Obalenie najpopularniejszych mitów na temat ekspresów do kawy. Dobry ekspres nie musi być drogi!
Jeśli chodzi o parzenie kawy w domu, król jest tylko jeden: to dobry domowy ekspres ciśnieniowy. W końcu, czy nie każdy miał kiedyś marzenie, by uczynić ze swej kuchni małą, prywatną kawiarenkę? Miejsce, w którym będziemy mogli zaczynać dzień z uśmiechem, budzeni aromatem świeżo mielonych ziaren? Tak, własny ekspres to niewątpliwie marzenie każdego prawdziwego home baristy.
Jednak na drodze do jego realizacji pojawia się wiele przeszkód - wreszcie ekspres automatyczny to nie tylko zakup, to swego rodzaju inwestycja. W głowie pojawia się więc ogrom wątpliwości: jest przecież drogi, lepiej kupować kawę w mieście, jego obsługa będzie trudna, a proces nauki żmudny… Czy to prawda? Oczywiście, że nie - rozprawmy się więc z najpopularniejszymi mitami, dotyczącymi ekspresów do kawy!
Mit 1: dobry ekspres do kawy musi być drogi
Cóż, do obalenia tego mitu może posłużyć nam bardzo prosta i dość znana koncepcja: tak zwany efekt latte. Co to takiego? W myśl koncepcji amerykańskiego guru finansowego, Davida Bacha, jest to sposób, w jaki małe wydatki niemal niezauważalnie kumulują się każdego dnia, w rezultacie tworząc ogromną sumę - coś jak efekt kuli śnieżnej. Jako przykład wziął on właśnie kawę (stąd też nazwa) - w końcu to napój, który większość z nas pije każdego dnia i bez którego nie jest w stanie wyobrazić sobie normalnego funkcjonowania. Codziennie pijemy więc kawę w popularnych sieciówkach nie zastanawiając się właściwie nad tym, ile pieniędzy przez to tracimy. Przy optymistycznym założeniu, iż kubek kawy kosztuje 13 złotych, a kawę kupujemy w dni robocze idąc do pracy, to aż 3120 złotych rocznie. Taką sumę moglibyśmy zainwestować w dobry ekspres do kawy.
Z drugiej strony, ktoś mógłby nam zarzucić, iż nie bierzemy pod uwagę kosztów eksploatacji sprzętu. No to weźmy! Rocznie jest to około 300 złotych - nawet kupno dobrego urządzenia i jego roczne używanie będzie tańsze niż codzienne zaopatrywanie się w czarny napar w kawiarniach. Pierwszy mit obalony, idziemy więc dalej!
Mit 2: dobry ekspres do kawy musi być drogi
Oczywiście “drogi” jest tu kwestią absolutnie relatywną - odwołując się do poprzedniego akapitu, w odniesieniu do codziennej wizyty w kawiarni ekspres to tani sprzęt. Przykładowo, jeżeli starannie poszukamy, dobry ekspres do kawy, nieobowiązkowo nawet na promocji, możemy znaleźć w cenie 1,500 złotych (wygodne oferty często można znaleźć tutaj), co nie jest wielkim kosztem, jeżeli porównamy to z codziennym kupowaniem kawy na mieście. Jednak czy taki ekspres do kawy będzie dobry, czy będzie spełniał nasze oczekiwania? Oczywiście, że tak! Nawet podstawowe urządzenia oferują dziś bowiem zaawansowane funkcje użytkowania w bardzo przystępnej cenie. Na przykład, za dwa tysiące możemy nabyć ekspres do kawy, pozwalający na samodzielne regulowanie przepisów i dopasowanie ich pod nasze indywidualne potrzeby - to coś, za co jeszcze kilkanaście lat temu profesjonalni bariści daliby się metaforycznie pokroić.
Mit 3: obsługa ekspresu jest skomplikowana
To kolejny mit, który bardzo łatwo obalić. Wystarczy wspomnieć, iż dziś dzięki ekspresom automatycznym kawę możemy przygotować dosłownie za jednym dotknięciem przycisku i nie jest to najmniejsza przesada. Prawdą jest, iż wiele wysiłku kosztuje nauka sztuki przygotowania kawy przy pomocy profesjonalnego ekspresu kolbowego, radzimy zatem zastanowić się, ile czasu chcemy poświęcić na proces parzenia. Jeżeli odpowiedzią będzie ,,Jak najmniej’’, radzimy kupować w pełni automatyczny ekspres do kawy.
Dziś obsługa ekspresów jest dziecinnie prosta. Wystarczy podłączyć urządzenie do prądu, wlać wodę i mleko, wsypać ziarna i voilà! Najnowsze modele posiadają wszystkie niezbędne funkcje od mielenia ziaren po ubijanie pianki mlecznej, toteż ekspres będzie naszym indywidualnym baristą.
