Piekarnik z mikrofalą – jak wybrać tego typu sprzęt?
Dzięki piekarnikowi możliwe jest przygotowywanie różnorodnych potraw. Jego funkcjonalność znacząco wzrasta, jeśli wybierzesz urządzenie z funkcją mikrofali. Na co zwrócić uwagę, jeśli interesuje Cię piekarnik z mikrofalą? Czy taki sprzęt jest w ogóle potrzebny, a jeśli tak, to kiedy się przyda? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz w artykule.
Dlaczego warto zdecydować się na piekarnik z mikrofalą do zabudowy?
Piekarnik i mikrofala do zabudowy – takie połączenie jest bardzo korzystne. Decyduje o tym to, że tego typu sprzęt:
- ma kompaktową konstrukcję i zajmuje niewiele miejsca w kuchni – nie musisz kupować dwóch oddzielnych urządzeń; jeżeli zrezygnujesz z wolnostojącej mikrofali, na blacie umieścisz więcej rzeczy, w tym na przykład ekspres do kawy,
- zapewnia wygodne użytkowanie – sprzęt jest zwykle umieszczony na wysokości wzroku, dzięki czemu gdy wkładasz do niego jedzenie, nie musisz się schylać, a ryzyko wylania czegoś bądź poparzenia się jest znacznie ograniczone,
- możesz zamontować w tzw. słupku – bezpośrednio pod oraz nad piekarnikiem mogą znajdować się szafki i szuflady, które pomieszczą wszelkie akcesoria niezbędne podczas pieczenia czy odgrzewania potraw,
- jest estetyczny i sprawdzi się w niemal każdym wnętrzu, bez względu na to, w jakim stylu została wykonana kuchnia,
- generuje niższe koszty niż oddzielnie kupowane piekarnik oraz mikrofala.
Takie urządzenie daje możliwość jednoczesnego korzystania z funkcji pieczenia oraz mikrofal, co przyspiesza obróbkę cieplną nawet o 50%. Efektem jest nie tylko usprawnienie procesu przyrządzania dań, ale również oszczędność energii. Inną zaletą jest szeroka funkcjonalność – możesz robić ciasta albo grillować, ale także szybko podgrzewać wcześniej przygotowane dania i rozmrażać je oraz piec na chrupko.
Piekarnik z mikrofalą do zabudowy to atrakcyjna opcja w wielu sytuacjach. Ze względu na swoje wymiary urządzenie idealnie sprawdzi się w małej kuchni lub niewielkim aneksie. To rozwiązanie, które docenią osoby kładące nacisk na wysoki komfort podczas przygotowywania potraw – można je przyrządzać szybko i nie trzeba obawiać się o utratę smaku czy aromatu.
Piekarnik z mikrofalą – na co zwrócić uwagę przed zakupem?
Kupując jedno urządzenie, w którym do dyspozycji jest zarówno to, co oferuje piekarnik, jak i funkcjonalność mikrofali, trzeba uwzględnić kilka parametrów. Najważniejsze to:
- klasa energetyczna – najkorzystniej pod kątem zużycia energii wypadają klasy A, B oraz C,
- pojemność – minimum to około 35 l,
- wymiary – do wyboru są urządzenia o gabarytach 60 × 60 cm bądź 60 × 45 cm; wielkość sprzętu należy dopasować do tego, jaką ilością miejsca dysponujesz w kuchni, jak również do Twoich potrzeb, jeśli chodzi o gotowanie (duży sprzęt pozwala jednorazowo umieścić w komorze więcej potraw),
- zakres temperatur – jest istotne, aby możliwa była regulacja na poziomie od 30–40°C do 250–300°C,
- wyposażenie – powinno ono obejmować blachę do pieczenia, brytfankę uniwersalną oraz ruszt,
- wariant kolorystyczny – zwykle do wyboru jest czarny, biały albo szary; są to uniwersalne barwy, dlatego łatwo wkomponujesz je w aranżację kuchni czy salonu.
Pamiętaj, że w trakcie codziennej eksploatacji przyda się zróżnicowany poziom mocy mikrofal. Do wyboru możesz mieć kilka ustawień, na przykład 90, 180, 600 czy 800 W.
Pod uwagę warto wziąć również to, jakie zabezpieczenia ma piekarnik z mikrofalą do zabudowy. Przydaje się nie tylko ochrona przed włączeniem przez dzieci czy wyłącznik bezpieczeństwa, ale również elektroniczne zamykanie drzwi oraz wskaźnik ciepła resztkowego, informujący o temperaturze, jaka panuje w komorze. Dzięki takim rozwiązaniom znacznie ograniczone jest ryzyko poparzenia.
Pamiętaj, że piekarnik z mikrofalą powinien być wyposażony w nowoczesne funkcje!
Aby cieszyć się pełnym komfortem w trakcie przyrządzania potraw, warto kupować wysokiej jakości urządzenia przeznaczone do pieczenia i odgrzewania dań. Przykładem są piekarniki z mikrofalą Siemens (sprawdź na: https://www.siemens-home.bsh-group.com/pl/), w których zastosowano wiele przydatnych rozwiązań. Chodzi o technologie:
- FastPreheat, pozwalającą na szybkie nagrzewanie piekarnika,
- VarioSpeed – łączy ona funkcje grzania klasycznego oraz mikrofalowego, dzięki czemu bardzo sprawnie przyrządzisz posiłek,
- CoolStart – na skutek eliminacji wstępnego nagrzewania możesz rozmrażać dania bez utraty cennego czasu,
- PulseStream, czyli funkcję gotowania na parze – taki system jest przydatny, gdy zamierzasz zrobić soczystą pieczeń lub zapewnić chrupiącą skórkę na chlebie,
- ActiveClean – funkcja oferuje samoczyszczenie komory urządzenia; wystarczy usunąć luźne zabrudzenia i włączyć program, dzięki czemu skutecznie pozbędziesz się zanieczyszczeń pozostałych po smażeniu czy grillowaniu.
Każdy piekarnik z mikrofalą do zabudowy Siemens oferuje liczne rodzaje grzania. Do dyspozycji masz na przykład funkcje typu:
- gorące powietrze Eco,
- grill o małej bądź dużej powierzchni,
- grzanie intensywne,
- podtrzymywanie ciepła,
- pieczenie w niskiej temperaturze,
- termoobieg 4D, gwarantujący równomierne rozprowadzanie gorącego powietrza na każdym z poziomów.
Przygotowywanie dań znacznie ułatwiają różne czujniki. Chodzi o:
- CookControl Plus, który stale monitoruje przebieg pieczenia i dostosowuje do niego parametry, w tym tryb grzania, temperaturę czy czas,
- BakeSensor – rozpoznaje on, kiedy wypiek jest gotowy i można go wyjąć z wnętrza urządzenia,
- RoastingSensor Plus, pobierający dane na temat temperatury we wnętrzu potrawy – zapewnia to idealny smak i aromat wówczas, gdy przyrządzasz drób czy ryby.
Komfort w trakcie obsługi urządzeń Siemens zapewnia dotykowe sterowanie poszczególnymi funkcjami dzięki wyświetlaczowi TFT Touchdisplay Plus, a także wielopoziomowe oświetlenie LED, gwarantujące idealny podgląd na jedzenie znajdujące się w komorze.
artykuł sponsorowany