Naturalne blaty kuchenne. Zobacz najmodniejsze materiały

Blat kuchenny to nie tylko element wykończenia mebli. To na nim odbywa się większość prac kuchennych. Aby długo cieszył oko, musi być odporny na zarysowania, wysoką temperaturę, wilgoć, ścieranie, przypadkowe uderzenia. Przy tym musi być estetyczny i pasować do wystroju kuchni. Dekoratorzy wnętrz coraz częściej sięgają po blaty z naturalnych surowców.

Blaty kuchenne

Blaty kuchenne – ceny grają rolę

Blat blatowi nierówny i nie chodzi tu o wymiary. Różnice zasadzają się w rodzaju, jakości, trwałości no i w cenie. Cena blatów kuchennych jest dobrym odzwierciedleniem ich jakości. Wiadomo, że tani, laminowany blat, będzie ładnie wyglądał przez kilka pierwszych lat, ale nie będzie tak trwały i odporny na czynniki zewnętrzne jak twardy blat granitowy.

Przy poszukiwaniach blatu warto wziąć pod uwagę właśnie cenę. To ona powie prawdę na temat jakości i trwałości. Blat wyglądający jak granitowy, ale kosztujący stosunkowo niewiele, najpewniej nie ma z granitem nic wspólnego. To tylko imitujący granit laminat. Blaty laminowane nie są odporne na zarysowania i wysoką temperaturę, źle znoszą długotrwały kontakt z wodą. Z czasem ścierają się i zmieniają kolor. Są dobrym wyborem dla osób, które lubią częste zmiany w wyglądzie kuchni, a remont jest niczym balsam dla ich duszy.

Blaty kuchenne

Blaty kuchenne drewniane

Nie tak dawno w aranżacjach wnętrz, także kuchennych, królowało drewno. Drewniane podłogi, szafki, parapety i oczywiście drewniane blaty kuchenne zdominowały kuchnie miłośników stylu eko. Naturalne piękno drewna wydobywane pracowitą ręką stolarza wymaga jednak specjalnego traktowania. Drewno nie jest odporne na zarysowania, wgniecenia, źle znosi wysoką temperaturę. Właściwie jedyne, z czym można sobie poradzić to woda. Dobrze zaimpregnowane drewniane blaty kuchenne traktowane z należną im dbałością, będą ozdobą kuchni przez całe lata. Jednak trzeba pamiętać – to nie jest dobry wybór dla osób, które nie są z natury ostrożne, a prace kuchenne wykonują z pośpiechem.

Warto wiedzieć, że blat kuchenny wykonany z jednolitego drewna nie jest tak dobry, jak blat zrobiony z drewna klejonego, postrzeganego jako gorsze. Wbrew pozorom to ten drugi jest bardziej odporny na zniekształcenia i pękanie. Zniszczony blat drewniany można zeszlifować i zaimpregnować na nowo.

Blaty kuchenne z kamienia naturalnego

Do przygotowania gotowych blatów kuchennych wykorzystuje się twarde kamienie, które mogą poszczycić się niebanalną urodą. Producenci mebli najczęściej sięgają po granit i marmur.

Dobrze zaimpregnowany blat kuchenny z kamienia będzie służył przez dziesięciolecia. Twardy materiał jest odporny na zarysowania, stłuczenia, obicia. Dzięki impregnatowi niweluje się ryzyko powstawania plam.

Do kuchni poleca się blaty kuchenne z granitu. Kamień ten jest co prawda droższy niż równie popularny marmur, ale lepiej sprawdza się w środowisko kuchennym. Wykazuje dużą plamoodporność, można go myć pospolitymi detergentami, trudno go zarysować, niestraszna mu wysoka temperatura, jest wodoodporny. Przegląd najładniejszych blatów kuchennych z granitu można zobaczyć np. tutaj: https://www.hoder.eu/realizacje/blaty-kuchenne.html.

Blaty kuchenne

Blaty kuchenne z kamienia syntetycznego

Mogłoby się wydawać, że nie ma nic trwalszego i odpornego na działalność człowieka niż naturalny kamień. Tymczasem kamienie syntetyczne sprawdzają się równie dobrze, a może nawet lepiej. Biorą to, co najlepsze z kamienia, czyli odporność na ścieranie i wysoką temperaturę. Są jednak ładniejsze, cieplejsze w dotyku i kosztują mniej niż prawdziwy kamień. Dekoratorzy wnętrz najczęściej sięgają po blaty z konglomeratu i kompozytu.

Blaty z konglomeratu nie są tak odporne na zarysowania i ścieranie, jak blaty kamienne. Przed zakupem warto sprawdzić, czy do ich produkcji użyto granitu, czy marmuru. Marmurowy konglomerat należy odpowiednio zabezpieczyć specyfikami do impregnacji, inaczej szybko się zetrze i straci połysk. Granitowy jest nieco twardszy, a przez to odporniejszy.

Kompozyt jawi się jako ideał wśród materiałów, z których można wykonać blaty kuchenne na wymiar (zobacz na https://www.hoder.eu/blaty-kuchenne.html). Jest podatny na formowanie, można nadać mu taki kształt, jaki jest potrzebny. Łatwo go wyczyścić, nie nasiąka wodą, jednak lepiej nie stawiać bezpośrednio na nim gorących garnków.

Największą zaletą kompozytu jest możliwość regeneracji. Jeśli warstwa wierzchnia jest mocno zniszczona, można ją zeszlifować.

Blaty kuchenne

artykuł sponsorowany

Ocena: 4,0/5 (głosów 1)
, aktualizacja 27 lutego 2019
Zobacz więcej artykułów na temat:
wp blaty kuchenne
Komentarze
Dodaj komentarz
Podpis:
captcha


Wyszukaj na stronie:

Ta strona korzysta z plików cookies.

Nasza strona wykorzystuje pliki cookies w celu zbierania danych analitycznych (analizowania ruchu na stronie) oraz profilowania reklam przez naszych partnerów. Szczegóły znajdziesz w naszej polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz na to zgody, zablokuj pliki cookies w przeglądarce.

Zamknij