Piwonia - odmiany, uprawa i wszystko inne, co warto wiedzieć

Jej łacińska urocza nazwa paeonia pochodzi od nazwiska greckiego lekarza Paeona. Bylina ta rośnie na jednym miejscu przez wiele lat, zachwycając ciągle swą urodą. Uprawa piwonii w ogrodzie nie sprawia większych problemów nawet amatorom, choć peonie to rośliny troszkę kapryśne - ale tak już bywa z królowymi ogrodów. Lubią, gdy grzeje je słońcu i omija silny wiatr. Te piękne i pachnące kwiaty ogrodowe znakomicie nadają się do bukietu.

Jeśli szukasz firmy, która wykona dla ciebie aranżację ogrodu, skorzystaj z usługi Szukaj Wykonawcy, dostępnej na stronie Kalkulatory Budowlane. Po wypełnieniu krótkiego formularza otrzymasz oferty od najlepszych wykonawców z twojej okolicy.

opublikowano: 5 kwietnia 2017
Ocena: 4,4/5 (głosów 5)

Różowa iwonia w okresie kwitnienia

Uprawa piwonii w ogrodzie

Piwonia rośnie w warunkach naturalnych w Peru, Ameryce Północnej, Azji i Europie. Jest to bylina lub krzew z rodziny peoniowatych. Gatunek paeonia lactiflora, czyli piwonia chińskawystępuje w stanie dzikim w dębowych lasach zachodniej Azji i w stepach Chin, a także w Korei, Japonii i na Syberii. Peonia to roślina długowieczna, której nie straszne są nawet bezśnieżne i mroźne zimy w uprawie. Młode sadzonki warto jednak na zimę lekko przykryć. Roślina ta jest bardzo wrażliwa na warunki, w których rośnie, dlatego kwiaty piwonii mogą się zmieniać w zależności od gleby lub nasłonecznienia. Piwonie krzewiaste czy piwonie drzewiaste prezentują się jako krzewy ozdobne, gdy tło dla nich stanowią trawy ozdobne lub oczko wodne.

Piwonie dobrze reagują na nawożenie organiczne. Posadzone w dobrze zaprawionych dołach, przez cztery lata uprawy nie wymagają już nawożenia. Naziemna część byliny osiąga swój pełny rozwój w ciągu 30-40 dni. Kwiaty piwonii rozwijają się jednocześnie z rozwojem pędów. By były ładne i duże, wyłamujemy część pąków, gdy osiągną wielkość grochu. Unikać też należy zbyt niskiego ścinania pędów, ponieważ rośliny pozbawione liści gromadzą niewiele substancji pokarmowych. Piwonie nadają się do uprawy jako kwiaty doniczkowe, raczej w ogrodach niż w domu.

Wybór stanowiska pod uprawę piwonii

Piwonie to byliny długowieczne, dlatego wybór stanowiska pod ich uprawę jest bardzo ważny. Nie lubią rosnąć w pobliżu ścian i murków, gdyż nagrzewanie się, a potem oziębienie budynku tworzy niekorzystny dla nich mikroklimat. Z kolei posadzenie roślin na podmokłych miejscu w ogrodzie sprawi, że uprawa piwonii będzie zagrożona chorobami grzybowymi. Na glebach lekkich i piaszczystych w ogrodach byliny te rosną dość dobrze, ale mają niewielkie kwiaty, które po ścięciu szybko więdną. Dobrze rozwijają też w miejscach cienistych, ale również słabo wówczas kwitną. Na glebach cięższych słabiej się rozrastają, za to obwicie kwitną i niejednokrotnie ładniej wybarwiają kwiaty. Uprawa piwonii powinna zatem uwzględniać rodzaj gleby. Trzeba też wiedzieć, że byliny o ogromnych pełnych kwiatach rozrastają się bardzo silnie na małej grządce w ogrodzie, a ich kwiaty po deszczu są ciężkie i kładą się na ziemi. Dlatego do niewielkich nasadzeń nadaje się piwonia niska, o mniejszych kwiatach. Do ogrodu warto rozważyć także wybór róż ogrodowych, o których informacje znajdziesz tutaj.

