Pianka do styropianu jako klej – rodzaje, opinie, ceny, skuteczność

Pianka do styropianu jest dzisiaj nowoczesną metodą mocowania materiałów izolacyjnych. Klej do styropianu nie wymaga tyle pracy i czasu, co tradycyjna zaprawa klejowa – zatem wiele ludzi decyduje się na jego używanie. Dlaczego klej poliuretanowy do styropianu jest tak popularny, czym właściwie się charakteryzuje oraz jakie są opinie o poszczególnych produktach?

Jeśli planujesz remont lub wykończenie wnętrz, skorzystaj z usługi Szukaj Wykonawcy, dostępnej na stronie Kalkulatory Budowlane. Po wypełnieniu krótkiego formularza zyskasz dostęp do najlepszych ofert.

Pianka do styropianu jako klej – rodzaje, opinie, ceny, skuteczność

Zdjęcia udostępnione dzięki uprzejmości firmy Selena S.A.

Pianka do styropianu

Nowoczesna zaprawa do klejenia styropianu

Klej do styropianu zwany klejem poliuretanowym (bądź „zaprawą w piance”) jest niczym innym, jak materiałem służącym do klejenia styropianu. Zazwyczaj ma postać pianki, którą można zainstalować w specjalnym pistolecie montażowym. Pianka poliuretanowa do styropianu znacznie ułatwia mocowanie go oraz skraca czas montażu materiałów izolacyjnych. Dlaczego? Otóż, pianka do uszczelniania styropianu to produkt gotowy do użycia! To bardzo ważne, ponieważ wcześniej nie trzeba przygotowywać żadnej zaprawy. Możemy wyróżnić dwa rodzaje klejów poliuretanowych:

  • kleje jednoskładnikowe – ten rodzaj kleju zwiększa swoją objętość oraz tworzy swego rodzaju elastyczną spoinę. Produkty znajdują bardzo szerokie zastosowanie we wszelakich pracach wykończeniowych, np. stosuje się je do klejenia materiałów termoizolacyjnych (jak styropian). Taka pianka do styropianu może pracować w różnym zakresie temperatur.
  • klej dwuskładnikowy – jego składniki to żywica i utwardzacz. Jest to nie tylko materiał do klejenia styropianu, ale też dużych elementów z drewna! Pianka montażowa w postaci kleju poliuretanowego dwuskładnikowego dzieli się dodatkowo na twardo-elastyczny oraz elastyczny. Pierwszy służy do klejenia wielkowymiarowych elementów konstrukcji, z kolei drugim można kleić okładziny bądź laminaty. Sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o styropianie.

Pianka poliuretanowa do styropianu – co warto wiedzieć?

Piana poliuretanowa z całą pewnością znakomicie posłuży chociażby przy ocieplaniu ścian zewnętrznych styropianem. Twardnieje ona znacznie szybciej niż tradycyjny klej, a więc w ciągu doby możesz przykleić nie tylko materiał izolacyjny, ale również wykonać z jego pomocą instalację kołków! Pianka montażowa poliuretanowa jest niezwykle ekonomiczna – jedno opakowanie zazwyczaj wystarcza nawet na 8 m2 ocieplenia! To sporo, ponieważ tradycyjna zaprawa wystarczy zaledwie na ok. 5 m2.

Ogromną zaletą jaka charakteryzuje klej poliuretanowy do styropianu jest możliwość prowadzenia z jego pomocą prac w szerokim zakresie, jeżeli chodzi o warunki… pogodowe. Pianka do styropianu świetnie poradzi sobie bowiem w niskiej temperaturze bądź wilgotnej atmosferze (od 0 do 40 st. C i przy wilgotności nawet powyżej 90%). Przy niższej temperaturze piana utwardza się ok. 2-3 godzin, natomiast wysoka temperatura to szybki czas utwardzania (ok. 10 minut).

