego nie sprawdzi się w kuchni eksploatowanej przez większą grupę domowników.

Chlebak ze stali nierdzewnej – metalowe produkty idealnie sprawdzają się w nowoczesnych kuchniach, wyposażonych w AGD koloru Inox. Chlebak ze stali nierdzewnej łączy w sobie atrakcyjny design, nowoczesny wygląd, niewielką wagę oraz odporność na niszczące działanie wilgoci. Produkt nie gromadzi na swojej powierzchni groźnych bakterii i jest łatwy do utrzymania w czystości. Stalowy pojemnik na chleb wystarczy co jakiś czas przetrzeć wilgotną ściereczką z odrobiną płynu do zmywania naczyń. Chlebak ze stali nierdzewnej powinien być umieszczony w większej odległości od kuchenki. Zaleca się też ulokowanie go w przestrzeni zabezpieczonej przed działaniem intensywnych promieni słonecznych. Nadmierne nagrzanie metalu może prowadzić do osadzania się pary wodnej we wnętrzu pojemnika. To z kolei może doprowadzić do nadmiernego zawilgocenia pieczywa. Dlatego przed zakupem zwróćmy szczególną uwagę na umiejscowienie otworów wentylacyjnych. Ciekawym przykładem chlebaka stalowego będzie chlebak ze stali nierdzewnej firmy Meliconi. Model został wyposażony w ergonomiczny uchwyt, a także wydajną cyrkulację powietrza, która zabezpiecza pieczywo przed nadmiernym poziomem wilgoci. Można go kupić za kilkadziesiąt zł.

Chlebak bambusowy – to także chlebak drewniany, jednak charakteryzuje się znacznie większą odpornością na niszczące działanie wilgoci. Bambus jest drewnem egzotycznym, które w naturze wzrasta przy większej wilgotności powietrza. Pojemnik na chleb wykonany z tego tworzywa będzie zatem dobrym rozwiązaniem do wilgotnych aranżacji kuchennych. Nie wymaga konserwacji, a jego gładka powierzchnia ułatwia utrzymanie ścianek w czystości. Jego jedynym mankamentem jest wysoka cena zakupu. Bambusowy pojemnik na chleb może być nawet kilkukrotnie droższy niż zwykły chlebak drewniany i kosztować kilkaset zł. Dlatego nie znalazł jeszcze powszechnego zastosowania w aranżacjach kuchennych.

Chlebak z drewna kauczukowego – kolejne naturalistyczne rozwiązanie, które pasuje do większości aranżacji kuchennych. Chlebak z drewna kauczukowego posiada zwartą strukturę i efektowne usłojenie. Jest odporny na zmienny poziom wilgoci, wyższe temperatury oraz na uszkodzenia mechaniczne. Drewno kauczukowe nie wymaga impregnacji, ani dodatkowego zabezpieczenia. Posiada zdolność do regulacji poziomu wilgotności i nie wchodzi w reakcje z żywnością. Tego typu pojemnik na chleb z reguły przybiera tradycyjne formy. Dobrze sprawdza się w kuchniach minimalistycznych, a także ekologicznych. Jedynym mankamentem tego zakupu jest stosunkowo wysoka cena. Chlebaki z drewna kauczukowego nie są tak łatwo dostępne jak zwykły chlebak drewniany. To z kolei wiąże się z mniejszymi możliwościami wyboru, a także z ceną zakupu na poziomie kilkuset zł.

Chlebak z tworzyw sztucznych – jest jednym z tańszych modeli, dostępnych na polskim rynku. Największą zaletą plastiku jest łatwość do utrzymania w czystości, odporność na wilgoć, a także niewielka waga. Chlebaki mogą być wykonane z polietylenu, syntetycznej żywicy bądź popularnego polipropylenu. Przed zakupem warto zachować szczególną ostrożność. Plastikowe chlebaki, dostępne w sprzedaży handlowej nie posiadają żadnych danych dotyczących obecności szkodliwych dla zdrowia fenoli. Zatem zachodzi uzasadniona obawa, że niektóre pojemniki mogą być potencjalnie niebezpieczne dla naszego zdrowia. Dlatego lepiej będzie dołożyć trochę pieniędzy i zainwestować w nieco droższy, ale bezpieczniejszy chlebak, wykonany z innego materiału.

Jaki chlebak będzie najlepszy do kuchni?

Przede wszystkim taki, który zaspokoi nasze oczekiwania praktyczne i estetyczne. Wybierzmy pojemnik na pieczywo dopasowany rozmiarowo do naszych potrzeb. W kuchni użytkowanej przez kilkuosobową rodzinę sprawdzą się chlebaki o standardowej szerokości 40 – 50 cm. Jednak w ofertach producentów pojawiają się także akcesoria kuchenne o większych lub mniejszych rozmiarach. Mniejsze chlebaki znajdą swoje zastosowanie w szczególnie małych kuchniach, w których zachodzi potrzeba oszczędności blatu roboczego. Modele większe będą z kolei efektownym wyposażeniem pomieszczeń o ponadstandardowych gabarytach.

Wybierając model chlebaka zwróćmy szczególną uwagę na materiał z którego został wykonany. Osoby, które nie mają czasu na żmudne czyszczenie, powinny wybrać modele ze stali nierdzewnej lub nowoczesny chlebak ceramiczny. Chlebak drewniany nie będzie tak łatwy do utrzymania w czystości, a zmywanie powierzchniowych plam zajmie znacznie więcej czasu. Mimo wszystko jest to produkt idealny do aranżacji, w których dominują naturalne elementy wyposażenia.

Przed zakupem idealnego chlebaka zwróćmy też uwagę na jego walory dekoracyjne. Chlebaki to akcesoria kuchenne, których nie schowamy w szafce. Pozostają widoczne i muszą komponować się z całą aranżacją kuchenną. Dlatego dobierzmy je w taki sposób, by spełniały nasze indywidualne oczekiwania estetyczne.

, aktualizacja 21 kwietnia 2016
Zaloguj się aby dodać komentarz

Zaloguj


Jeżeli jeszcze nie masz konta, zarejestruj się bezpłatnie.
Ta strona korzysta z plików cookies.

Więcej informacji znajdziesz w polityce cookies.


Zamknij