Piekarnik do zabudowy - jak wybrać najlepszy stosunek ceny do jakości?

Jaki piekarnik do zabudowy wybrać? To pytanie często pojawia się na ustach osób, które planują zakup nowych elementów wyposażenia kuchennego AGD. W ofertach sklepowych znajdziemy wiele typów piekarników. Przed dokonaniem wyboru warto przeanalizować ich najważniejsze parametry techniczne. Poniżej podpowiemy, jaki piekarnik do zabudowy sprawdzi się w kuchni, a także wskażemy modele, które charakteryzują się najlepszym stosunkiem ceny do jakości. Podpowiemy też, jak ulokować piekarnik w kuchni względem innych sprzętów AGD - lodówki, zmywarki, czy kuchenki mikrofalowej.

Szukasz sprawdzonych firm remontowych? Skorzystaj z usługi Szukaj Wykonawcy i otrzymaj oferty od atrakcyjnych firm.

Ocena: 5,0/5 (głosów 1)

Piekarnik do zabudowy marki Amica

Wybierz rodzaj piekarnika

To pierwsza kwestia, na którą trzeba zwrócić uwagę przed zakupem. Piekarnik do zabudowy może posiadać dwa sposoby zasilania:

Piekarnik elektryczny do zabudowy – to najczęściej wykorzystywane rozwiązanie. W ofertach producentów znajdziemy bardzo dużo modeli zasilanych prądem. Ich niewątpliwym atutem pozostaje łatwość do utrzymania czystości, brak ubocznych produktów spalania oraz wysoki komfort użytkowy. Piekarnik elektryczny do zabudowy bardzo szybko się nagrzewa i posiada możliwość dokładnej regulacji temperatury pieczenia. Dzięki temu przygotowywanie posiłków staje się łatwiejsze.

Piekarnik gazowy do zabudowy – jego największym atutem jest stosunkowo niski koszt eksploatacji. Piekarnik gazowy do zabudowy może posiadać kilka dodatkowych funkcji, które ułatwiają przyrządzanie potraw. Niestety oferta handlowa jest tu dość uboga. Gazowe piekarniki do zabudowy należą do rzadkości. Dlatego możemy napotkać pewne trudności w wyborze optymalnego sprzętu. Warto też dodać, że większość modeli posiada dysze przystosowane do przyłączenia gazu ziemnego. Czasem w ofertach handlowych znajdziemy też modele z dyszami dedykowanymi do podłączenia butli z propan butanem. Zawróćmy na to uwagę przed zakupem.

Określ optymalny rozmiar piekarnika

Piekarnik do zabudowy może przybierać różnorodne wymiary. W ofertach handlowych znajdziemy między innymi:

Piekarnik o standardowych rozmiarach – najczęściej ich wymiary oscylują wokół 60 cm wysokości, 60 cm szerokości i 55 cm głębokości. Jest to typowy format, który pasuje do większości ciągów kuchennych. Standardowy piekarnik do zabudowy posiada wiele dodatkowych funkcji. Znajdziemy go w ofertach niemal każdego producenta sprzętów AGD. Bogaty wybór wzorów, przydatnych funkcji i udogodnień jest dodatkowym atutem tego zakupu.

Kompaktowy piekarnik elektryczny – takie produkty przybierają mniejsze wymiary (najczęściej 45 cm wysokości i do 60 cm szerokości). Głębokość jest już uzależniona od specyfiki urządzenia. Kompaktowy piekarnik do zabudowy będzie szczególnie funkcjonalny w przypadku małych pomieszczeń kuchennych. Nie zajmie zbyt dużej powierzchni użytkowej i umożliwi wygodne przygotowywanie posiłków. Urządzenie kompaktowe może odznaczać się różnorodną specyfiką pieczenia. Pod względem sposobu przygotowywania potraw wyróżniamy tu:

  • Piekarnik tradycyjny – gorące powietrze jest tu rozprowadzane po komorze piekarnika w sposób standardowy.
  • Piekarnik parowy – jak sama nazwa wskazuje, służy do przygotowywania potraw na parze. W ostatnich latach jest coraz chętniej wybieranym rozwiązaniem, ze względu na kwestie zdrowotne. Potrawy przygotowane na parze zachowują więcej składników odżywczych, niż te przyrządzane w piekarnikach tradycyjnych. Piekarnik parowy do zabudowy posiada mniejszą moc grzewczą (zazwyczaj do 100 0C). Jednak możemy w nim przygotowywać większość potraw mięsnych i warzywnych. Ciekawym przykładem jest piekarnik do zabudowy Bosch CDG634BS1. Nabędziemy go za niespełna 2 500 zł.
  • Piekarnik z mikrofalówką – to rozwiązanie, które łączy zalety tradycyjnego pieczenia oraz szybkiego przygotowywania potraw w mikrofalówce. Komora piekarnika działa tak samo jak kuchenki mikrofalowe. Dzięki temu nie musimy umieszczać w kuchni dwóch oddzielnych urządzeń. Dobrym przykładem będzie tutaj piekarnik do zabudowy Amica AMMB44E1GCB. Koszt jego zakupu to ok. 2 000 zł.
  • Powiększony piekarnik elektryczny do zabudowy – różni się od pozostałych szerokością, która dochodzi do 90 cm. Modele powiększone często wykorzystują technologię Dual Cook, umożliwiającą przygotowywanie dwóch potraw jednocześnie. Dual Cook polega na zastosowaniu specjalnego separatora, dzięki któremu powstają dwie samodzielne komory pieczenia. W każdej z nich może utrzymywać się różna temperatura, a także intensywność obiegu powietrza.  Powiększony piekarnik daje dużo ciekawych możliwości przygotowywania posiłków. Często posiada wiele przydatnych, dodatkowych funkcji, które ułatwiają codzienną eksploatację. Ze względu na większe rozmiary nadaje się jedynie do kuchni o dużym metrażu.

Piekarnik elektryczny zintegrowany z płytą grzewczą czy samodzielny?

Obecnie największą popularnością cieszą się piekarniki zintegrowane z płytą grzewczą. Ich niewątpliwym atutem jest atrakcyjny koszt zakupu, połączony w łatwością montażową. Urządzenie grzewcze znajduje się bezpośrednio na podłodze, zatem musimy się schylać podczas jego użytkowania. Piekarnik zintegrowany z płytą grzewczą może być bezpiecznym i wygodnym rozwiązaniem. Jednak trzeba pamiętać o zakupie modelu z nienagrzewającymi się drzwiczkami.

Alternatywą jest coraz chętniej wybierany piekarnik samodzielny. Jego największym atutem pozostaje uniezależnienie od płyty grzewczej. Tego rodzaju produkty AGD możemy umieścić w dowolnie wybranym miejscu.  W ofertach handlowych znajdziemy modele do montażu w pionowym słupku. Piekarnik elektryczny do zabudowy w słupku może być zamontowany na różnej wysokości (uzależnionej od preferencji użytkownika). Możemy umieścić go zarówno w ciągu podblatowym, jak i na wysokości rąk. To drugie rozwiązanie będzie polecane z praktycznego punktu widzenia. Komora piekarnika zamontowana na wysokości rąk będzie znacznie wygodniejsza w użytkowaniu i czyszczeniu. Z łatwością włożymy i wyjmiemy z niej potrawy. Dlatego tego typu rozwiązanie jest często stosowane w intensywnie eksploatowanych kuchniach, w których regularnie przygotowuje się pieczone potrawy. Dodatkowym atutem montażu piekarnika na słupku jest zwiększone bezpieczeństwo najmłodszych użytkowników kuchni.

Piekarnik do zabudowy zintegrowany z płytą odznacza się lepszym stosunkiem ceny do jakości. Jednak piekarniki samodzielne dają użytkownikom większy komfort użytkowy i są szczególnie polecane dla osób, które planują częste przygotowywanie potraw.