Pianka do uszczelniania styropianu skutecznie uodporni materiał izolacyjny przed ssaniem wiatru bądź naprężeniem wynikającym z wahań temperatury. Klej poliuretanowy ma świetną przyczepność, a więc posłuży nie tylko przy ocieplaniu ścian zewnętrznych styropianem – możesz go bowiem zastosować również na podłożu mineralnym, drewnie, metalu lub innym tworzywie sztucznym. A może zainteresuje cię także ten artykuł o styropianie grafitowym?

Klej do styropianu – popularne produkty

Tytan Eos do styropianu 750 ml

Jest to jeden z najbardziej popularnych klejów poliuretanowych, który przeznaczony jest do klejenia płyt styropianowych. Dzięki swojemu szerokiemu zastosowaniu Tytan Eos zyskał sobie bardzo pozytywne opinie – z jego pomocą możesz kleić bowiem zarówno parapety, jak i listwy ozdobne, płyty gipsowo-kartonowe, panele ścienne bądź kasetony. Ten popularny rodzaj kleju charakteryzuje się wysoką przyczepnością do materiałów budowlanych, jak spieniony polistyren (EPS) bądź polistyren (XPS).

Pianka do styropianu jako klej – rodzaje, opinie, ceny, skuteczność

Zdjęcia udostępnione dzięki uprzejmości firmy Selena S.A.

Klej do styropianu Tytan Eos do styropianu 750 ml - opis

Temperatura pracy

0-30 st. C

Czas korekty

ok. 15 min

Czas kołkowania

2 godziny

Współczynnik przewodzenia ciepła

0,036 W/mK

Wydajność

ok. 8 m2

Ceny

40-45 zł

Polecane styropiany i kleje do styropianu - sprawdź ceny!

Klej CT 84 Express 850 ml

To jednoskładnikowa pianka do styropianu, która służy do mocowania płyt styropianowych bądź innych płyt izolacyjnych. Jej wydajność jest nawet 100 % większa od tradycyjnych zapraw klejowych, a siła klejenia wyższa o 15 %. Za pomocą pianki prace ociepleniowe zostaną skrócone o co najmniej… 5 dni! Produkt polecany jest szczególnie w okresach niższej temperatury, kiedy wysychanie zapraw klejowych jest znacznie spowolnione. Właściwości termoizolacyjne kleju CT 84 można porównać do przewodzenia ciepła przez styropian bądź wełnę. A może zainteresuje cię także ten artykuł o wyborze styropianu podłogowego?

Klej do styropianu CT 84 Express 850 ml - opis

Temperatura pracy

0-40 st. C

Czas korekty

ok. 10 min

Czas kołkowania

2 godziny

Współczynnik przewodzenia ciepła

0, 040 W/mK

Wydajność

ok. 10 m2

Ceny

45-50 zł

Pianka do styropianu jako klej – rodzaje, opinie, ceny, skuteczność

Zdjęcia udostępnione dzięki uprzejmości firmy Selena S.A.

Baumaster klej do styropianu Styrofix 750 ml

Jest to niskoprężny klej poliuretanowy jednoskładnikowy, który świetnie poradzi sobie z mocowaniem płyt styropianowych w systemach ocieplenia budynku metodą BSO. Doskonale posłuży również jako pianka montażowa płyt XPS i EPS w ocieplaniu fundamentów bądź przyziemnych części konstrukcji budynku. Sprawdź także ten artykuł z porównaniem różnych rodzajów styropianu.

Najlepsze kleje do różnych zastosowań - sprawdź ceny!

Klej do styropianu Baumaster Styrofix 750 ml

Temperatura pracy

0-30 st. C

Czas korekty

ok. 10 min

Czas kołkowania

2 godziny

Współczynnik przewodzenia ciepła

0,036 W/mK

Wydajność

ok. 8 m2

Ceny

20-25 zł

Ocena: 4,3/5 (głosów 15)
, aktualizacja 20 czerwca 2019
Zobacz więcej artykułów na temat:
styropian klej do styropianu chemia budowlana kleje
Komentarze (11)
  • 25 marca 2019 04:03 - ~Major napisał(a) ocena: -1 głosowało: 1