Piwonia rośnie najlepiej na glebie piaszczysto-gliniastej i w pełnym słońcu. Uprawa piwonii wymaga ponadto podłoża żyznego i dobrego nawożenia. Bylina ta dobrze znosi suszę i tylko przed kwitnieniem należy ją podlewać. Chcąc mieć piękne kwiaty, powinniśmy podlewać roślinę intensywnie od momentu pokazania się pąków, z częstotliwością co siedem - dziesięć dni. Jednorazowo stosujemy dawkę około dwudziestu litrów na krzaczek. Dodatkowe podlewanie jest niezbędne, gdy piwonie zawiązują kwiaty na rok następny, czyli w czerwcu i lipcu. Jeśli więc w tym okresie panuje susza, podlewamy byliny w identyczny sposób.

Kwiaty piwonii w wazonie

Piwonie pełniły szczególną rolę w dekoracja kwiatowych dawnych epok, ale najbardziej zadomowiły się w baroku. Na obrazach artystów flamandzkich piwonie oraz inne kwiaty ogrodowe widuje się bardzo często. Styl barokowych bukietów był wówczas dynamiczny i nieregularny, a kompozycje duże i bogate. Wstawiano kwiaty ogrodowe do masywnych wazonów z porcelany i szkła albo do kamiennych lub metalowych urn. Ustawiano bukiety na stołach w sieni lub w specjalnych niszach. W końcowej fazie baroku, lekkim i zmysłowym stylu rokoko, peonia, tym razem w delikatniejszej półpełnej formie, była nadal ulubionym kwiatem arystokracji. Piwonie i inne kwiaty ogrodowe komponowano już w skromniejsze aranżacje, a bukiety nabrały lekkości i dlatego używano do nich delikatniejszych naczyń - z alabastru, kryształu i porcelany.

Te atrakcyjne kwiaty ładnie wyglądają w ogrodzie w dużej grupie, ale pięknie prezentują się też jako kwiat cięty. W sezonie można je kupić nawet u ulicznej kwiaciarki. Cena dużego pęku wyniesie może dwadzieścia albo trzydzieści złotych. Kiedy wniesiemy kwiaty piwonii do domu, otulą pomieszczenia ładnym zapachem. Dodadzą też wnętrzom charakteru. Najbardziej lubiane są odmiany piwonii pełnych. Nie rezygnujmy łatwo z pojedynczych i półpełnych, ponieważ wyróżnia je intrygujące kolorystycznie zwieńczenie płatków. Ładnie wygląda w bukiecie piwonia tzw. anemonowa, o wystającym środku, złożonym z pręcikowych płatków oraz piwonia japońska, z płatkami pręcikowymi różniącymi się kolorem od płatków brzeżnych. Peonie ładnie wyglądają w stylizowanych na ludowo wazonach majolikowych, ale też w dostojnych, pięknych wazonach szklanych i kryształowych.

Jak przedłużyć świeżość piwonii w wazonie?

Jeśli hodujemy piwonie w ogrodzie, mamy to szczęście, że możemy je wnieść do domu każdego ranka. Jak pielęgnować piwonie? Warto wiedzieć, że ścinanie kwiatów w pełni ich rozwoju przyniesie efekt dekoracyjny tylko na krótki czas. Najlepiej jest więc pozyskać kwiaty w fazie zielonego pąka. Niestety nie zawsze się one otworzą, dlatego najbardziej optymalne jest cięcie pędów w momencie, gdy pąki są już lekko zabarwione. Po wstawieniu do wazonu otworzą się i będą dekorować mieszkanie przez 6-7 dni. Możemy przedłużyć ich żywotność, dodając odżywkę, dostępną w handlu w postaci saszetek lub płynu. Zapobiega ona rozwojowi w wodzie drobnoustrojów i kwiaty ogrodowe mogą dłużej cieszyć nasze oczy. Cena odżywki nie jest wysoka. Przed zanurzeniem kwiatów w wodzie usuwamy liście z dolnej części i łodygi przycinamy, by lepiej pobierały wodę i roztwór.