Klasa energetyczna ma znaczenie

To nic innego jak zużycie prądu naszego piekarnika. Im lepsza klasa energetyczna, tym mniejsze koszty jego użytkowania. W ofercie handlowej znajdziemy modele klasy od A+ do C. Modele klasy C są najtańsze w zakupie, jednak generują najwyższe koszty użytkowe. Dlatego szczególną popularnością cieszą się modele klasy A. Standardowy piekarnik do zabudowy klasy A pobiera ok. 0,80 kWh energii na godzinny cykl pieczenia. Jest to dość dobry wynik, który sprawia, że eksploatacja piekarnika nie generuje zbyt wysokich kosztów. Modele klasy A charakteryzują się też najlepszym stosunkiem ceny do jakości. Bogata oferta producentów sprawia, że możemy wybrać taki piekarnik elektryczny w atrakcyjnych przedziałach cenowych.

Zwróć uwagę na sposób czyszczenia

Piekarnik do zabudowy może posiadać odmienne sposoby oczyszczania. Modele z najniższej i średniej półki cenowej pokrywa się warstwą emalii. To dość skuteczne rozwiązanie, bowiem emalia jest łatwa do utrzymania w czystości. Wystarczy ją przetrzeć wilgotną szmatką z odrobiną detergentu.  Innym rozwiązaniem jest czyszczenie wnętrza przy wykorzystaniu procesu pirolizy, który polega na spalaniu zabrudzeń i resztek jedzenia. Wystarczy wybrać odpowiedni tryb piekarnika oraz rozgrzać go do odpowiedniej temperatury. Spalone resztki spadają do dolnej komory, którą należy oczyścić. Kolejnym wygodnym rozwiązaniem jest emalia katalityczna. Jej porowata powierzchnia przyciąga i przytrzymuje tłuszcz. Co pewien czas trzeba rozgrzać piekarnik do odpowiedniej temperatury, wystudzić go i przetrzeć ścianki wilgotną szmatką.  Emalia katalityczna jest łatwa do utrzymania w czystości, a na jej powierzchni nie utrzymują się zaschnięte zabrudzenia.

Piekarnik elektryczny do zabudowy może być też wyposażony w oczyszczanie parowe. Zadaniem użytkownika jest jedynie ustawienie odpowiedniego programu i włożenie pojemnika z wodą. Para wodna zmiękczy brud oraz ułatwi jego szybkie usunięcie z wewnętrznej powierzchni urządzenia. Ciekawym, dodatkowym rozwiązaniem, które ułatwia czyszczenie jest zastosowanie idealnie gładkich szyb w drzwiczkach. Gładka szyba jest prosta do utrzymania w czystości i wystarczy ją przetrzeć wilgotną ściereczką z odrobiną detergentu. W ofertach niektórych producentów znajdziemy też piekarniki ze zdejmowanymi drzwiczkami, jednak jest to dość drogie rozwiązanie.

Najlepsze opinie uzyskują urządzenia z oczyszczaniem katalitycznym. Są szczególnie polecane dla osób, które regularnie pieką mięsa i nie chcą poświęcać czasu na żmudne usuwanie tłustych zabrudzeń. Poniżej zaprezentujemy kilka przykładów piekarników, wykorzystujących różne metody oczyszczania:

  • Emalia łatwo czyszcząca – piekarniki wykorzystujące emalie łatwo czyszczącą są dość tanie w zakupie. Dobrym przykładem będzie piekarnik do zabudowy Amica EBI 8562 AA (klasa energetyczna A). To dość prosty model, który kupimy już za 1 100 zł.
  • Kataliza – ceny piekarników z czyszczeniem katalitycznym nie muszą być znacznie wyższe niż koszty zakupów sprzętów z emalią łatwo czyszczącą. Dla przykładu, piekarnik elektryczny do zabudowy Whirlpool AKZ 7920NBnabędziemy już za1 400 zł.
  • Piroliza – koszty zakupu piekarnika wykorzystującego zjawisko pyrolizy mogą być nieco wyższe. Za zakup urządzenia z pośredniej półki cenowej zapłacimy ok. 1 500 – 1 800 zł. Dobrym przykładem będzie tu piekarnik do zabudowy Bosch HBA74R150E (klasa energetyczna A), który nabędziemy za ok. 1 700 zł.
  • Oczyszczanie parowe – modele z oczyszczaniem parowym nie muszą być zbyt kosztowne. Za zakup produktu ze średniej półki cenowej zapłacimy ok. 1 500 zł. Jako przykład wymienimy piekarnik Samsung NV70H3340RS (klasa energetyczna A). Orientacyjna cena zakupu tego modelu to 1 600 zł.