    Klej powinien być od tego samego producenta, co styropian. w ogóle najlepiej zaopatrzyć się w we wszystkie materiały u tego samego producenta, mamy wtedy producencką gwarancję trwałości całego sytemu, a już na pewno materiały muszą mieć rekomendację ITB, zwłaszcza styropian - tam ostatnio dużo wałków na jakości idzie

  • 31 marca 2019 10:03 - ~Piotrek napisał(a) ocena: -1 głosowało: 1

    Wybierając styropian zwracajcie uwagę na jego jakość. Wielu producentów, nawet tych znanych i powszechnie uznanych za przodowników rynku nie spełnia standardów jakości! Wystarczy zobaczyć wyniki kontroli publikowane na stronach GUNB

  • 23 czerwca 2019 04:06 - ~eryk napisał(a) ocena: -1 głosowało: 1

    Klejąc w taki sposób jak na zdjęciu możemy być pewni, że styropian odklei się od ściany (o ile w ogóle się przyklei). Większość problemów z przyklejeniem płyt styropianowych wynika z oszczędności na materiale i błędach wykonawczych właśnie. Zarówno klej jak i styropian rzecz jasna powinien być dobrej jakości, a jak dobra jakość to wiadomo że będą to materiały z wyższej półki cenowej. Najlepiej zweryfikować czy klej ma certyfikat jakości ITB i kupić materiały w kompletnym systemie.

  • 07 lipca 2019 09:07 - ~Gaweł napisał(a) ocena: -1 głosowało: 1

    O ile producent styropianu posiada piankę dedykowaną do przyklejania płyt styropianowych i materiały te są dobrej jakości, posiadają stosowne certyfikaty w tym ITB to nie widzę przeszkód. Prezentowany na zdjęciach sposób klejeni styropianu to już inna bajka, tak nie róbcie...

  • 24 lipca 2019 07:07 - ~radek napisał(a) ocena: -1 głosowało: 1

    Jak najbardziej tak, pod warunkiem że jest to pianka rekomendowana przez danego producenta styropianu. Ja mam styropian klejony pianką i wszystko jest okej, podczas przyklejania tez ładnie wiązał, tyle że styropian i piankę mam Termo Organiki, nie ryzykował bym kupna kleju/pianki innego producenta niż styropian

  • 26 lipca 2019 01:07 - ~Ewan napisał(a) ocena: -1 głosowało: 1

    Na pewno klej czy pianka powinny pochodzić od tego producenta od którego kupliśmy styropian, do tego ważne jest, by materiały posiadały atest Instytutu Techniki Budowlanej

  • 26 lipca 2019 04:07 - ~Michał napisał(a) ocena: -1 głosowało: 1

    Po co generować sobie dodatkową pracę w postaci porównywania jakości i opinii o klejach? Najwygodniej i najbezpieczniej kupować styropian w kompletnym systemie wraz z tynkami, klejami, siatkami itd. Jeśli styropian nie będzie się chciał przykleić bądź będzie odspajał od ściany, zgłaszamy reklamację do producenta i cześć, po kłopocie

  • 27 lipca 2019 08:07 - ~Edek napisał(a) ocena: -1 głosowało: 1

    Mi się dobrze pracuje zarówno na piance jak i na kleju, ale zawsze kupuje to co rekomenduje producent styropianu

  • 29 lipca 2019 02:07 - ~Jakub napisał(a) ocena: -1 głosowało: 1

    Trzeba stosować się do zaleceń producenta styropianu i nie kombinować. Większą uwagę poświęciłbym lekturze wyników kontroli styropianów, publikowanej na stronie internetowej GUNB, tam to się dzieje

  • 12 sierpnia 2019 12:08 - ~Tadeusz Norek napisał(a) ocena: 1 głosowało: 1

    Wszystkie komentarze powyżej chyba od tej samej osoby :) Owszem, najlepiej stosować wszystko od tego samego producenta i z certyfikatem, ale też bez przesady. Myślisz, ze np. TermoOrganika produkuje specjalny klej? Biorą to go od zewnętrznych dostawców i naklejają własną etykietę.