Na kwiat cięty nadają się najlepiej peonie z gatunków paeonia lactiflora (piwonia chińska) i paeonia officinalis, czyli peonia lekarska. Piwonia chińska ma kwiaty pełne lub półpełne, najczęściej w kolorze białym i różowym i dorasta do metra wysokości. Piwonia lekarska jest dużo niższa, osiąga maksymalnie sześćdziesiąt centymetrów. W bukietach można też wykorzystać gałązki z kwiatami, które oferuje nam piwonia krzaczasta i należąca do tej samej grupy piwonia drzewiasta (paeonia suffruticosa). Nie każdy wie, że kwiaty piwonii drzewiastej można również zasuszyć w fazie pełnego rozwoju. Najlepiej nadaje się do tego celu piwonia japońska. Piwonia japońska ma kwiaty o kilku okółkach płatków i środkach, wypełnionych kontrastowo zabarwionymi płatkami pręcikowymi. Białe kwiaty ze złotożółtym środkiem ma piwonia japońska odmiany krinkled white oraz piwonia japońska prairie moon. Do odmian polskich z tej grupy należy kremowożółta piwonia japońska ewelina, wiśniowa piwonia japońska ursyn niemcewicz i różowa piwonia japońska władysława.

Gatunki i odmiany piwonii

Znane są różnorodne gatunki i odmiany piwonii, różniące się kształtem i budową kwiatów oraz terminem kwitnienia. Większość to gatunki zielne, ale w parkach i ogrodach sadzona jest też piwonia krzaczasta albo piwonia drzewiasta. Pochodząca ze wschodnich Chin piwonia krzaczasta to duży długowieczny krzew, który sprowadzili do Japonii buddyjscy misjonarze w VIII wieku. Od tego czasu wyhodowano wiele jej odmian o kwiatach w barwach od białej i bladomorelowej do ciemnokarminowej. Oryginalną żółtą barwę ma piwonia krzaczasta, kwitnąca w maju i czerwcu i dorastająca do półtora metra wysokości. Piwonia krzaczasta najlepiej rośnie na próchnicznej i suchej glebie. Rozmnaża się ją z nasion, odrostów albo przez szczepienie. Piwonia krzaczasta wymaga gruntu przepuszczalnego. Spotyka się też krzewy piwonii o wysokości do dwóch metrów. To tzw. piwonia drzewiasta o pojedynczych, półpełnych lub pełnych kwiatach. Piwonia drzewiasta ma kwiaty w kolorze różowym, czerwonymi, białym i łososiowym, rozwijające się na przełomie maja i czerwca. Kwiaty półpełne w odcieniach fioletu ma piwonia drzewiasta major howel, różowe pełne - piwonia drzewiasta kao, natomiast półpełne żółte - piwonia drzewiasta oukan. Cena piwonii krzewiastych i drzewiastych jest wyższa niż pozostałych. Piwonia drzewiasta, dzięki długim korzeniom, jest odporna na suszę.

Najbardziej popularna jest naszym kraju piwonia chińska (paeonia chinensis, paonia albiflora lub paeonia lactifolia) i lekarska. Cena tej byliny oscyluje zazwyczaj wokół dwudziestu, trzydziestu złotych. Piwonia chińska ma krzaczasty pokrój i wyrasta od sześćdziesięciu do stu centymetrów wysokości. Jej kwiaty są duże i pojawiają się w maju lub czerwcu. Piwonia chińska pełnokwiatowa wytwarza na szczycie pędu trzy pąki - jeden szczytowy i dwa boczne. W celu uzyskania dużych i pięknych kwiatów, dwa boczne pąki warto jest usunąć. Bardzo pachnąca jest różowa piwonia chińska odmiany pełnej raspberry sundae oraz różowa odmiana bowl of beauty.