Dodatkowe funkcje i akcesoria piekarnika

Piekarnik do zabudowy może posiadać szereg dodatkowych funkcji, które ułatwiają przygotowywanie potraw. Do najczęściej stosowanych należy:

  • Grill – funkcja umożliwiająca przyrządzanie kiełbasek i grillowanych potraw mięsnych.
  • Termoobieg – służy do równomiernego rozprowadzania gorącego powietrza po wnętrzu piekarnika. Przyspiesza czas pieczenia i sprawia, że potrawy są równomiernie opiekane.
  • Szybkie nagrzewanie – przydatne do szybkiego otrzymania preferowanej temperatury w komorze pieczenia.
  • Termo sonda – służy do kontroli temperatury we wnętrzu potrawy.
  • Rozmrażanie – przydatna funkcja, służąca do szybkiego rozmrażania produktów spożywczych.
  • Programy pieczenia – znajdziemy je w lepszych modelach piekarników, sterowanych elektronicznie. Program pieczenia dopasowuje temperaturę do rodzaju pieczonej potrawy i jest szczególnie polecany dla mniej doświadczonych amatorów gotowania.

Wymienione powyżej funkcje i akcesoria to zwykle standard wyposażenia piekarników. Jednak opcje takie jak termo sonda są już dostępne jedynie w modelach z górnej półki. W ofertach producentów znajdziemy też piekarniki wyposażone w inne, nowoczesne możliwości. Jednak każde dodatkowe udogodnienie wpływa na podniesienie kosztów zakupu. Dlatego warto określić własne potrzeby użytkowe i wybrać model dopasowany do indywidualnych preferencji.

Jaki piekarnik do zabudowy warto wybrać?

Wszystko zależy od naszych potrzeb, preferencji kulinarnych i wielkości pomieszczenia kuchennego. Najlepszym stosunkiem ceny do jakości odznaczają się piekarniki ze średniej półki cenowej. W przedziale cenowym 1 500 – 3 000 zł znajdziemy już bardzo duży wybór modeli samodzielnych lub zintegrowanych z płytą grzewczą. Niektóre z nich będą wyposażone w funkcję Dual Cook, inne zapewnią wygodne sterowanie przy użyciu panelu elektronicznego, jeszcze inne umożliwią przygotowanie posiłków na parze. Warto sporządzić własny ranking produktów, porównać ich ceny, jakość wykonania oraz dodatkowe funkcje. Nie bez znaczenia będzie także rozmiar piekarnika, który powinien współgrać z wielością kuchni oraz specyfiką jej wyposażenia. W ofertach wiodących producentów znajdziemy także znacznie droższe modele, wzbogacone o nowoczesne rozwiązania technologiczne i niecodzienny wygląd. Jednak jest to rozwiązanie dedykowane dla grupy najbardziej wymagających użytkowników.

Pamiętaj jednak, że jeżeli poszczególne funkcje i akcesoria nie będą wykorzystywane - nie warto za nie płacić.

, aktualizacja 26 czerwca 2016
Zaloguj się aby dodać komentarz

Zaloguj


Jeżeli jeszcze nie masz konta, zarejestruj się bezpłatnie.
Znajdź firmę budowlaną
Ta strona korzysta z plików cookies.

Więcej informacji znajdziesz w polityce cookies.


Zamknij