  • 13 września 2019 12:09 - ~podpis napisał(a) ocena: 0 głosowało: 0

    krwa... ale komentarze :) normalni ludzie tak nawet nie piszą. kleiłem pianą styropapę. wystarczy sprawdzić jak pianka reaguje ze styropianem - taka próbka. 3 paski po długości, kleimy na ścianę można na drugi dzień po tym skakać i się nie odklei.

Dodaj komentarz
Podpis:
captcha


Powiązane Artykuły
Kleje Atlas - przegląd oferty, zastosowanie, opinie, ceny, porady
Kleje Atlas - przegląd oferty, zastosowanie, opinie, ceny, porady
Jak przeliczyć m3 styropianu na m2 elewacji - wyjaśniamy
Jak przeliczyć m3 styropianu na m2 elewacji - wyjaśniamy
Kleje do szyb - rodzaje, zastosowanie, ceny, opinie, porady
Kleje do szyb - rodzaje, zastosowanie, ceny, opinie, porady
Kleje do metalu i stali - rodzaje, zastosowanie, opinie, ceny, porady
Kleje do metalu i stali - rodzaje, zastosowanie, opinie, ceny, porady
Które kleje do plastiku warto wybrać? Ceny, rodzaje, opinie, porady
Które kleje do plastiku warto wybrać? Ceny, rodzaje, opinie, porady
Kleje do aluminium - rodzaje, marki, opinie, ceny, porady użytkowe
Kleje do aluminium - rodzaje, marki, opinie, ceny, porady użytkowe
Klej polimerowy - zastosowanie, producenci, opinie, ceny, porady
Klej polimerowy - zastosowanie, producenci, opinie, ceny, porady
Kleje w sprayu - rodzaje, producenci, ceny, opinie, porady dla różnych zastosowań
Kleje w sprayu - rodzaje, producenci, ceny, opinie, porady dla różnych zastosowań
Klej montażowy - rodzaje, marki, opinie, ceny, porady użytkowe
Klej montażowy - rodzaje, marki, opinie, ceny, porady użytkowe
Kleje cyjanoakrylowe - zastosowanie, opinie, ceny, producenci, porady
Kleje cyjanoakrylowe - zastosowanie, opinie, ceny, producenci, porady
Kleje gipsowe - rodzaje, zastosowanie, producenci, opinie, cena
Kleje gipsowe - rodzaje, zastosowanie, producenci, opinie, cena
Kleje epoksydowe - rodzaje, marki, opinie, ceny, zastosowanie
Kleje epoksydowe - rodzaje, marki, opinie, ceny, zastosowanie
Kleje do gwintów i śrub - rodzaje, marki, opinie, ceny, sposób użycia
Kleje do gwintów i śrub - rodzaje, marki, opinie, ceny, sposób użycia
Skuteczne ocieplanie poddaszy i stropów – pianka poliuretanowa
Skuteczne ocieplanie poddaszy i stropów – pianka poliuretanowa
Styropian w Castoramie - przegląd oferty, ceny, opinie, wiodące produkty
Styropian w Castoramie - przegląd oferty, ceny, opinie, wiodące produkty
Przecinarki do styropianu - przegląd modeli, ceny, opinie, porady
Przecinarki do styropianu - przegląd modeli, ceny, opinie, porady
Pianka PUR - zalety, wady, ceny, producenci, opinie, zastosowanie
Pianka PUR - zalety, wady, ceny, producenci, opinie, zastosowanie
Styropian elewacyjny - rodzaje, ceny, opinie, porady dla wybierających
Styropian elewacyjny - rodzaje, ceny, opinie, porady dla wybierających
Styropian Termo Organika - przegląd oferty, rodzaje, ceny, opinie, parametry
Styropian Termo Organika - przegląd oferty, rodzaje, ceny, opinie, parametry
Styropian Austrotherm - rodzaje, zastosowanie, opinie, ceny, porady
Styropian Austrotherm - rodzaje, zastosowanie, opinie, ceny, porady
Styropian ekstrudowany - zastosowanie, parametry, ceny, opinie, porady
Styropian ekstrudowany - zastosowanie, parametry, ceny, opinie, porady
Styropian fasadowy - rodzaje, opinie, ceny, producenci, porady
Styropian fasadowy - rodzaje, opinie, ceny, producenci, porady