Piwonia i inne, zachwycające odmiany

Piwonia lekarska w stanie naturalnym rośnie w pełnym słońcu południowej i środkowej Europy, gdzie dorasta do sześćdziesięciu centymetrów wysokości. Jej kwitnienie przypada na maj i czerwiec, a kwitnie czerwonymi kwiatami wielkości od dziewięciu do piętnastu centymetrów - na przykład odmiana czerwona pełna rubra plena i różowa rosea plena. Znane są też białe odmiany piwonii lekarskiej, na przykład odmiana pełna alba plena. Najczęściej spotyka się jednak odmiany o pełnych ciemnoróżowych, białych lub ciemnoczerwonych kwiatach. Piwonia lekarska może mieć też kwiaty półpełne. Wydaje też duże, czarne, trujące owoce. Niektóre odmiany gatunku paeonia officinalis kwitną już w maju. Piwonia lekarska to gatunek wykorzystywany do celów leczniczych.

Interesujący jest też gatunek piwonii delikatnej (paeonia tenuifolia), dorastającej od trzydziestu do pięćdziesięciu centymetrów. Peonia delikatna kwitnie już na początku maja. Ma zazwyczaj ciemnoróżowe kwiaty i bardzo charakterystyczne liście o nitkowatych odcinkach, przypominające liście kopru. Wśród piwonii delikatnych wyróżnia się czerwona pełna rubra flora plena.

Charakterystyczna jest odmiana piwonii, zwana odmianą intersekcyjną. Jako materiał do jej wymieszania posłużyła piwonia krzaczasta i piwonia chińska. Od piwonii zielnych odmiana intersekcyjna przejęła wysokość i formę wzrostu, natomiast piwonia krzaczasta posłużyła jako wzór wybarwiania i kształtu kwiatów. Odmiany piwonii intersekcyjnych odznaczają się długim kwitnieniem, dlatego że ich liczne pąki nie otwierają się wszystkie naraz. Cena peonii intersekcyjnych jest jednak bardzo wysoka - od kilkudziesięciu do nawet dwustu złotych za sztukę. Do uprawy w ogrodzie poleca się odmiany piwonii intersekcyjnej: żółtą bartzella, różową first arrival, białoróżową norwegian blush i czerwoną scarlet haven. Jeśli aranżujesz otoczenie swojego domu pod względem florystycznym i szukasz roślin do ozdób na balkonie, sprawdź także, jakie kwiaty na balkon wybrać.

Sadzenie piwonii, czyli nie za płytko i nie za głęboko

Uprawa piwonii wymaga przywiązania dużej wagi do terminu i sposobu sadzenia. Sadzenie piwonii w niewłaściwym terminie skutkuje często brakiem kwiatów. Pąki kwiatowe, choć wyrosną, nie rozwijają się i pozostają w fazie małego pączka. Dlatego sadzenie piwonii powinno mieć miejsce dokładnie w trzeciej dekadzie sierpnia albo na początku września, a już w żadnym wypadku nie pod koniec września. Ważne jest, aby roślina ukorzeniła się przed zimą. Wszelkie czynności przygotowawcze powinny być przeprowadzone dużo wcześniej, w maju lub czerwcu, aby ziemia dostatecznie osiadła.

System korzeniowy piwonii rozwija się od sześćdziesięciu do osiemdziesięciu centymetrów w głąb ziemi i do osiemdziesięciu centymetrów szerokości, dlatego sadzonki powinny mieć dużo miejsca na swobodne rośnięcie. Korzenie peonii są bardzo mięsiste i jednocześnie bardzo kruche. Dołek pod sadzonki powinien mieć 60 x 60 centymetrów, przy zachowaniu odległości od siebie około metra. Piwonie korzystnie reagują na ściółkowanie podłoża, które utrzymuje wilgoć.