Pozostaje jeszcze kwestia czyszczenia naszego sprzętu. Choć nie istnieją jeszcze urządzenia, które potrafiłyby się odkamienić i czyścić samodzielnie, rozwój technologiczny sprawił, że konserwacja nie nastręcza większych kłopotów. Większość nowoczesnych ekspresów przeprowadza pokaźną część procedury czyszczenia samodzielnie, natomiast jeśli nie są w stanie tego zrobić, same z wyprzedzeniem dają nam konkretne komunikaty o konieczności przeprowadzenia czyszczenia. Takie części jak tacka czy pojemnik na fusy można łatwo umyć w zmywarce, ponadto niektóre ekspresy do kawy posiadają dodatkowe filtry wody, które chronią urządzenie przed kamieniem. Oczywiście trzeba pamiętać o ich regularnej wymianie. Żywotność filtrów zależy od jakości wody, ale nie musisz się martwić, że nie wymienisz filtra na czas - ekspres sam powiadomi Cię, kiedy nadejdzie czas jego wymiany. Więc to od Ciebie zależy, czy będzie to skomplikowany proces.
Mit 4: nie każda kawa ziarnista jest odpowiednia
Nie istnieje taki ekspres do kawy, który uległ awarii z powodu nieodpowiednich ziaren kawy. Producenci nie pakują przecież do opakowań kamyków czy gałązek, które mogłyby uszkodzić mechanizm mielenia. Należy jedynie pamiętać, że w przypadku stosowania kawy ziarnistej z dodatkami takimi jak karmel, powinniśmy częściej czyścić młynek, ponieważ wydzielany olej zostanie na ściankach.
Mit 5: ekspresy automatyczne robią gorszą kawę od kolbowych
To nie mit, a raczej pewnego rodzaju niedopowiedzenie: prawdą jest, iż ekspres kolbowy oferuje większą możliwość kontroli całego procesu przygotowania naparu, dzięki czemu finalny efekt może być wyśmienity. Należy jednak pamiętać, iż ludzie są… tylko ludźmi - nie jesteśmy doskonałymi maszynami, przez co łatwo popełniamy błędy, które mogą zrujnować nawet najlepsze ziarna kawy. Zły tamping, źle dobrana grubość mielenia, zbyt krótkie nagrzanie urządzenia… przestrzeni do popełnienia błędów jest mnóstwo.
Wiecie za to, co jest idealną, niepopełniającą błędów maszyną? Ekspres automatyczny. Przy wyborze pomiędzy automatycznym a kolbowym musimy po prostu sumiennie zastanowić się nad zaletami i wadami każdej z opcji: wolimy mieć możliwość nieco większej precyzji kosztem ryzyka popełnienia błędów, czy pełną wygodę, komfort i precyzję kosztem nieco mniejszych możliwości kontroli? Cóż, wybór należy tylko do ciebie, jednak najważniejszym jest, by zawsze pamiętać, że dobry ekspres do kawy to taki, który sprawia przyjemność tobie!
Mit 6: ekspresy do kawy szybko ulegają zepsuciu
Jest to stary mit, który powstał za czasów, kiedy na rynku pojawiły się pierwsze ekspresy do kawy. Wtedy to ich ,,umieralność’’ była naprawdę wysoka… Teraźniejsze urządzenia są nieustannie ulepszane za pomocą wprowadzania najnowszych technologii oraz naprawiania zaistniałych błędów.
Przyznajemy, iż każde urządzenie się, jeśli nie jest odpowiednio pielęgnowane, może się zepsuć. Jeżeli zatem będziemy przestrzegać wszystkich wymagań producentów, takich jak m.in. regularne odkamienianie, usuwanie fusów, stosowanie filtrów do wody, przedłużymy żywotność ekspresu. Warto także mieć na uwadze, iż niektóre sklepy (na przykład Przyjaciele Kawy) oferują bezpłatną dwuletnią gwarancję, toteż można powierzyć naprawę urządzenia ekspertom i się o nic nie martwić. Ponadto nie tylko naprawią problem czy wymienią zepsutą część, ale także doradzą, co należy zrobić, aby uniknąć problemów w przyszłości.
Podsumowanie
Zajmując się profesjonalnie tematyką kawy zdajemy sobie doskonale sprawę jak stresującym zadaniem może stać się wybór ekspresu. W internecie znajduje się wiele stojących ze sobą w sprzeczności informacji, wszędzie można natknąć się na półprawdy i niedopowiedzenia. Transparentność stanowi dla nas cechę kluczową, dlatego tak zależało nam na wspólnym, logicznym i rzetelnym obaleniu najczęściej spotykanych mitów: by uczynić twój potencjalny wybór nowego urządzenia nieco łatwiejszym. Zachęcamy również do samodzielnego zagłębienia się w fascynujący i bogaty świat kawy: im więcej będziesz o nim wiedzieć, tym lepiej poznasz własne kawowe potrzeby, a co za tym idzie, łatwiej będzie podjąć ci decyzję co do preferowanego przez ciebie sprzętu.
artykuł sponsorowany