Styropian pod wylewki - który wybrać? Rodzaje, ceny, opinie, porady
Styropian pod wylewki - który wybrać? Rodzaje, ceny, opinie, porady
Pianka wysokoprężna - zastosowanie, opinie, ceny, porady użytkowe
Pianka wysokoprężna - zastosowanie, opinie, ceny, porady użytkowe
Pianka izolacyjna - rodzaje, zastosowanie, producenci, opinie, ceny
Pianka izolacyjna - rodzaje, zastosowanie, producenci, opinie, ceny
Styropian na posadzki i na podłogę na gruncie – rodzaje, opinie, ceny
Styropian na posadzki i na podłogę na gruncie – rodzaje, opinie, ceny
Standardowe grubości styropianu do różnych zastosowań – sprawdzamy!
Standardowe grubości styropianu do różnych zastosowań – sprawdzamy!
Styropian na fundamenty – rodzaje, ceny, opinie, producenci
Styropian na fundamenty – rodzaje, ceny, opinie, producenci
Ocieplenie styropianem grafitowym – inwestycja w ciepły dom
Ocieplenie styropianem grafitowym – inwestycja w ciepły dom
Dom ze styropianu - czy warto wznieść domek z bloczków styropianowych?
Dom ze styropianu - czy warto wznieść domek z bloczków styropianowych?
Jak wykonać ocieplenie domu styropianem krok po kroku?
Jak wykonać ocieplenie domu styropianem krok po kroku?
Klej do elewacji (styropianu) - który wybrać?
Klej do elewacji (styropianu) - który wybrać?
Koszt ocieplenia domu za m2 wełną mineralną i styropianem
Koszt ocieplenia domu za m2 wełną mineralną i styropianem
Dobry klej poliuretanowy do styropianu - który wybrać?
Dobry klej poliuretanowy do styropianu - który wybrać?
Cena styropianu do ocieplenia budynku - sprawdzamy różne rodzaje styropianu
Cena styropianu do ocieplenia budynku - sprawdzamy różne rodzaje styropianu
Wydajność kleju do styropianu - jakie jest standardowe zużycie w różnych sytuacjach
Wydajność kleju do styropianu - jakie jest standardowe zużycie w różnych sytuacjach
Jaki styropian pod ogrzewanie podłogowe wybrać?
Jaki styropian pod ogrzewanie podłogowe wybrać?
Styropian czy styrodur? Czym ocieplić dom jednorodzinny?
Styropian czy styrodur? Czym ocieplić dom jednorodzinny?
Ocieplanie domu styropianem, czy wełną mineralną? Poradnik krok po kroku
Ocieplanie domu styropianem, czy wełną mineralną? Poradnik krok po kroku
Styropian EPS czy styropian XPS? A może grafitowy? Sprawdzamy!
Styropian EPS czy styropian XPS? A może grafitowy? Sprawdzamy!
Styropian podłogowy - cena, rodzaje, potrzebna długość
Styropian podłogowy - cena, rodzaje, potrzebna długość
Styropian grafitowy – nowy standard w izolacji termicznej.
Styropian grafitowy – nowy standard w izolacji termicznej.
Grubość styropianu do ocieplenia – co wybrać?
Grubość styropianu do ocieplenia – co wybrać?
Jak wybrać styropian na ocieplenie i dlaczego nie wełnę mineralną?
Jak wybrać styropian na ocieplenie i dlaczego nie wełnę mineralną?
Ocieplenie poddasza - styropianem, pianką poliuretanową czy wełną mineralną? Zalety i wady
Ocieplenie poddasza - styropianem, pianką poliuretanową czy wełną mineralną? Zalety i wady

Wyszukaj na stronie:

Ta strona korzysta z plików cookies.

Nasza strona wykorzystuje pliki cookies w celu zbierania danych analitycznych (analizowania ruchu na stronie) oraz profilowania reklam przez naszych partnerów. Szczegóły znajdziesz w naszej polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz na to zgody, zablokuj pliki cookies w przeglądarce.

Zamknij