Wiosną sadzenie piwonii nie powinno mieć raczej miejsca. Jeśli jednak zdecydujemy się na taki krok, trzeba to zrobić jak najwcześniej. Piwonia z wiosennego sadzenia nie zakwitnie w tym samym roku. Gdyby jednak pojawiły się na niej pączki kwiatowe, nie powinno się dopuścić do ich zakwitnięcia. Kwiaty piwonii posadzonej wiosną, dopiero po trzech, czterech latach są tak ładne i duże, jak kwiaty piwonii z sadzenia jesiennego.

Sadzenie piwonii powinno się odbywać w ziemi zaprawionej kompostem i żyznej. Dobrze, by gleba była rok wcześniej dobrze zaprawiona obornikiem. Podłoże przygotowane w ten sposób, powinno zabezpieczyć roślinie składniki na klika lat. Nawożenie uzupełniające nawozami mineralnym stosujemy dopiero, gdy zauważymy, że bylina słabiej rośnie. Piwonia nie powinna być posadzona w glebie wilgotnej, ani też w pobliżu drzew i ich korzeni, ponieważ pozbędą ją latem wody. Konieczne jest też usuwanie chwastów, które również konkurują o wodę i składniki pokarmowe.

Po dokładnym przygotowaniu dołków, sadzimy kłącza, rozkładając starannie na kopczyku ziemi. Zasypuje się je tak, by wypełnić luki między korzeniami. Ne sadzimy piwonii bardzo płytko, ale też niezbyt głęboko. Wyłącznie na głębokości do pięciu centymetrów poniżej terenu, a w ziemi bardzo ciężkiej - o jeden, dwa centymetry płycej. Sadzonki piwonii obficie podlewamy, nawet dwukrotnie. Chodzi o to, by ziemia zmieszana z wodą zapełniła luki między bulwocebulami.

Uprawa piwonii w ogrodzie

Piwonia nie lubi przesadzania. Raz posadzona w dobrym miejscu, rośnie tam przez kilkanaście i więcej lat. Dzielić i przesadzać byliny można najwcześniej po ośmiu latach - w sierpniu i wrześniu. Piwonia jest gotowa do przesadzenia i dzielenia, gdy system korzeniowy przeszedł w końcowej fazie lata w charakterystyczny dla niego stan półspoczynku. W trakcie mokrego lata, moment ten następuje nieco później niż w lecie suchym. Jak sadzić piwonie krzewiaste i inne? Przed sadzeniem należy liście ściąć nad ziemią, aby przerwać asymilację.

Piwonie rozmnaża się przez podział kłączy. Po wykopaniu karpy, płuczemy ją silnym strumieniem wody, co ułatwi uzyskanie dobrej jakości sadzonek. Przygotowujemy sadzonki piwonii, usuwając obumarłe pędy i korzenie oraz skracając korzenie nadłamane i poszarpane. Nowe sadzonki powinny mieć trzy lub cztery dobrze wykształcone pączki i kilka zdrowych korzeni. Mniejsza lub większa ilość oczek wpływa ujemnie na szybkość rozwoju rośliny. Karpy dzieli się ostrym nożem. Uprawa piwonii wymaga też wzruszania w trakcie wzrostu ziemi wokół rośliny, zwłaszcza gdy wytworzy się skorupa. Ściółkujemy też wiosną glebę kompostem ogrodowym lub dobrze rozłożonym obornikiem albo odżywiamy wieloskładnikowym nawozem o zwiększonej zawartości potasu i fosforu, w dawce pięćdziesięciu gramów na roślinę.

Choć piwonia należy do roślin bardzo odpornych na mróz, po posadzeniu warto ją okryć na zimę, chroniąc przed zmarznięciem oraz rozluźnieniem korzeni przy częstych odwilżach. Można też usypać wokół nowo posadzonego krzewu kopczyk z ziemi. Po silniejszych przymrozkach należy ściąć liście piwonii. Usuwamy część nadziemną tuż przy gruncie.

, 5 kwietnia 2017
Zaloguj się aby dodać komentarz

Zaloguj


Jeżeli jeszcze nie masz konta, zarejestruj się bezpłatnie.
Ta strona korzysta z plików cookies.

Więcej informacji znajdziesz w polityce cookies.


Zamknij